Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Δύο νέες λίστες με 500.000 φορολογούμενους στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ

Με στόχο να εντοπιστούν και να φορολογηθούν τεράστια ποσά μαύρου χρήματος που διακινήθηκαν μέσω τραπεζών, το ΣΔΟΕ βάζει στο στόχαστρο όσους διακίνησαν 300.000 ευρώ σε 1 χρόνο και όσοι έλαβαν στεγαστικά δάνεια άνω των 200.000 ευρώ

Δύο νέες λίστες με περισσότερους από 500.000 φορολογούμενους που είχαν τραπεζικές συναλλαγές ύψους 300.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο, αλλά και με όσους έχουν πάρει δάνεια άνω των 200.000 ευρώ, με χρονικό βάθος ελέγχου από το 2000, καταρτίζει ο ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με "Το Βήμα", στόχος των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών είναι να αντιπαραβάλλουν τα στοιχεία από τις δύο λίστες με τις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις των πολιτών προκειμένου να εντοπίσουν και να φορολογήσουν τεράστια ποσά μαύρου χρήματος που διακινήθηκαν μέσω τραπεζών.
Ωστόσο ανώτατα στελέχη τραπεζών μιλούν για έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που ίσως προκαλέσει σύγχυση και δυσπραγία στους αρμόδιους ελεγκτές του ΣΔΟΕ αφού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα η διασταύρωση των στοιχείων.
Το αρχικό έγγραφο ΣΔΟΕ με το οποίο εκδηλώνεται η πρόθεση να συνταχθεί λίστα με όσους έχουν συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ εντός ενός χρόνου, την περίοδο 2000 -2012, συντάχθηκε στις 15 Ιουνίου 2012, δηλαδή τρεις μόλις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές και έχει επικαιροποιηθεί πολλές φορές, ύστερα από σχετικά διευκρινιστικά αιτήματα των τραπεζών.
Στα έγγραφα του ΣΔΟΕ που εστάλησαν και στο γραφείο του πρωθυπουργού ζητείται "η αποστολή σε ηλεκτρονική μορφή αρχείων στα οποία αρχικά να αποτυπώνονται τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 1ης Ιανουαρίου 2000 ως και σήμερα, ατομικά ή κοινά πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός λογαριασμών όψεως) όπου η κίνηση ενός τουλάχιστον λογαριασμού (εκτός λογαριασμού όψεως) του οποίου οι συνολικές πιστώσεις ή οι χρεώσεις σε ένα τουλάχιστον έτος υπερέβησαν τις 300.000 ευρώ".
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι με αυτήν την λίστα ο ΣΔΟΕ θα είναι σε θέση να ελέγξει και στην συνέχεια, πιθανόν, να φορολογήσει όσους ιδιώτες έφεραν χρήματα από την Ελβετία και άλλες χώρες του εξωτερικού με τον φόβο των οικονομικών μέτρων που θα λαμβάνονταν για όσους είχαν στείλει χρήματα εκτός χώρας.
Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαιναν ότι "δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση για τα χρήματα που μεταφέρθηκαν πάλι σε ελληνικές τράπεζες".

πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου