Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Σταδιακή και σε βάθος διετίας η επαναφορά του κατώτατου μισθού

Αθήνα

Σταδιακά και με προσεκτικά βήματα θα γίνει η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, αλλά σε βάθος διετίας και όχι τριετίας όπως ζήτησε η ΓΣΕΒΕΕ από τον υπουργό Εργασίας Π.Σκουρλέτη κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη.

Η ΓΣΕΒΕΕ έχει ταχθεί υπέρ της σταδιακής αποκατάστασης σε βάθος διετίας ή τριετίας αναλόγως με την εξέλιξη της οικονομίας αλλά και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε την τριετία καθώς η κυβερνητική θέση μιλά για επάνοδο των 751 ευρώ έως το τέλος του 2016.

Κοινή ήταν η θέση των δύο πλευρών για άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ.Καββαθάς ζήτησε ο επανακαθορισμός του ύψους των κατώτατων μισθών να γίνει μέσω των διαπραγματεύσεων εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο κ. Καββαθάς τόνισε ότι εάν καθοριστεί άμεσα ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ τότε το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι 660 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος ενός έτους κάτι που δεν το αντέχουν και τάχθηκε υπέ της σταδιακής επαναφοράς.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να εξειδικεύσει το πώς θα φτάσουν οι κατώτατες αμοιβές στα 751 ευρώ, συνυπολογίζοντας και άλλα μέτρα τα οποία θα τονώσουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε όλα να γίνουν με τον καλύτερο τρόπο και στον κατάλληλο χρόνο.

Η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε επίσης θέμα μείωσης του προστίμου κατά της αδήλωτης εργασίας (10.500 ευρώ κατ΄άτομο) το οποίο χαρακτήρισε εξοντωτικό, παρότι επισήμανε ότι είναι κάθετα αντίθετη στην αδήλωτη εργασία διότι συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σε ότι αφορά τα πρόστιμα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι θα πρέπει να εξορθολογισθούν, ενώ επισήμανε την ανάγκη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της αγοράς εργασίας να ενδυναμωθούν και να γίνουν ουσιαστικότεροι και αποτελεσματικότεροι.
 

πηγή:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου