Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Χέρι στα ακίνητα και τις καταθέσεις με το νέο Μνημόνιο

Δυσβάσταχτο θα είναι το πακέτο των μέτρων που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,9 δισ. ευρώ, αλλά και επώδυνες αλλαγές στη φορολογία, καθώς αυξάνεται η φορολογία στους τόκους των καταθέσεων, γίνεται μόνιμη η «έκτακτη εισφορά», καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές, αυξάνεται η φορολογία στους αγρότες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνον για το 2013 το ύψος των πρόσθετων μέτρων ανέρχεται σε 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, ωστόσο το φορολογικό πακέτο παραμένει στην ουσία ανοικτό.
Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, θα υπάρξει μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε 3- 4 αντί των οκτώ σήμερα, ενώ διατηρείται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%.
Το ίδιο σενάριο προβλέπει, επίσης, φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, καθώς και την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για τα προστατευόμενα τέκνα και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012.
Από το 2013, τα συγκεκριμένα αφορολόγητα ποσά θα αντικατασταθούν από οικογενειακά επιδόματα, τα οποία θα καταβάλλονται σε οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά, αλλά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
Ειδικότερα, οι κυριότερες φορολογικές αλλαγές που προβλέπει το νέο μνημόνιο είναι:
1. Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί μέχρι το 2018 και προσαρμόζεται στη νέα φορολογική κλίμακα.
2. Αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από τον Μάρτιο του 2013.
3. Αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων από 10% σε 15% το 2014.
4. Αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών από την τρέχουσα χρήση.
5. Φορολόγηση των αγροτών με 6% βάσει εσόδων-εξόδων.
6. Επιβάλλεται φόρος στα παιχνίδια ΟΠΑΠ (2 με 4%).
7. Επιλογή μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων και θέσπιση διατάξεων με τις οποίες θα δίνονται αρμοδιότητες στη νέα γραμματεία.
8. Προώθηση νόμου για τη δημιουργία ειδικής μονάδας με 100 ελεγκτές για τον έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων και μονάδας με 50 ελεγκτές για τους πλούσιους αυτοαπασχολούμενους.

πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου