Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Κινητά και ακίνητα στη φορολόγηση μεγάλης περιουσίας

Σχεδιάζεται ειδική φορολογία στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης - κατανάλωσης, με τη θέσπιση φόρου επιδεικτικής κατανάλωσης (σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες, αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης ή  αρχικής εμπορικής αξίας κ.λπ.).
Σχεδιάζεται ειδική φορολογία στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης - κατανάλωσης, με τη θέσπιση φόρου επιδεικτικής κατανάλωσης (σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες, αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης ή  αρχικής εμπορικής αξίας κ.λπ.).                                         

Τη φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας άνω των 300.000 σχεδιάζει η κυβέρνηση, πέραν της φορολογίας εισοδήματος, με αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 300.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Με τη νέα προοδευτική κλίμακα που θα δημιουργηθεί θα φορολογηθούν ακίνητα, έργα τέχνης, καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα κ.λπ. εφόσον η αξία τους ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ. Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας προβλέπει:

• Αφορολόγητο όριο για το σύνολο της περιουσίας (300.000 ευρώ ανά άτομο)

• Θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα

• Κατάργηση των διάφορων τελών που εφαρμόζονται σήμερα στα ακίνητα

• Τα έσοδα θα ανέλθουν στο ύψος τουλάχιστον του μέσου όρου της Ε.Ε.

Με τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας (βάσει του περιουσιολογίου), θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κ.λπ., που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί).

Σχετικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας σχεδιάζεται η κατάργηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ανικήτων (ΕΝΦΙΑ) και η φορολόγηση των ακινήτων με βάση τα αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Περιουσίας (300.000 ευρώ κατ’ άτομο). Για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων θα χρησιμοποιηθούν αξίες, που δεν θα επιτρέπουν υποκειμενικές κρίσεις, δεν θα απέχουν από την πραγματικότητα (όπως οι σημερινές αντικειμενικές αξίες), και θα ενημερώνονται σε ετήσια βάση.

Στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας σαν αξία περιουσίας για τον δανειολήπτη, δεν περιλαμβάνεται το τμήμα εκείνο του δανείου το οποίο δεν έχει ακόμα εξοφληθεί.

Για τους έμμεσους φόρους το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:

• Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 23%

• Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής (ψωμί, γάλα, ζυμαρικά κ.λπ.), της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

• Ειδική φορολογία στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης - κατανάλωσης. Θέσπιση φόρου επιδεικτικής κατανάλωσης (σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα, πισίνες, αυτοκίνητα μεγάλης ιπποδύναμης ή  αρχικής εμπορικής αξίας κ.λπ.).

Ταυτόχρονα, το νέο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αναμόρφωση όλων των φορολογιών όχι μόνο της φορολογίας εισοδήματος αλλά και της φορολογίας ακινήτων, ΦΠΑ, ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Οι νόμοι που θα κατατεθούν θα απλοποιηθούν σημαντικά, ενώ τρεις ημέρες μετά την ψήφιση κάθε φορολογικού νομοσχεδίου θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών η κωδικοποίηση των διατάξεων που ψηφίστηκαν, στους αντίστοιχους βασικούς νόμους.

πηγή: H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου