Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Συμβούλιο της Ευρώπης: Παράνομες 2 εργασιακές αλλαγές στην Ελλάδα

Οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική εργασιακή νομοθεσία που στόχο έχουν να μειώσουν το κόστος για τους εργοδότες στην πληγείσα από την ύφεση χώρα, ήταν παράνομες καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αποφάσισε επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μια μη δεσμευτική απόφαση δικαστηρίου.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, σε μια απόφαση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα συνδικάτα στην Ελλάδα ώστε να προσφύγουν νομικώς, η επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου έκρινε ότι δύο μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν κατ’ εντολή των διεθνών πιστωτών της χώρας, παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνική Χάρτη και θα πρέπει να καταργηθούν.
Η απόφαση, η οποία στηρίζεται σε έφεση που άσκησαν τα εργατικά σωματεία του ελληνικού δημοσίου, αφορά σε δύο μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2010 και παρατείνουν την «δοκιμαστική περίοδο» κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση, στον ένα χρόνο, καθώς και στη μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού.
Η επιτροπή δήλωσε ότι η μεγαλύτερη περίοδος είναι αντίθετη με τη ρήτρα στο καταστατικό που αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε «λογική» ειδοποίηση πριν τερματιστεί η απασχόλησή τους, και ότι ο χαμηλότερος μισθός σήμαινε πως οι νέοι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα.
«Η απόφαση αυτή καθορίζει το παράνομο των συγκεκριμένων μέτρων, και μπορεί να την επικαλεστούν τα εθνικά δικαιοδοτικά όργανα», δήλωσε ο Luis Jimena Quesada, ο πρόεδρος της επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη δημοσίευση της απόφασης.
Το Reuters υπογραμμίζει πως η επιτροπή δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει τα πορίσματά της, αλλά κάνει συστάσεις προς το Συμβούλιο των υπουργών των 47 κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που να καλεί ένα κράτος-μέλος να λάβει διορθωτικά μέτρα.
«Η απόφαση μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητική για την Αθήνα και τους πιστωτές της, καθώς μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές σε ένα νέο γύρο περικοπών ύψους  11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση από τη διάσωση των 130 δισ. ευρώ, που απαιτούνται ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα εν ζωή», σημειώνει το Reuters.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου