Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Χρεοκόπησε και η Καταλονία, η πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανίας

Αποκλείστηκε από τις αγορές και ζήτησε έκτακτη βοήθεια από τη Μαδρίτη

Την ώρα που η Ισπανία αρνείται σθεναρά να υποκύψει στις πιέσεις των Ευρωπαίων και να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης, η πιο σημαντική περιφέρεια για την ισπανική οικονομία, η Καταλονία, ζήτησε επισήμως διάσωση από την ίδια τη Μαδρίτη, καθώς ομολογεί τον αποκλεισμό της από τις αγορές.

Η Καταλονία ζήτησε περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε έκτακτη χρηματοδότηση από την πρωτεύουσα, φέρνοντας κατά τους αναλυτές την Ισπανία πιο κοντά στην ώρα της τελικής κρίσης. Η Καταλονία έγινε η τρίτη ισπανική περιφέρεια που ζητά βοήθεια μετά τη Βαλένθια και τη Μούρθια και πρόσβαση στο ειδικό ταμείο χρηματοδότησης ύψους 18 δισ. ευρώ που έχει δημιουργήσει η ισπανική κυβέρνηση.
Φοβάται ο Ραχόι

Η κυβέρνηση Ραχόι παλεύει με νύχια και με δόντια να πείσει ότι η λιτότητα και η συμφωνημένη παροχή δανείων ύψους 100 δισ. ευρώ στις ισπανικές τράπεζες από την Ευρωζώνη αρκούν για να βγει από το μάτι του κυκλώνα της κρίσης χρέους. Όλο και περισσότεροι όμως εκτιμούν ότι ματαιοπονεί. Ειδικά από τη στιγμή που οι περιφέρειες της χώρας, όπως η Καταλονία, αδυνατούν να πετύχουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους.

Η Καταλονία, η περιφέρεια της οποίας πρωτεύουσα είναι η Βαρκελώνη (στη φωτ. το δημαρχείο της πόλης), παραδοσιακά είναι από τις πλουσιότερες και πιο εκβιομηχανισμένες περιοχές της Ισπανίας, έχει συσσωρεύσει όμως χρέος ύψους 42 δισ. ευρώ. Η πιστοληπτική της ικανότητα έχει υποβαθμιστεί και έχει τεθεί εκτός αγορών, ενώ ο στόχος για μείωση του ελλείμματος φέτος στο 1,5% δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία παραμένει από το τέλος του 2011 σε ύφεση, όπου και αναμένεται να παραμείνει και το 2013.

Ο κ. Ραχόι ανθίσταται στις πιέσεις για επίσημη υπαγωγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης, διότι θεωρεί ότι αυτό θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας (αν όχι και του κόμματός του) όπως συνέβη με όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης (ελληνική, πορτογαλική, ιρλανδική) οι οποίες οδήγησαν τις χώρες τους στην τρόικα.

πηγή: unitedreporters.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου