Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

FT: Διεθνή οικονομικό έλεγχο στην Ελλάδα ζητεί το Βερολίνο

Την «υποχρεωτική» πρόσληψη ξένων ειδικών για να βοηθήσουν την Ελλάδα στην είσπραξη των φόρων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας φέρεται να ζητεί η γερμανική κυβέρνηση, ως αντάλλαγμα για τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, τα μέτρα επιβολής διεθνούς ελέγχου στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τον ελληνικό προϋπολογισμό θα είναι περισσότερο προωθημένα σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, τα μέτρα αυτά υποστηρίζονται από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπήωστόσο το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αντίγραφο του σχεδίου (σ.σ.: για τη συμφωνία όσον αφορά το νέο πρόγραμμα), το οποίο είναι σε γνώση της εφημερίδας, προβλέπει επίσης την αυτόματη και οριζόντια μείωση των δημοσίων δαπανών, εάν η Ελλάδα αποκλίνει από τους αναθεωρημένους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Είναι μία σκληρή αλλά ρεαλιστική πρόταση», δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, αν και ήταν κοντά, η τελική συμφωνία για την επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016 δεν είχε ολοκληρωθεί έως το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 16 - 18 δισ. ευρώ.

Στα προσχέδια των μνημονίων που θα υπογραφούν από την Αθήνα και είναι σε γνώση των FT σημειώνεται ότι η διετής επιμήκυνση θα δοθεί για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μέτρων λιτότητας εν μέσω μίας βαθύτερης οικονομικής ύφεσης. Αντί για μειώσεις ύψους 3% του ΑΕΠ ετησίως, το αναθεωρημένο σχέδιο απαιτεί μέτρα λιτότητας που ανέρχονται σε 1,5% του ΑΕΠ.

Με ένα ξεχωριστό σχέδιο μνημονίου περιορίζονται περισσότερο από το μισό οι προβλέψεις για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, προβλέπονταν έσοδα 19 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2015. Με το νέο πρόγραμμα, η εκτίμηση αυτή περιορίζεται στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ γίνεται πρόβλεψη για έσοδα 11,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τους FT, μόλις υπογραφούν οι όροι της συμφωνίας, η συζήτηση θα επιστρέψει και πάλι στις Βρυξέλλες, όπου οι αξιωματούχοι πρέπει να αποφασίσουν για την πρόσθετη χρηματοδότηση του αναθεωρημένου προγράμματος. Αξιωματούχος που μετέχει στις διαβουλεύσεις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό θα ξεκινήσουν σήμερα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου