Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Στο ''ψυγείο'' λίστα 1.750 πλουσίων για πωλήσεις ακινήτων

Φοροδιαφυγή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από υπόπτους απόκρυψης εισοδημάτων από πωλήσεις ακινήτων εμπορικού 
χαρακτήρα. Ποιοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο

Λίστα με 1.750 ονόματα πλούσιων φορολογουμένων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή έχουν στη διάθεσή τους από την άνοιξη του 2011 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονικών, με τον έλεγχο πολλών εξ αυτών να έχει ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Τύπου της Κυριακής.
Πάραυτα, το μεγαλύτερο μέρος από τα ποσά των πρόσθετων φόρων, που έχουν ήδη καταλογιστεί από τους ελεγκτές και υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει ακόμα βεβαιωθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ, ούτε φυσικά έχει εισπραχθεί.
Για όσες υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αναθέσει τους ελέγχους σε άλλες υπηρεσίες, με συνέπεια να ακυρωθούν όλες οι ελεγκτικές ενέργειες που έχουν ήδη γίνει, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο ο καταλογισμός, η βεβαίωση αλλά και η είσπραξη των φόρων.
Έτσι, ενυπάρχει ο κίνδυνος μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των διαδικασιών καταλογισμού εντός των προθεσμιών του Μνημονίου, αλλά και κίνδυνος παραγραφής πολλών από τις υποθέσεις.
Η μοναδική περίπτωση να αποφευχθεί κάτι τέτοιο είναι το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία παραγραφής για ένα ή δύο έτη με νομοθετική ρύθμιση.
Έπειτα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις διαπιστώθηκε πως οι 1750 φορολογούμενοι ενδέχεται να μην εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα από πωλήσεις οικοδομών, τις οποίες είτε είχαν κατασκευάσει, είτε είχαν αγοράσει. Η πλήρης λίστα καταρτήθηκε από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου με τα ονοματεπώνυμα και τους ΑΦΜ τους.
Υπουργική απόφαση ακυρώνει τους ελέγχους
Ενώ πολλοί από τους ελέγχους είχαν ήδη ξεκινήσει το υπουργείο εξέδωσε απόφαση με την οποία προβλέπεται ότι οι αρμοδιότητες για τον έλεγχο των υποθέσεων αυτών αφαιρούνται από τα 32 ειδικά συνεργεία και μεταφέρονται στα δύο Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα της χώρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως αποκαλύπτει ο Τύπος της Κυριακής.
Επομένως, ακυρώνονται οι μέχρι τώρα ελεγκτικές διαδικασίες και ξεκινούν εκ νέου όλες οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται και αφορούν στην έκδοση εντολών ελέγχου, στην κοινοποίηση των εντολών στους ελεγχόμενους, την πρόσκληση τους για την προσκόμιση στοιχείων και την παροχή διευκρινίσεων.
Και πρώην βουλευτής στον Κατάλογο
Στον κατάλογο με τους 1.750 ελεγχόμενους φορολογούμενους ''μεγάλου πλούτου'' φιγουράρουν:
*πολλοί γνωστοί εφοπλιστές
*μία πρώην βουλευτής
*πρόσωπο που ασχολείται με το χώρο των ΜΜΕ
*επιχειρηματίες που ασχολούνται με δημόσια έργα
*ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνται με το real estate
*επιχειρηματίες που ασχολούνται με τις οικοδομικές επιχειρήσεις
*επιχειρηματίες που ασχολούνται με την εμπορία αυτοκινήτων
*επιχειρηματίας που έχει κατηγορηθεί για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο
*επιχειρηματίες που ασχολούνται με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
*επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα ηλεκτρονικά
*ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μικρή φορολογική δήλωση και μεγάλη περιουσία
*δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες
Οι περισσότεροι από αυτούς δραστηριοποιούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο υπόλοιπο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη. Μεγάλος αριθμός φορολογούμενων που ελέγχονται είναι κάτοικοι Κηφισίας, Γλυφάδας και Ψυχικού.

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου