Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΡΓΙΑ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Σύμφωνα με το  άρθρο 4 του Β.Δ. 748/66, όπως τροποποιήθηκε από τον Ν. 380/68 και το άρθρο 1 του Ν.Δ. 147/73, ως εξαιρέσιμες εορτές για τον ιδιωτικό τομέα, νοούνται οι εορτές της 25ης Μαρτίου, της Δεύτερης ημέρας του Πάσχα, της Κοίμησης της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) της Γέννησης του Χριστού (25 Δεκεμβρίου), της 1ης Μαΐου και της 28ης Οκτωβρίου.  Οι εορτές της 1ης Μαΐου και της 28ης Οκτωβρίου, είναι προαιρετικές αργίες, εκτός εάν με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, καθιερωθεί η 1η Μαΐου ως αργία (άρθρο 1 Ν. 380/68). Στον ιδιωτικό τομέα η λειτουργία των επιχειρήσεων κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου και η απασχόληση των εργαζομένων ανήκουν αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, και οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργασθούν εάν αυτό αποφασισθεί από τον εργοδότη, αν βεβαίως η επιχείρηση μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με το Β Δ 748/1966.  Κατά τα λοιπά, η απασχόληση ή μη των εργαζομένων κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου έχει τις ίδιες συνέπειες και αποτελέσματα με εκείνες των υποχρεωτικών αργιών. Διακρίνουμε δηλ. τις παρακάτω περιπτώσεις:

Α. Αν ο εργοδότης αποφασίσει τη λειτουργία της επιχείρησής του, θα καταβάλει σ' όλους τους εργαζόμενους που θ' απασχοληθούν την ημέρα αυτή, (υπαλλήλους ή εργάτες) προσαύξηση 75%, η οποία θα υπολογιστεί στο 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού, προκειμένου για τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό ή στο νόμιμο ημερομίσθιό τους, προκειμένου για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. ΟΙ ημερομίσθιοι, θα πάρουν και το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, ενώ αντίθετα, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν το δικαιούνται, γιατί ο μισθός της ημέρας αυτής, θεωρείται ότι περιέχεται στο συνολικό μηνιαίο μισθό.


Β. Στην περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργήσει με απόφαση του εργοδότη και ο εργαζόμενος με δική του πρωτοβουλία δεν προσήλθε να εργαστεί,  τότε δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του, αν αμείβεται με ημερομίσθιο, ή το 1/25 του μισθού του αν αμείβεται με μηνιαίο μισθό.
Γ. Αν η επιχείρηση δεν λειτουργήσει με απόφαση του εργοδότη, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο (ΣΣΕ, υπουργική απόφαση, διάταγμα, κατ’ έθιμο αργία κλπ), οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν τον κανονικό τους μισθό ή το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά άλλη αμοιβή.


πηγή: ergasiaka-manamar.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου