Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Τόκοι καταθέσεων εξωτερικού και η αναγραφή τους στην Δήλωση Ε1.


Οι τόκοι φορολογούνται αυτοτελώς.

Οι τόκοι καταθέσεων τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% και εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Αν παρακρατήθηκε ή δεν παρακρατήθηκε φόρος πρέπει να φαίνεται από τη βεβαίωση της τράπεζας του εξωτερικού. Αν αυτό δεν προκύπτει από τη βεβαίωση ζητάμε από την τράπεζα του εξωτερικού να το αναφέρει σε νέα αναλυτικότερη βεβαίωση που θα μας εκδώσει.

Πού γράφονται στη δήλωση.

Πάνω στη ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος γράφονται στους κωδικούς 659-660 και όχι στους κωδικούς 295-296. Η αναγραφή στους κωδικούς 659-660 είναι προαιρετική προς το παρόν. Ο φόρος που πληρώθηκε γράφεται στους κωδικούς 433-434 στην τρίτη σελίδα της δήλωσης.



ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Με τα ποσά των κωδικών 659-660 μπορεί να καλυφθεί τεκμήριο. Τα ποσά όμως αυτά προστίθενται συνήθως στα υπόλοιπα εισοδήματα για να υπολογισθούν οι διάφορες εισφορές τακτικές και έκτακτες.
Όταν υπάρχουν καταθέσεις στο εξωτερικό πρέπει να σημειωθεί και η ένδειξη ΝΑΙ (έχετε περιουσία-καταθέσεις στο εξωτερικό) στους κωδικούς 029-030 στον πίνακα 2 στην πρώτη σελίδα της δήλωσης.

ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΚΩΔΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΗΣ Ε1:
α) Οι κωδ.295-296 αφορούν εισοδήματα απο κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται με τις γενικές διάταξεις. Δηλαδή στους κωδικούς αυτούς συμπληρώνεται το συνολικό ποσό του καθαρού εισοδήματος απο κινητές αξίες που προέρχονται απο την αλλοδαπή και δεν φορολογούνται αυτοτελώς. Για το εσόδημα απο τόκους καταθέσεων αλλοδαπής προέλευσης που παραμένουν στο εξωτερικό, ο φορολογούμενος αποδίδει ο ίδιος τον φόρο 10% εφάπαξ με υποβολή σχετικής δήλωσης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Η δήλωση θα υποβληθεί στην εφορία που υπάγεται ο καταθέτης. Δηλαδή εκεί που καταθέτει τη φορολογική του δήλωση κάθε χρόνο.
Παράδειγμα: Κάτοικος Κηφισιάς έχει καταθέσεις στην Ελβετία και στα νησιά Κέϋμαν. Για τους τόκους που θα μπουν στο λογαριασμό του, μέσα στον επόμενο μήνα από την πίστωση των τόκων, θα καταθέσει δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς και θα αποδώσει τον οφειλόμενο φόρο. Αν η πίστωση έγινε το Δεκέμβριο η δήλωση θα κατατεθεί μέσα στον Ιανουάριο.
Δήλωση για την απόδοση του φόρου των τόκων υποβάλλεται από το φορολογούμενο που έχει καταθέσεις στο εξωτερικό όταν οι τόκοι παραμένουν στο εξωτερικό.
Όταν οι τόκοι έρχονται στην Ελλάδα μέσω των εγκατεστημένων εδώ τραπεζών, οι μεσολαβούσες τράπεζες υποχρεούνται να κάνουν παρακράτηση του φόρου 10% και να αποδώσουν οι τράπεζες το φόρο και όχι ο φορολογούμενος με δική του δήλωση.
Παράδειγμα: Από καταθέσεις που έχει στην Κύπρο κάτοικος της Ελλάδος προκύπτουν τόκοι 1.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό των τόκων σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κύπρου επιβάλλεται φόρος 10%. Το καθαρό ποσό των τόκων που πρέπει να δηλωθεί και να φορολογηθεί στην Ελλάδα θα είναι 1500 – (1.500 Χ 10%) = 1.500 – 150 =1.350 ευρώ.
Αν στην Κύπρο δεν είχε παρακρατηθεί φόρος θα δηλωθεί και θα φορολογηθεί στη Ελλάδα το συνολικό ποσό των τόκων (1.500).
β) Στους κωδ.659-660 αναγράφονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011, τα οποία απαλλάσονται απο τον φορό, φορολογούνται με ειδικό τρόπο, καθώς και απο μερίσματα ημεδαπών ΑΕ, ΕΠΕ, κλπ. Περιλαμβάνονται ποσά τα οποία είτε:

ι) απαλλάσονται απο το φόρο: αγοροπωλησίες παραγώγων στο ΧΠΑ, επιδόματα πολυτέκνων, μισθοί συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικά τυφλοί καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνει σε ποσοστό 80%, καθώς και οι επιδοτήσεις και αποζημιώσεις αγροτική; παραγωγής σε περιπτώσεις προσδιορισμού του γεωργικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο, κλπ.

ιι) είτε καταβάλλονται στο φορολογούμενο ελεύθερα φόρου(τόκοι καταθέσεων τραπεζών, τόκοι εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, τόκοι ομολόγων του Δημοσίου, τόκοι απο ομολογίες που εκδίδονται απο ημεδαπές επιχειρήσεις, αμοιβές μελών ΔΣ ανώνυμης εταιρίας που έγινε παρακράτηση φόρου 35%, ωφέλεια απο πώληση εταιρικού μεριδίου ή ατομικής επιχείρησης, μερίσματα απο κέρδη ΑΕ, κλπ.
Ο δε φόρος, της παραπάνω (ιι) περίπτωσης, που παρακρατείται κατά την πληρωμή των σχετικών ποσών, αναγράφεται στους κωδ. 433-434 του πίνακα 6.

πηγή: vraziotis-trikala.blogspot.gr
ENTYΠΟ Φ-01.024 (για την απόδοση του φορου των τόκων καταθέσεων)

1 σχόλιο:

  1. Η απόδοση του φόρου των τόκων αταθέσεων γίνεται στην αρμόδια ΔΟΥ με το έντυπο Φ01.024: http://www.gsis.gr/on_line_ypiresies/polites/e-entipa_files/entypa/entypa_pdf/APF.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή