Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ


    O χαρακτηρισμός ενός νομικού προσώπου ως ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ, δίνεται από τους ιδρυτές του και προκύπτει από το καταστατικό του.

Τα μη κερδοσκοπικού νομικά πρόσωπα αποκτούν υπόσταση από την ημερομηνία καταχώρησης του καταστατικού τους στο πρωτοδικείο του νομού τα οποία έχουν έδρα.

Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μπορεί να είναι σωματεία (σύλλογοι) (ΑΚ 78-107), ιδρύματα (ΑΚ 108-126) ή αστικές εταιρίες (ΑΚ 741-784).

Από τις καταστατικές τους διατάξεις, τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δεν πραγματοποιούν διανομή κερδών. Λειτουργούν με τις αρχές της εξυπηρέτησης του σκοπού τους. Δηλαδή, όλα τα οφέλη (κέρδη), που έχουν τα νομικά αυτά πρόσωπα, χρησιμοποιούνται για την ευόδωση των σκοπών τους. Τα κέρδη προορίζονται πάντα για το σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν και η ωφέλεια σε κάθε περίπτωση επεκτείνεται σε κοινωνικές ομάδες μεγέθους τουλάχιστον ίσο του αριθμού των μελών τους.

Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχουν όλες τις υποχρεώσεις που έχουν και οι επιτηδευματίες έναντι της φορολογικής αρχής. Κάνουν έναρξη εργασιών στην Δ.Ο.Υ., λαμβάνουν ΑΦΜ και το χρησιμοποιούν για όλες τις οικονομικές τους συναλλαγές, τηρούν βιβλία, εκδίδουν στοιχεία, πληρώνουν ΦΠΑ και φόρους εισοδήματος για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες κατά ανάλογη εφαρμογή με τις λοιπές επιχειρήσεις.

Για τις συνδρομές των μελών τους, εκδίδουν αθεώρητη απόδειξη είσπραξης και δεν πληρώνουν φόρο. Ομοίως, δεν υπόκειται σε φορολογία οι δωρεές και οι χορηγίες που δίνονται για την τέλεση των δραστηριοτήτων τους. 



Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα απαλλάσσονται από το ΦΠΑ για έσοδα που πραγματοποιούν από ευκαιριακού χαρακτήρα εκδηλώσεις όταν τις οργανώνουν για την οικονομικής τους ενίσχυση, εφόσον οι εκδηλώσεις αυτές δεν ξεπερνούν τις δυο (2) το έτος και κατόπιν έγγραφης άδειας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. (εγκ. ΦΠΑ 1030141/1349/ΠΟΛ 1071/8-3-95 και άρθρο 22 ν.2859/00).

Ενδεικτικές υπηρεσίες των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για τις οποίες απαλλάσσονται της φορολογίας είναι:

εκπαίδευσης, αθλητισμού, σωματικής άσκησης, σωματικής αγωγής, πολιτικές, συνδικαλιστικές, θρησκευτικές, φιλοσοφικές, φιλανθρωπικές, εθνικές, πολιτιστικές, μορφωτικές και η στενά συνδεόμενη με αυτές παράδοση αγαθών προς τα μέλη τους, έναντι καταβολής συνδρομής, υπό τις προϋποθέσεις:

α) να λειτουργούν νόμιμα και

β) να μην στρεβλώνουν του όρους του ανταγωνισμού.

Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του νομικού προσώπου δεν αποκλείει την πρόσληψη και μισθοδοσία εργαζομένων. Στην περίπτωση αυτή έχουν όλες τις υποχρεώσεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, όπως ισχύει και για τα λοιπά νομικά πρόσωπα

ΥΠΟΒΟΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Υπόχρεοι στην υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είναι τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα κάθε είδους ιδρύματα.

Η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος πραγματοποιείται πάντα μετά το τέλος της διαχειριστικής περιόδου και συγκεκριμένα:

α) μέχρι τις 10/3 του οικείου οικονομικού έτους για τα νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν τηρούν Βιβλία Κ.Β.Σ. ή που τηρούν Βιβλία Β΄ Κατηγορίας Κ.Β.Σ

β) μέχρι τις 15/4 του οικείου οικονομικού έτους για τα νομικά πρόσωπα ΜΗ κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρούν Βιβλία Γ΄ Κατηγορίας Κ.Β.Σ. ή που δηλώνουν εισόδημα από την εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης.

Ειδικά για το οικονομικό έτος 2012, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ 1055/29-02-2012, προς διευκόλυνση των φορολογουμένων, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 για τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 101 του ν.2238/1994 μέχρι και τις 30 Απριλίου 2012, ανεξαρτήτως της κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούν.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΟΥ

Είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% σε όποια Τράπεζα με την Ταυτότητα Πληρωμής.

Είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η επιλογή του τρόπου πληρωμής, εφάπαξ ή με δόσεις, γίνεται μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης, κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.

Η πρώτη δόση καταβάλλεται με την Ταυτότητα Πληρωμής στην Τράπεζα επιλογής σας και οι επόμενες 7 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ μέχρι την τελευταία εργάσιμη (για τις Δημόσιες Υπηρεσίες) ημέρα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

ΕΝΤΥΠΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Έντυπο Φ01-012

Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (ιδρύματα, σωματεία, σύλλογοι) υποβάλλουν υποχρεωτικά το έντυπο Φ01-012.

Έντυπο Ε2

Το έντυπο Ε2 συνυποβάλλεται υποχρεωτικά, εφόσον έχουν συμπληρωθεί ποσά στους κωδικούς 200 και 800 του Πίνακα A' της δήλωσης Φ01-012.

Επίσης, το Έντυπο Ε2 συνυποβάλλεται και για τεκμαρτά εισοδήματα από ιδιόχρηση ακινήτων, τα οποία δεν μεταφέρονται σε κανένα πεδίο του Πίνακα Α.

Έντυπο Ε3

Όσοι δηλώνουν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις (Πίνακας Γ.γ.) ή και εισοδήματα από γεωργικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις (Πίνακας Δ) είναι υπόχρεοι να συνυποβάλουν Έντυπο Ε3. Υποβάλλεται υποχρεωτικά από τις αστικές εταιρίες.

Έντυπο Ε5

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 του ν. 2238/1994 , οι υπόχρεοι του άρθρου 10 του ν. 2238/1994 , μεταξύ των οποίων και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος (έντυπο Ε5).

ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Υποχρέωση σύνταξης Ισολογισμού έχουν όσοι τηρούν υποχρεωτικά ή προαιρετικά βιβλία Κ.Β.Σ. κατηγορίας Γ ή ΒΓ . Η υποβολή του ισολογισμού είναι προαιρετική.

πηγή: akioe.gr


Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των νομικών προσώπων της παραγράφου 2 του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και καθορισμός δικαιολογητικών που υποβάλλονται με αυτή
Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2012

(ΦΕΚ Β' 541/01-03-2012)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
1. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛ. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12)
ΤΜΗΜΑ Β'
Ταχ. Δ/νση :Καρ. Σερβίας 10
Ταχ.Κωδ. :101 84, Αθήνα
Πληροφορίες: Θ. Κακλαμάνης
Τηλέφωνο :210 3375311 - 312
ΦΑΞ :210 3375001
2. ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΚΕ.Π.Υ.Ο.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Η/Υ (Δ30)
Ταχ. Δ/νση :Χανδρή 1 & Θεσ/νίκης
Ταχ.Κωδ. : 183 46, Μοσχάτο

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΟΛ 1048

ΘΕΜΑ: «Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικον. έτους 2012 των νομικών προσώπων της παραγράφου 2 του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και καθορισμός δικαιολογητικών που υποβάλλονται με αυτή».

ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

α. Τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 6 του άρθρου 107 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που κυρώθηκε με το ν. 2238/1994 (ΦΕΚ Α΄ 151).

β. Τις διατάξεις του άρθρου 109 του ν. 2238/1994.

γ. Τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 99 του ν. 2238/1994.

δ. Τις διατάξεις της αριθ. Υ25/6−12−2011 (ΦΕΚ Β΄ 2792/8−12−2011) απόφασης του Πρωθυπουργού περί «Καθορισμού αρμοδιοτήτων των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου».

ε. Ότι με την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού,

αποφασίζουμε:

ΔΗΛΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

1. Ορίζουμε όπως, για το οικονομικό έτος 2012 ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχει ως το σχετικό υπόδειγμα (Φ−01012), το οποίο επισυνάπτεται ως παράρτημα της παρούσας.

2. Η πιο πάνω δήλωση, που υποβάλλεται σε τρία (3) αντίτυπα, συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από τα εξής δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που πρέπει να υποβάλλονται μαζί με αυτή:

α. Αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων οικοδομών - γαιών, Ε2.

β. Βεβαίωση για το ποσό των τόκων κ.τλ. και του φόρου που παρακρατήθηκε, κατά περίπτωση.

γ. Βεβαίωση της αλλοδαπής τράπεζας για το ποσό των τόκων που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή και δεν έχουν εισαχθεί.

δ. Δύο (2) αντίτυπα του εντύπου Ε3 «ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΩΝ», εφόσον συντρέχει περίπτωση.

ε. Αναλυτική κατάσταση με τα ενοίκια που κατέβαλαν στο αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, το ονοματεπώνυμο του εκμισθωτή και τη διεύθυνση κατοικίας αυτού.

στ. Αναλυτική κατάσταση των δαπανών επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης και συγκεντρωτική κατάσταση των πάγιων και λειτουργικών δαπανών που εκπίπτουν με βάση τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης α'Α της παραγράφου 13 του άρθρου 105 του Κ.Φ.Ε, για τα νομικά πρόσωπα που υποβάλλουν δήλωση χωρίς τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών.

3. Η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Φ−01012) με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου είναι προαιρετική για το οικονομικό έτος 2012. Τα έντυπα Ε2 και Ε3 (εφόσον συντρέχει περίπτωση για το δεύτερο) συνυποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ τα λοιπά δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παράγραφο 2 της παρούσας δεν συνυποβάλλονται, αλλά φυλάσσονται για τον έλεγχο.

4. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου