Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ποιοι είναι οι συντελεστές για τον υπολογισμό του Φ.Μ.Α - Μειωμένος συντελεστής Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων

Με τη διάταξη του άρθρου 22 του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α΄/23.4.2010) αναπροσαρμόστηκαν οι συντελεστές του Φ.Μ.Α. ως ακολούθως:  8% για το μέχρι είκοσι χιλιάδων (20.000) € τμήμα της ορολογητέας αξίας και 10% για το άνω του ποσού αυτού τμήμα της, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή.  Στο ποσό του κύριου φόρου επιβάλλεται και  φόρος υπέρ δήμων και κοινοτήτων 3%. Για να γίνει κατανοητό αυτό, αρατίθενται τα ακόλουθα παραδείγματα:
α) Ο Α΄ αγοράζει οικόπεδο αξίας 8.800 €. Ο αναλογών φόρος μεταβίβασης θα υπολογισθεί με συντελεστή 8%.
β) Ο Α΄ αγοράζει οικόπεδο αξίας 22.000 €. Ο αναλογών φόρος θα υπολογισθεί για το μέχρι των 20.000 € τμήμα της αγοραίας αξίας με συντελεστή 8%, για το άνω δε των 2.000 € τμήμα με συντελεστή 10%.
Οι ανωτέρω συντελεστές εφαρμόζονται σε μεταβιβάσεις ακινήτων,  η φορολογική υποχρέωση των οποίων γεννιέται από τις 23-4-2010 και μετά.
Ο Φ.Μ.Α.  που προκύπτει κατά τα προεκτεθέντα μειώνεται στο μισό ή στο ένα τέταρτο ανάλογα με τη νομική μορφή της πραγματοποιούμενης μεταβίβασης ή την ιδιότητα των συμβαλλόμενων προσώπων. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:    
α)   Φ.Μ.Α. μειωμένος στο τέταρτο. 
Οι περιπτώσεις που ο Φ.Μ.Α.  μειώνεται στο τέταρτο είναι η αυτούσια διανομή ακινήτων μεταξύ των συγκυρίων,  η διάλυση Ο.Ε.,  Ε.Ε.  και Ε.Π.Ε.  και η μεταβίβαση των ακινήτων της εταιρείας στους εταίρους της κατά το λόγο της εταιρικής τους μερίδας καθώς και η απόληψη ακινήτων της εταιρείας από εταίρους που αποχωρούν από αυτή.    
β)  Φ.Μ.Α. μειωμένος στο μισό. 
Οι περιπτώσεις που ο Φ.Μ.Α. μειώνεται στο μισό είναι η ανταλλαγή ακινήτων ίσης αξίας, η υποχρεωτική ανταλλαγή οικοπέδων,  συγχώνευση Α.Ε και Συνεταιρισμών,  η αναγκαστική
απαλλοτρίωση για δημόσια ωφέλεια καθώς και η συνένωση οικοπέδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου