Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΔΝΤ: Διακριτική μεταχείριση της Ελλάδας καταγγέλλουν οι αναδυόμενοι

Σε δύσκολη θέση η Κριστίν Λαγκάρντ για τη διάσωση της Ελλάδας. Παρακάμφθηκαν κανόνες υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας. Οι καταγγελίες για ειδική μεταχείριση της Αθήνας και οι φόβοι για αθέτηση πληρωμών.
ΔΝΤ: Διακριτική μεταχείριση της Ελλάδας καταγγέλλουν οι αναδυόμενοι
Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε αυτή την εβδομάδα σκεπτικισμό για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, υποδεικνύοντας πόσο άβολα νοιώθει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα διάσωσής στην ιστορία του. Η εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα ήταν οδυνηρή, εξέθεσε όλες τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων χρηματοδοτών και των αναδυόμενων αγορών που ζητούν μεγαλύτερη επιρροή στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
«Η Ελλάδα προς το παρόν δεν ήταν ένα λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του ΔΝΤ», δήλωσε ο Πάουλο Νογκέιρα Μπατίστα, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας και 10 ακόμη χωρών στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. «Παρακάμφθηκαν κανόνες ώστε το αποτέλεσμα να ταιριάζει στις ανάγκες της ευρωζώνης». Υποστηρίζει πως το αποτέλεσμα ήταν να πληγεί η αξιοπιστία του θεσμού.
Το ΔΝΤ εντάχθηκε στη διάσωση της Ελλάδας το 2010 και το διοικητικό του συμβούλιο έχει έκτοτε εγκρίνει δύο ξεχωριστά προγράμματα, κάθε ένα εκ των οποίων αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα κανονικά όρια δανεισμού του Ταμείου.
Υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ – το οποίο επέβλεψε το πρόγραμμα μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα άλλα δύο μέλη της αποκαλούμενης τρόικας – η Ελλάδα μετέτρεψε ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα σε πλεόνασμα και επέστρεψε σε ανάπτυξη μετά από μία καταστροφική πενταετή ύφεση.
Ωστόσο, οι διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα σημείωσαν μικρή πρόοδο με τις ιδιωτικοποιήσεις ή της οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αντιστάθηκαν στα αιτήματα του ΔΝΤ για βοήθεια ώστε να μειωθεί το υπέρογκο κρατικό χρέος της Ελλάδας.
Το συνολικό αποτέλεσμα ήταν η αντίδραση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα και η ανάδειξη μίας αριστερής κυβέρνησης που αντιτίθεται στη λιτότητα, αποκηρύσσοντας την προσπάθεια του ΔΝΤ για εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και του κράτους αλλά και το ρόλο του ως μέλος της μισητής τρόικας.
Οπως υπογράμμισε και η κα Λαγκάρντ αυτή την εβδομάδα, όλα αυτά δεν επηρεάζουν την στάση του ΔΝΤ. Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κατέστησε σαφές την Τρίτη ότι τα σχέδια μεταρρυθμίσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που κατατέθηκαν ώστε να κερδίσει η χώρα 4μηνη παράταση της στήριξης, είναι ανεπαρκή. Εκανε λόγο για απουσία «ξεκάθαρων δεσμεύσεων» για μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας ή για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Οι αναλυτές ωστόσο, υποστηρίζουν πως η κα Λαγκάρντ και τα στελέχη της ακολουθούν σκληρή στάση αυτή την εβδομάδα εν μέρει επειδή έπρεπε να έχουν κατά νου τα παράπονα που διατυπώνουν κάποιες από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες αναφέρουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, το ΔΝΤ έχει κάνει ειδική μεταχείριση στην Ελλάδα και τα άλλα μέλη της ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση.
«Η Λαγκάρντ χρειάζεται να πετύχει ομοφωνία εντός του ΔΝΤ», δηλώνει ο Αντρέα Μοντανίνο, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ για την Ιταλία που τώρα εργάζονται στο Ατλαντικό Συμβούλιο με έδρα την Ουάσιγκτον.
Το ΔΝΤ επικρίνεται επίσης επειδή ανέλαβε επικουρικό ρόλο στην ελληνική διάσωση της ΕΕ το 2010, ενώ δάνεισε υπερβολικά πολλά χρήματα στην Αθήνα. Υπό κανονικές συνθήκες, το ΔΝΤ μπορεί να δανείσει συνολικά 600% των ποσοστώσεων της κάθε χώρας στα προγράμματα στήριξης και πρέπει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Το 2010 όμως, το ΔΝΤ έκανε μία εξαίρεση για την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι χρεοκοπία της χώρας και έξοδός της από την ευρωζώνη δημιουργεί «συστημική» απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Η αρχική στήριξη από το ΔΝΤ με 30 δισ. ευρώ το 2010, η οποία αντικαταστάθηκε από ένα 4ετές πρόγραμμα περίπου της ίδιας αξίας το 2012, ήταν το αντικείμενο μίας κρίσιμης εσωτερικής αξιολόγησης το 2013. Αυτή η διαδικασία αυτό-αξιολόγησης όμως, έκτοτε έχει ενταθεί.
Το Μάιο του 2014, έκθεση στελεχών του Ταμείου που εξέτασε την αντίδραση του ΔΝΤ στην κρίση χρέους επέκρινε την εξαίρεση που έγινε για «συστημικούς» λόγους για την Αθήνα.
Το Νοέμβριο, ο εσωτερικός επόπτης του ΔΝΤ, το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης, ξεκίνησε ευρύτερη αξιολόγηση για το ρόλο που διαδραμάτισε το ΔΝΤ κατά την κρίση της ευρωζώνης, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν αργότερα φέτος.
Ορισμένοι επικριτές διερωτώνται εάν το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη στην Ουκρανία – όπου το Ταμείο εξετάζει νέο πρόγραμμα 17,5 δισ. δολ.
Οι επικριτές δηλώνουν πως το ΔΝΤ αρχικά ήταν υπεραισιόδοξο για τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η Ελλάδα όμως, παραμένει ειδική περίπτωση, κυρίως επειδή το ΔΝΤ είναι ακόμη εκτεθειμένο. Το δικό του μέρος της στήριξης διαρκεί μέχρι το Μάρτιο του 2016.
Η ελληνική κυβέρνηση όμως, δεν έχει ρευστότητα και καλείται να βρει μέσα στους επόμενους 10 μήνες 3,9 δισ. ευρώ για να πληρώσει δάνεια του ΔΝΤ.
«Διατηρούν ακόμη το μύθο ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει χρεοκοπήσει σε δάνεια προς το ΔΝΤ και πως κατά συνέπεια δεν θα συμβεί ούτε και τώρα», αναφέρει ο Desmond Lachman, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ που τώρα βρίσκεται στο American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον και συμπληρώνει: «Το Ταμείο όμως, δεν έχει δανείσει κανέναν άλλον κατ' αυτόν τον τρόπο».

πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου