Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Καλπάζουν τα χρέη προς το δημόσιο

Καλπάζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το δημόσιο. Το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αυξήθηκαν κατά 3,1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο να έχουν πλέον ανέλθει στο αστρονομικό ποσό των 53,4 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι περίπου τα ετήσια έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Η ραγδαία αύξηση των οφειλών οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτη και την εφορία προκειμένου να «τα βγάλουν πέρα».  Στα ληξιπρόθεσμα χρέη περιλαμβάνεται η μη πληρωμή κάθε είδους βεβαιωμένου φόρου, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι από φορολογικούς ελέγχους και φόρους ακινήτων. Να σημειωθεί, ωστόσο, στα ληξιπρόθεσμα δεν περιλαμβάνονται τα ποσά από τη μη πληρωμή του χαρατσιού στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ) καθώς το υπουργείο Οικονομικών αδυνατεί να προχωρήσει μαζικά σε βεβαιώσεις των σχετικών ποσών λόγω αδυναμιών στον εντοπισμό των ιδιοκτητών των ακινήτων (πολλοί λογαριασμοί της ΔΕΗ εκδίδονται σε ονόματα ενοικιαστών, φορολογούμενων που έχουν αποβιώσει κλπ).


Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία αύξηση των οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο ταμείο τονίζοντας ότι είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί εσαεί αφού εκτροχιάζει πλήρως τους στόχους που τίθενται κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού και προκαλεί συνεχώς νέα κύματα φορολογικών μέτρων και περικοπών δαπανών.

Ας δούμε τους αριθμούς αναλυτικά. Στο τέλος Αυγούστου τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων είχαν σπάσει το όριο των 50 δισ. ευρώ και διαμορφώνονταν στα 50,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, από τις αρχές του έτους έως τον Αύγουστο είχαν προστεθεί στον «ωκεανό» των ληξιπρόθεσμων χρεών περίπου 6,8 δισ. ευρώ. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα σχετικά ποσά είχαν αυξηθεί στα  53,4 και στα 9,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Στο ΥΠΟΙΚ παρατηρούν με αμηχανία την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών και αναζητούν τρόπους, όχι για να μειώσουν τα ληξιπρόθεσμα, αλλά να ανακόψουν την εκρηκτική πορεία αύξησής τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουν το ενδεχόμενο θέσπισης νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία θα είναι στη λογική «ό,τι θέλεις δώσε». Η τρόικα, ωστόσο, αντιδρά στα σχέδια αυτά καθώς δεν δέχεται ειδικές χαριστικές ρυθμίσεις αλλά μόνο την τυπική ρύθμιση εξόφλησης έως 24 δόσεις που βρίσκεται σε ισχύ για όλους τους οφειλέτες. Για την υπαγωγή των φορολογούμενων στη σχετική ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στον προϊστάμενο της εφορίας, ο οποίος και αξιολογεί τις οικονομικές δυνατότητες κάθε οφειλέτη βάσει των εισοδημάτων και της περιουσίας του τελευταίου.


Πηγή.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου