Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Λύσεις για το διαμερισματάκι που «κάθεται»

Η δημοτικότητα της υπηρεσίας καλπάζει διεθνώς, ωστόσο στην Ελλάδα ακόμα τα νούμερα παραμένουν σχετικά χαμηλά.        
Ολα άρχισαν από ένα κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα. Συζητώντας στο τραπέζι, η κυρία Αγάπη είπε στα παιδιά ότι σκέφτεται να αδειάσει το μικρό δώμα με το οποίο επικοινωνεί το διαμέρισμα και λειτουργούσε σαν γραφείο του συζύγου της. «Μόνη μου είμαι πια και δεν αντέχω να ανεβοκατεβαίνω», τους εξήγησε. Ο γιος της με τη γυναίκα του κοιτάχτηκαν με νόημα. Συμπτωματικά, μόλις πριν από λίγες ημέρες, ένας φίλος που ζει στη Νέα Υόρκη τούς μιλούσε για τα χρήματα που κερδίζει εκμεταλλευόμενος μια νέα υπηρεσία ενοικίασης μικρής διαμονής. «Πώς μας το είπε; AirBnb;».

Αυτά συνέβησαν πριν από τέσσερα χρόνια. Από τότε που το μικρό διαμέρισμα στο Μετς καταχωρίσθηκε στο σάιτ, παραμένει σχεδόν συνεχώς «κλεισμένο» από επισκέπτες της Αθήνας που, όπως είναι και η φιλοσοφία του Airbnb, επιλέγουν για τη διαμονή τους στην πόλη τη ζεστασιά (και την οικονομία) ενός κανονικού σπιτιού αντί για το απρόσωπο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Το ζευγάρι έχει υπολογίσει ότι με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει ένα διόλου ευκαταφρόνητο έξτρα εισόδημα.

Ωστόσο, ενώ η δημοτικότητα της υπηρεσίας καλπάζει διεθνώς (έχουν εγγραφεί πάνω από 1 εκατ. χρήστες σε 34.000 πόλεις του κόσμου, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 25 εκατ. κρατήσεις), στην Ελλάδα τα νούμερα παραμένουν σχετικά χαμηλά. Οι ελληνικές καταχωρίσεις στην πλατφόρμα δεν ξεπερνούν τις 12.000, από τις οποίες περίπου 2.000 αφορούν την Αθήνα. «Είναι πολλοί αυτοί που το σκέφτονται, αλλά δεν προχωρούν στο βήμα γιατί δεν έχουν τον χρόνο να τρέχουν για όλα όσα απαιτεί κάτι τέτοιο, από το καθάρισμα του χώρου πριν καταφθάσουν οι νέοι φιλοξενούμενοι μέχρι το άνοιξε-κλείσε το διαμέρισμα ανά πάσα στιγμή μέσα στη μέση της ημέρας» λέει στην «Κ» ο δημοσιογράφος και πλέον επιχειρηματίας Πέτρος Δεμερτζής. «Εκεί μπαίνουμε εμείς» προσθέτει. Ο Πέτρος, μαζί με τον αρχιτέκτονα Νάσο Γαβαλά, είναι οι ιδρυτές του EasyBnb (www.easybnb.gr), μιας εταιρείας που αναλαμβάνει την πλήρη διαχείριση του ακινήτου στο AirBnb, από την επαγγελματική φωτογράφιση για την καταχώριση και τη διαχείριση των κρατήσεων μέχρι τη συντήρηση και καθαριότητα του χώρου, έναντι ποσοστού της τάξης του 15-20% επί του μισθώματος (οι υπηρεσίες χρεώνονται μόνο όταν υπάρξει κέρδος για τον ιδιοκτήτη). «Στην ουσία κάποιος μπορεί να βγάλει χρήματα χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα και χωρίς κανένα άγχος, εφόσον κάποιος άλλος φροντίζει για σένα τα πάντα και φέρει και την ευθύνη» λέει ο κ. Δεμερτζής. Οπως λέει, η ιδέα προέκυψε από πραγματική ανάγκη. «Είχαμε κι εμείς βάλει σπίτια στο Airbnb και γνωρίζαμε τη δουλειά που απαιτείται.

Πολλοί φίλοι μας ρωτούσαν εάν θα μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε τα δικά τους listings, αφού αυτοί δεν είχαν χρόνο. Αυτή την ανάγκη την κάναμε δουλειά». Την ομάδα πλαισιώνει «στρατιά» τεχνιτών και καθαριστριών που θα φροντίσουν κάθε λεπτομέρεια προκειμένου το ακίνητο να γίνει ελκυστικό και λειτουργικό για τον επισκέπτη. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί καλύτερο μομέντουμ. Εν μέσω κρίσης, οι περισσότεροι αναζητούν τρόπους να βγάλουν -ή έστω να γλιτώσουν- χρήματα, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα παραμένουν αναξιοποίητα (το 1/3 εκ των οποίων βρίσκεται στην Αττική). Ταυτόχρονα, το 2014 η Αθήνα έσπασε ρεκόρ τουριστών, φιλοξενώντας για τουλάχιστον ένα βράδυ περισσότερους από 2,7 εκατ. ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μια εβδομάδα λειτουργίας του EasyBnb το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών είναι εντυπωσιακό. Από όσους ζητούν τις υπηρεσίες του, ποσοστό περίπου 20-25% έχουν ήδη καταχώριση στο AirBnb αλλά δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούσαν τρόπους να αξιοποιήσουν το διαμέρισμά τους που «κάθεται».

Σημειώνεται ότι από πέρυσι επιτρέπεται και στην Ελλάδα η ενοικίαση επιπλωμένων δωματίων ή διαμερισμάτων που χαρακτηρίζονται μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα για προσωρινή διαμονή. Την έκδοση των (πολλών) σχετικών δικαιολογητικών και αδειών αναλαμβάνει η EasyBnb.
  
πηγή: H KAΘΗΜΕΡΙΝΗ /ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου