Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Τα νέα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο

Τα νέα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο – Αφαιρούνται 14 δις ευρώ σε βάθος τετραετίας από εργαζόμενους και συνταξιούχους – Ματία Μορς: Τα μέτρα είναι σκληρά και θα μείνουν μόνιμα

Επώδυνα μέτρα που αφαιρούν 14 δις ευρώ σε βάθος τετραετίας από δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο, το οποίο θα αλλάξει τις καθημερινές συνήθειες – από το πενθήμερο στην εργασία που βαίνει προς κατάργηση μέχρι και την ώρα που θα ανοίγουν και θα κλείνουν τα σούπερμάρκετ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, πρόκειται για το 95% των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς μιλώντας στους πρεσβευτές των 26 ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα: «Είναι σκληρά μέτρα, θα μείνουν μόνιμα αλλά νοικοκυρεύουν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο νέο μνημόνιο το κύριος βάρος της προσαρμογής μετατοπίστηκε στο Δημόσιο όπου προβλέπονται: μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά έως και 35% στους δικαστές όπου η μέση μείωση είναι 24%. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου. Ειδικότερα προβλέπεται μείωση 2% για μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ, 10% για μισθούς από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 20% για μισθούς από 1.500 ευρώ έως 2.000 ευρώ, 30% για μισθούς από 2.500 έως 4.000 ευρώ και 35% για μισθούς άνω των 4.000 ευρώ.
Μεγάλες περικοπές στις ΔΕΚΟ όπου κουρεύονται εκ νέου όλοι οι μισθοί ώστε οι μικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ το μήνα. Επίσης προβλέπεται η κατάργηση στο δημόσιο και τους ΟΤΑ όλων των δώρων και των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου που θεσπίστηκε πέρυσι.
Επίσης η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ περιλαμβάνονται και ειδικές ρυθμίσεις για τη μείωση του προσωπικού στα σχολεία, στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Πιο βαριά όμως είναι τα μέτρα για τις περικοπές συντάξεων δεδομένου ότι καταργούνται για όλους τα δώρα. To 1% των δημοσίων υπαλλήλων θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Θέσπιση νομοθεσίας που επιτρέπει τις υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού (οριζόντιες και κάθετες), μέσα στην γενική κυβέρνηση και από τη μία περιοχή στην άλλη.
Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% στο 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Αυξάνονται οι εισφορές σε όλα τα ταμεία, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος φαρμάκων.
Επίσης προβλέπεται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια με ισχύ από 1/1/201, ενώ θα υπάρξει και νομοθεσία για την αύξηση των κριτηρίων πρόωρης σύνταξης από 18 έως 24 έτη καταβολής εισοφρών. Θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2015.

πηγή.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου