Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Επιτροπές θα μειώνουν τα ενοίκια

Οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και γραφείων, εφόσον δεν τα βρίσκουν στο ύψος των μειώσεων των ενοικίων, έχουν την επιλογή να προσφεύγουν σε ειδικές επιτροπές που συγκροτούνται στις περιφέρειες, τις οποίες προβλέπει ο νόμος (4013/2011) του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Οι ενοικιαστές και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και γραφείων, εφόσον δεν τα βρίσκουν στο ύψος των μειώσεων των ενοικίων, έχουν την επιλογή να προσφεύγουν σε ειδικές επιτροπές που συγκροτούνται στις περιφέρειες, τις οποίες προβλέπει ο νόμος (4013/2011) του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Οι επιτροπές αυτές, που αποτελούνται από εκπροσώπους ιδιοκτητών και μισθωτών και έναν δικαστικό ως πρόεδρο, επιδιώκουν τον φιλικό διακανονισμό ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στην περίπτωση που δεν τα βρίσκουν, τότε οι επιτροπές συντάσσουν πρακτικό, το οποίο είναι εκτελεστό και χρησιμοποιείται στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η πρώτη επιτροπή που έχει συγκροτηθεί είναι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες βρίσκονται στη φάση της σύστασής τους. Για την ακρίβεια, έχουν ζητήσει από τους φορείς εκπροσώπησης των επαγγελματιών και των ιδιοκτητών αλλά και το Νομικό Συμβούλιο του κράτους τον ορισμό μελών. Οι επιτροπές αυτές είναι υποχρεωτικό από τον νόμο να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιτροπές είναι εξωδικαστικά όργανα και στην αρμοδιότητά τους υπάγονται όλες οι εμπορικές μισθώσεις κάθε είδους και μορφής. Η σύνθεσή τους είναι τριμελής, ορίζονται από τον αντιπεριφερειάρχη για διετή θητεία και αποτελούνται από έναν δικαστικό ως πρόεδρο και από έναν εκπρόσωπο των ενοικιαστών και των ιδιοκτητών. Εδρεύουν και λειτουργούν στην έδρα κάθε περιφερειακής ενότητας (της παλιάς νομαρχίας) και μπορούν να είναι περισσότερες από μία εντός των τοπικών ορίων αυτής. Καθήκον τους είναι να εξετάζουν αντικειμενικά και αμερόληπτα τις υποθέσεις, με βάση την αρχή της εκατέρωθεν ακρόασης, και παρέχουν τη δυνατότητα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκφράζουν εγγράφως ή προφορικά τις απόψεις τους. Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός για την αναπροσαρμογή του μισθώματος, συντάσσεται πρακτικό, το οποίο είναι αμέσως εκτελεστό.
Πόρισμα
Αν δεν συμφωνεί κάποιο από τα μέρη, η Επιτροπή εκδίδει πόρισμα, με τη γνώμη της για το τι πρέπει να γίνει με τη συγκεκριμένη μίσθωση. Το πόρισμα υποβάλλεται ως αποδεικτικό μέσο στα δικαστήρια και ως εκ τούτου αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο πίεσης προς τον ιδιοκτήτη να το δεχθεί και να μη διακινδυνεύσει έναν δικαστικό αγώνα που θα χάσει. Είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη η Επιτροπή πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της εντός 40 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αναφοράς.
Στη διαδικασία της Επιτροπής υπάγονται και οι μισθώσεις ιδρυμάτων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου κ.λπ. Αναφέρεται, δε, ρητά στον νόμο ότι η επίτευξη συμβιβασμού και η εφαρμογή του Πρακτικού Συμβιβασμού από το ίδρυμα ή το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν απαιτεί έγκριση από άλλη Αρχή ή φορέα.
Λύνονται έτσι τα χέρια των διοικήσεων των ανωτέρω νομικών προσώπων να μειώσουν τα ενοίκια των μισθωτών τους, με την υπαγωγή τους στην αρμόδια Επιτροπή, χωρίς να κινδυνεύουν με παράβαση καθήκοντος ή με απόρριψη της απόφασής τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις περιφέρειες για περισσότερες λεπτομέρειες.

πηγή:e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου