Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Νέα δόση αμερικανοποίησης του φορολογικού ελέγχου

Νέες δόσεις αμερικανοποίησης ρίχνει στο φορολογικό σύστημα το υπουργείο Οικονομικών. Με το υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται ο εμπλουτισμός των επιλογών που θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογικοί ελεγκτές όσον αφορά τον έμμεσο προσδιορισμό των εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών. Πλέον οι ελεγκτές θα μπορούν να αθροίσουν ακόμη και τις δαπάνες των φορολογούμενων σε μετρητά προκειμένου να προσδιορίσουν εμμέσως το εισόδημά του.

Ειδικότερα στο φορολογικό νομοσχέδιο έχει περιληφθεί ειδικό άρθρο που αφορά στις τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού των εισοδημάτων. Συγκεκριμένα η διάταξη προβλέπει ότι μπορούν με έμμεσες τεχνικές να προσδιοριστούν «τα φορολογητέα εισοδήματα των φορολογούμενων, τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές και τα φορολογητέα κέρδη των επιτηδευματιών».

Ορισμένα από τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούν οι ελεγκτές προκειμένου να προσδιορίζουν εμμέσως τα εισοδήματα των επαγγελματιών είναι:

-οι τραπεζικές του καταθέσεις και οι δαπάνες με μετρητά. Οι ελεγκτές θα μπορούν με βάση το ύψος των καταθέσεων και το ρυθμό συσσώρευσής τους τα προηγούμενα χρόνια καθώς και με βάση τις δαπάνες του φορολογούμενου να προσδιορίζουν εμμέσως το εισόδημά του.

-η σχέση της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο του κύκλου εργασιών του επιτηδευματία. Αν διαπιστώνονται υψηλές τιμές πώλησης αλλά χαμηλός τζίρος θα μπορούν να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό των αποτελεσμάτων του φορολογούμενου.

Όταν έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος και πριν τη βεβαίωση των σχετικών φόρων ο φορολογούμενος θα καλείται από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων. Η αμφισβήτηση θα γίνεται, ωστόσο, μόνο με συγκεκριμένα στοιχεία, όπως είναι τα αποδεικτικά εισοδημάτων τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί η απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία. O φορολογούμενος θα μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του έμμεσου προσδιορισμού του εισοδήματός του με παραστατικά που, για παράδειγμα, δείχνουν ότι η αύξηση των καταθέσεών του έγινε με δηλωμένο εισόδημα. Να σημειωθεί ότι βάσει του αυξημένου εισοδήματος που θα προσδιορίζει η εφορία θα αναπροσαρμόζονται και άλλα τα φορολογικά δεδομένα της ελεγχόμενης επιχείρησης, όπως είναι ο ΦΠΑ, τα φορολογητέα κέρδη, οι εκροές κ.α..


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου