Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Νέο φόρο "πλούτου" φέρνει το περιουσιολόγιο


Οι φορολογούμενοι με οικογενειακή αξία περιουσίας άνω των 500.000 ευρώ από φέτος και για τα επόμενα τρία χρόνια θα καταβάλλουν ετήσια εισφορά «πλούτου» 1%. Πρόκειται για ένα μέτρο δίκαιο, καθώς επιβαρύνει τους "έχοντες και κατέχοντες".

Η παραπάνω ανακοίνωση αναμένεται να ακουστεί μετά το 2013, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του ολοκληρωμένου περιουσιολογίου των φορολογουμένων. Αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι το περιουσιολόγιο θα έχει πολλαπλή χρησιμότητα για τις φορολογικές Αρχές, με την κυριότερη από αυτές να είναι η φορολόγηση ίων πολιτών στη βάση της συνολικής αξίας της περιουσίας τους από κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο και όχι κατακερματισμένα, στη βάση του εισοδήματος ή της αξίας των ακινήτων τους.

Το «Κ» αναλύει σήμερα όλο το σχέδιο για τη δημιουργία του περιουσιολογίου, το οποίο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, θα «οικοδομηθεί» εντός του 2013. Το σχέδιο για το περιουσιολόγιο προβλέπει τα εξής:

- Μαζί με τη φορολογική δήλωση του 2013, όπου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν φέτος, θα κληθούν να συμπληρώσουν και ειδικό έντυπο, στο οποίο θα αναγράψουν και όλα τα στοιχεία της κινητής τους περιουσίας. Έτσι, θα κληθούν να αναγράψουν το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, μετοχών, ομολόγων και όλων των χρηματοοικονομικών προϊόντων που διαθέτουν. Μάλιστα, θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία, είτε αυτά βρίσκονται στην Ελλάδα είτε εκτός συνόρων.
- Η συγκεκριμένη δήλωση θα υποβάλλεται κάθε χρόνο από τους φορολογουμένους, καθώς θα καλούνται να αναγράψουν τις μεταβολές που έγιναν στο ύψος των καταθέσεων και των υπόλοιπων κινητών περιουσιακών τους στοιχείων.

- Οι φορολογούμενοι που θα μπουν στον πειρασμό να αποκρύψουν στοιχεία που αφορούν τις καταθέσεις τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πολύ υψηλών προστίμων, τα οποία θα ισοδυναμούν ουσιαστικά με δήμευση.

Ειδικά για τις περιπτώσεις φορολογουμένων που διαθέτουν καταθέσεις στο εξωτερικό, θα ενεργοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι προβλέψεις αμοιβαίας συνδρομής που έχει υπογράψει η Ελλάδα με άλλες χώρες και θα λαμβάνονται στοιχεία για την πληρωμή τόκων στο εξωτερικό σε Έλληνες κάτοικους. Παράλληλα, θα παρακολουθούνται τα εμβάσματα προς την Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, προκειμένου να γίνονται διασταυρώσεις για τη δήλωση τραπεζικών καταθέσεων εκτός συνόρων.



- Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα δημιουργήσει ειδικό λογισμικό πρόγραμμα, στο οποίο θα ενοποιηθούν όλα τα στοιχεία για την περιουσία κάθε φορολογουμένου. Έτσι, στη βάση κάθε Αριθμού Φορολογικού Μητρώου θα συγκεντρωθούν τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος με τη φορολογική δήλωση Ε1, τα ακίνητα που διαθέτει ο φορολογούμενος και έχει δηλώσει στο Ε9 και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (καταθέσεις κ.λπ.) που θα δηλώσει το 2013 στο ειδικό έντυπο, το οποίο εξετάζεται να ονομαστεί Ε10.

- Κάθε φορολογούμενος θα έχει τη δική του ηλεκτρονική μερίδα στο περιουσιολόγιο. Στην ηλεκτρονική του μερίδα θα καταγράφεται η συνολική αξία της περιουσίας του. Η αξία αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη χάραξη φορολογικής και εισπρακτικής πολιτικής.

Πώς θα χρησιμοποιείται

Η δημιουργία του περιουσιολογίου θα επιτρέψει, επιτέλους, να γίνει πραγματικότητα η συνταγματική πρόβλεψη περί συμμετοχής των πολιτών στα φορολογικά βάρη με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες», λέει στο «Κ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Μετά τη δημιουργία του περιουσιολογίου, θα αποκτήσουμε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη δικαιότερη και πιο αποτελεσματική φορολόγηση, καθώς και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής». Το περιουσιολόγιο θα έχει πολλαπλή χρησιμότητα. Ειδικότερα:

1. Θα χρησιμοποιείται νια την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων θα συγκρίνονται με τα εισοδήματα που δηλώνει. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται πολύ μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ της περιουσίας που διαθέτει ένας φορολογούμενος και του εισοδήματος που δηλώνει (π.χ., πολύ μεγάλη περιουσία, αλλά πολύ χαμηλά εισοδήματα), τότε θα μπαίνει σε πολύ υψηλή προτεραιότητα για τη διενέργεια ολοκληρωμένου φορολογικού ελέγχου. Για παράδειγμα, θα ανοίγουν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί κ.λπ.

2. Θα παρακολουθούνται οι μεταβολές στα περιουσιακά στοιχεία των Φορολογουμένων
Κάθε φορολογούμενος που απέκτησε ένα περιουσιακό στοιχείο θα καλείται να αποδείξει μέσω των εισοδημάτων του ή της μείωσης άλλου περιουσιακού στοιχείου, όπως είναι οι καταθέσεις ή η πώληση ενός ακινήτου, ότι απέκτησε το εισόδημα για τη σχετική δαπάνη.

3. Θα αποτελεί μέσο νια τον έμμεσο προσδιορισμό του εισοδήματος συγκεκριμένων κατηγοριών Φορολογουμένων, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Τα στοιχεία του περιουσιολογίου θα λειτουργούν συμπληρωματικά στην εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων υπολογισμού του εισοδήματος των επαγγελματιών.

4. Θα χρησιμεύει για την άσκηση εισπρακτικής και φορολογικής πολιτικής
Με βάση την αξία της περιουσίας κάθε φορολογουμένου, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή ενός μόνιμου ή έκτακτου φόρου «πλούτου», σύμφωνα με τον οποίο οι φορολογούμενοι θα
εισφέρουν στο δημόσιο ταμείο με βάση την αξία της συνολικής περιουσίας τους.

5. Θα είναι η βάση για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της υπηρεσίας εύπορων φορολογουμένων που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Οικονομικών
Με βάση την αξία της περιουσίας τους, οι 1.000 πιο εύποροι φορολογούμενοι θα παρακολουθούνται στενά όσον αφορά την οικονομική και φορολογική τους συμπεριφορά, προκειμένου να εντοπίζονται πιθανές κινήσεις φοροδιαφυγής. Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική λειτουργία του περιουσιολογίου αναμένεται να παίξει και η σταδιακή ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης των κτηματολογικών γραφείων. Από την παρακολούθηση των συναλλαγών στα κτηματολόγια, καθώς και από τα αρχεία τους, θα εντοπίζονται αγοραπωλησίες ακινήτων που δεν δηλώνονται, όπως επίσης και ακίνητα που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες (offshore). Ο εύκολος εντοπισμός αυτών των ακινήτων και των συναλλαγών θα επιτρέπει τον ταχύτατο έλεγχο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που κρύβεται πίσω από αυτού του τύπου τις εταιρείες.


Πηγή:www.capital.gr



1 σχόλιο:

  1. 1% στα 500 χιλιάρικα ενός οικοπέδου που δεν έχει άλλα εισοδήματα είναι δήμευση περιουσίας , η όπως το λέω κλοπή φορολογημένης περιουσίας από το κράτος, δίκαιο είναι μόνο η φορολογία της υπεραξίας η περιουσία έχει ήδη φορολογηθεί με αυτό το μέτρο έχουμε πολλαπλή φορολόγηση ήδη φορολογημένων εισοδημάτων κοινώς ληστεία όπως είναι και το ετακ

    ΑπάντησηΔιαγραφή