Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Με σκληρά μέτρα περιορισμού της ρευστότητας προειδοποιεί η ΕΚΤ


Σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και δη στο Δημόσιο είναι αποφασισμένη να καταφύγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. «Η στάση της ΕΚΤ θα συναρτηθεί με το αποτέλεσμα του αυριανού (σ.σ. σημερινού) Eurogroup», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ προσανατολίζεται να ζητήσει (στην ουσία να επιβάλει ως επόπτης) από τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τον όγκο των εντόκων γραμματίων που έχουν στην κατοχή τους, εάν σήμερα δεν υπάρχει συμφωνία στο Eurogroup για την παράταση του προγράμματος. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους έντοκα αξίας 15 δισ. ευρώ και ο SSM την Τρίτη απέρριψε αίτημα της Αθήνας να αυξήσει το όριο κατά 5 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, εξετάζει να ζητήσει να μειωθεί το όριο κάτω από τα 15 δισ. «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να δίνει ρευστότητα για να χρηματοδοτεί το Δημόσιο. Ο ELA είναι για την ιδιωτική οικονομία. Επίσης, η ΕΚΤ οφείλει να διαχειρίζεται τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών», λένε παράγοντες που είναι γνώστες των σχεδίων της Φρανκφούρτης.

Εάν η ΕΚΤ τελικά λάβει μια τέτοια απόφαση, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπο με στάση πληρωμών, καθώς είναι εκτός αγορών. Η μόνη εναλλακτική είναι η συμφωνία με τους εταίρους και η καταβολή δόσεων από το πρόγραμμα.

Την απόλυτη ανάγκη να υπάρξει σήμερα συμφωνία κυβέρνησης - εταίρων υπογραμμίζουν με έμφαση επιτελικά στελέχη τραπεζών την ώρα που η μείωση των καταθέσεων συνεχίζεται με ένταση.

Χθες ήταν άλλη μια δύσκολη ημέρα για τις τράπεζες, με τους πολίτες να αποσύρουν καταθέσεις ανησυχώντας για την έκβαση των συζητήσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, από τις αρχές της εβδομάδας η μείωση των καταθέσεων ξεπερνά αισθητά τα 2 δισ. ευρώ, και αναγνωρίζουν ότι αν η τάση αυτή δεν αντιστραφεί, τότε δίχως τη δυναμική βοήθεια της ΕΚΤ οι τράπεζες κινδυνεύουν να βρεθούν σε αδιέξοδο. Ομως η ΕΚΤ φαίνεται απρόθυμη να παρέχει άπλετη στήριξη δίχως συμφωνία. Προχθές κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την ανανέωση του ELA, ενέκρινε μικρή μόνο αύξηση του ορίου (κατά 3,3 δισ.), η οποία καλύπτει οριακά τις ανάγκες ρευστότητας για διάστημα λίγων μόνο ημερών.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στην Αθήνα χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ σύμφωνα με το οποίο μέλη της ΕΚΤ, κατά τη συνεδρίαση για τον ELA, αντέδρασαν στην αύξηση του ορίου ζητώντας την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε αργότερα από πηγές της ΕΚΤ ωστόσο στελέχη εγχώριων τραπεζών αναγνωρίζουν ότι όσο η αβεβαιότητα επιμηκύνεται τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για την επιβολή κάποιου είδους περιορισμών και προσθέτουν ότι μια σημερινή συμφωνία θα εκτονώσει την ανησυχία. Αντίθετα αν και σήμερα δεν φτάσουμε σε συμφωνία τότε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι οι εκροές στις καταθέσεις είναι ελεγχόμενες, προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ για να αποφύγουμε ένα ατύχημα».

Στελέχη τραπεζών ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους. «Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών δεν πρέπει να αποτελέσει επιλογή για τους διαμορφωτές πολιτικής, καθώς μια τέτοια κίνηση θα είχε σοβαρές και μεγάλης διάρκειας επιπτώσεις», σημειώνουν στελέχη τραπεζών. Οπως εξηγούν, η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος και ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα είχε εξαιρετικά σοβαρές, και μεγάλης διάρκειας, επιπτώσεις στην οικονομική ζωή. Σημειώνουν ότι οι περιορισμοί δεν είναι κάτι που μπαίνουν σήμερα και βγαίνουν αύριο και υπογραμμίζουν με έμφαση ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε μεγάλες βλάβες στην οικονομία και θα απαιτούνταν χρόνια για την αποκατάστασή τους.

Με δήλωσή του στο Reuters το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, τόνισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να δεχθεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών αν η Ελλάδα τηρήσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

    

πηγή: H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ /  ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου