Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Οι δαπάνες των φορολογούμενων που "φακελώνει" η εφορία

Στην τελική ευθεία για την καταγραφή μιας σειράς δαπανών και συναλλαγών που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφασή του ορίζεται ότι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά σχολεία και άλλοι φορείς και επιχειρήσεις θα πρέπει να αποστείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λεπτομερή στοιχεία για τις συναλλαγές των πελατών τους- φορολογούμενων.

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα δημιουργηθούν μεγάλες βάσεις δεδομένων οι οποίες θα επιτρέψουν στις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ να προσδιορίζουν το ύψος των δαπανών διαβίωσης των φορολογούμενων οι οποίοι μπαίνουν στο ελεγκτικό μικροσκόπιο.

Τα στοιχεία θα πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικά αρχεία στη ΓΓΠΣ το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 και θα αφορούν στις συναλλαγές των φορολογούμενων το 2011, ενώ για ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών θα πρέπει να αποσταλούν και στοιχεία παλαιότερων ετών.

Οι φορείς που καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλουν στοιχεία με τις συναλλαγές των πελατών τους είναι:

-τράπεζες. Θα πρέπει να υποβάλλουν στη ΓΓΠΣ αναλυτικές καταστάσεις με τα δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν. Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στη ΓΓΠΣ αναλυτικές καταστάσεις με τις συναλλαγές που έχουν γίνει σε ελληνικά ATM με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες οι οποίες έχουν εκδοθεί από τράπεζες του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι πολλοί Έλληνες έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις του σε ξένες τράπεζες και χρησιμοποιούν για την διεκπεραίωση των συναλλαγών τους στην Ελλάδα κάρτες που εκδόθηκαν εκτός συνόρων.

-ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικά τα ασφάλιστρα που έχει καταβάλει κάθε φορολογούμενος για κάθε είδους καλύψεις (ζωής, υγείας, αυτοκινήτων κλπ)

-ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Υποχρεώνονται να αποστείλουν στη ΓΓΠΣ τα αναλυτικά ποσά που κατέβαλαν οι γονείς για δίδακτρα και  πρόσθετες δραστηριότητες. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αποσταλούν έως τις 20 Νοεμβρίου 2012.

-ιδιωτικές κλινικές και νοσηλευτήρια. Θα πρέπει να αποστείλουν αναλυτικά τις δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι για τη νοσηλεία τους.



-εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας, ύδρευσης. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να υποβάλουν στο υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία με τις δαπάνες των πελατών τους.

-ασφαλιστικά ταμεία. Υποχρεώνονται να υποβάλλουν αναλυτικές καταστάσεις με τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι τους (πλην των μισθωτών εφόσον δεν έχουν καταβάλει εισφορές για προαιρετική ασφάλιση).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία θα είναι κωδικοποιημένα στη βάση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου κάθε φορολογούμενου ενώ θα υπάρχουν και πρόσθετα στοιχεία, όπως είναι ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων. Με βάση αυτά τα στοιχεία το ΥΠΟΙΚ θα πραγματοποιεί σαρωτικές διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει φορολογούμενους με πολύ υψηλές δαπάνες οι οποίοι όμως δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου