Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία

Μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο υποδηλώνουν τα προσωρινά στοιχεία της εταιρείας Markit, με τον σύνθετο δείκτη που καταρτίζει για τη δραστηριότητα στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών να σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιούνιο του 2009.

Ο σύνθετος δείκτης (Markit Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στις 45,8 μονάδες από 46,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει συρρίκνωση της παραγωγής).

Η παραγωγή υποχωρεί συνεχώς από τον Σεπτέμβριο του 2011, με εξαίρεση μία οριακή άνοδο τον Ιανουάριο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Η παραγωγή μειώνεται ως συνέπεια της περαιτέρω μείωσης στις νέες παραγγελίες. Η υποχώρηση της δραστηριότητας ήταν πιο έντονη και πάλι στον τομέα της βιομηχανίας παρά στον τομέα των υπηρεσιών.

Η Γερμανία κατέγραψε μία ήπια μείωση της παραγωγής, σε αντίθεση με τη Γαλλία, όπου σημειώθηκε και πάλι μία μεγάλη συρρίκνωση, γεγονός που υποδηλώνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κάμψη από τις αρχές του 2009. Χειρότερη ήταν, για έναν ακόμη μήνα, η επίδοση στις λοιπές χώρες εκτός της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το κλίμα στις επιχειρήσεις σχετικά με τις προοπτικές για το επόμενο έτος είναι το πιο απαισιόδοξο από τις αρχές του 2009, όταν σε πλήρη εξέλιξη η κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Επιπρόσθετα των ανησυχιών για την κατάσταση των εγχώριων αγορών, οι επιχειρήσεις βλέπουν τη ζήτηση να εξασθενεί επίσης στις μακρινές αγορές, ιδιαίτερα στην Ασία και, σε μικρότερο βαθμό, στις ΗΠΑ. Οι ανησυχίες για τις προοπτικές έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των θέσεων απασχόλησης, υποδηλώνοντας ότι οι εταιρίες κινούνται όλο και περισσότερο στη λογική της μείωσης του κόστους».

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου