Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Αλ.Τσίπρας στην "Corriere della Sera": "Να διαγραφεί το χρέος των Ευρωπαϊκών χωρών που είναι σε δυσκολία"


Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην ιστορική και μεγάλης κυκλοφορίας ιταλική εφημερίδα της Κεντροδεξιάς, Corriere della Sera, ζητεί να διαγραφεί το χρέος των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης χρέους που μαστίζει μια σειρά χωρών της Ευρωζώνης. Τονίζει πως πρέπει να συνέλθει σύνοδος κορυφής, στα πρότυπα της Συνόδου του Λονδίνου το 1953, που επέλυσε το ζήτημα του γερμανικού χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Ακόμα επισημαίνει πως η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δεν έχει στόχο να χτίσει μια ευρωπαϊκή Γερμανία, αλλά μια γερμανική Ευρώπη.

Στο θέμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Ντάβιντε Φρατίνι, επισημαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να διαλύσει τον δικομματισμό στις πρόσφατες εκλογές, ενώ πλέον ξεπερνά σε δημοτικότητα τον “συντηρητικό πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά”. Σ' ό,τι αφορά την επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως “εάν μου είχε ζητήσει να τη δω, θα πήγαινα, αν και δεν μ' ενδιέφερε να έχω ένα ραντεβού μαζί της”. Ο Ιταλός δημοσιογράφος επεσήμανε πως ο ηγέτης της ελληνικής Αριστεράς δεν δικαιολόγησε όσους έκαψαν τη ναζιστική σημαία στην πλατεία Συντάγματος, αλλά εξήγησε πως “στην Ελλάδα δυνάμωσε το αντι-γερμανικό αίσθημα που επέβαλε η Μέρκελ”.

Σε ό,τι αφορά στην άνοδο της επιρροής της Χρυσής Αυγής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως πρόκειται για “απειλή για τη δημοκρατία και η εκλογική τους επιτυχία είναι αποτέλεσμα της οικονομικής απελπισίας”. Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας παρομοίασε το Μνημόνιο με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, που διέλυσε τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Αν γινόταν πρωθυπουργός, θα ακύρωνε το Μνημόνιο, γιατί, όπως επεσήμανε, "δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε μια στρατηγική που απέδειξε ότι είναι πλήρης αποτυχία. Θα ακυρώσουμε το Μνημόνιο γιατί έχει αποτύχει". Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο του μπλοκαρίσματος της δανειοδότησης, απάντησε: “Εάν δεν παίρνουμε χρήματα, θα μάθουμε να επιβιώνουμε μόνοι μας. Δεν πιστεύω ότι η Μέρκελ και η Ε.Ε. είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον κίνδυνό της... Η Ευρωζώνη είναι μια αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν ένας σπάσει, διαλύεται όλη η αλυσίδα. Μετά την Ελλάδα, θα έρθει η σειρά άλλων χωρών του Νότου της Ευρώπης: Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία”.

Τέλος, διαβεβαίωσε τον Ιταλό δημοσιογράφο ότι δεν θέλει να διαλύσει, αλλά να σώσει την Ευρώπη, η οποία κυριαρχείται από τις νεοφιλελεύθερες επιταγές του χρηματοπιστωτικού τομέα, κι επεσήμανε πως χρειάζεται να ξεκινήσει η διαδικασία της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης, πιάνοντας το νήμα των διαδηλώσεων της Γένοβας το 2001.

πηγή: .avgi.gr



Πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Η Τουρκία εμμένει στην τακτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσκεψή του στη χώρα. Η μη αναγνώριση της επήρειας του συμπλέγματος του Καστελόριζου στη διαμόρφωση της ΑΟΖ και η αμφισβήτηση του αναφαίρετου δικαίωματος ανακήρυξης της ΑΟΖ από τη χώρα, συνιστούν σαφείς ενδείξεις, επισημαίνει.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δηλώνει υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων της χώρας μας με την Τουρκία. Ωστόσο, εκτιμά πως πρέπει να υπάρξουν και βήματα από την πλευρά της γείτονος, καθώς οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της εν όψει της επίπονης αλλά αναγκαίας προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί για να γυρίσει σελίδα στις διμερείς σχέσεις”, τονίζει. Και προθέτει πως οι δύο παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και η μια παράβαση του FIR Αθηνών την περασμένη Πέμπτη μετατρέπουν την επίσκεψη σε "απλή ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, άνευ ουσίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου