Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Μητρώο τραπεζικών λογαριασμών καταρτίζει η Task Force

Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μπαίνει στο επίκεντρο της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα (Task Force).

Σημειώνεται πως από τον Απρίλιο 2012 η Task Force είχε συνεργασία με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, την Τράπεζα της Ελλάδας, την Εισαγγελία, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), την Οικονομική Αστυνομία και το υπουργείο Οικονομικών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Εν συνεχεία η Ομάδας Δράσης της ΕΕ παρείχε στον χρηματοπιστωτικό κλάδο οδηγίες για τις ύποπτες φορολογικές δηλώσεις και διοργανώθηκαν τακτικά αναλυτικά σεμινάρια ώστε να διασφαλιστεί ιδιαίτερα ότι οι εν λόγω ύποπτες δηλώσεις θα αναλύονται προσεκτικά και, κατά περίπτωση και θα αναφέρονται στις φορολογικές αρχές και το ΣΔΟΕ.

Τον Ιούνιο, οι πρώτοι 40 οικονομικοί ελεγκτές από πέντε διαφορετικούς εποπτικούς οργανισμούς εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ευαισθητοποίησης και τεχνικές καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο δε αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και πρακτική εξάσκηση των εμπλεκομένων σε μηνιαία βάση.

Σε μεταγενέστερη φάση η Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα θεωρεί πως είναι πολύ σημαντικό οι εν λόγω φορολογικές δηλώσεις να αποτελέσουν αντικείμενο παρακολούθησης από τις φορολογικές αρχές και το ΣΔΟΕ, και στη συνέχεια να παρασχεθούν έγκαιρα πληροφορίες ώστε να δεσμευθούν χρήματα όπου διαπιστώνονται παραβατικές συμπεριφορές.

Για να ενισχυθεί η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και του χρηματοπιστωτικού κλάδου η Task Force άρχισε ένα έργο με το οποίο θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συγκρότησης έμμεσου μητρώου τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο να έχει υλοποιηθεί πριν το τέλος του 2012.

Στο πλαίσιο αυτό, ο χαρακτηρισμός "έμμεσο" σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά μια ρυθμιστική διαδικασία για την ταχεία παροχή πληροφοριών σχετικά με τα υπόλοιπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Στόχος είναι ο περιορισμός της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η ανάσχεση της φοροδιαφυγής.


Πηγή 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου