Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΒΕΕΤ

Όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής η αποζημίωση που λαμβάνουν οι εφοριακοί των ΔΟΥ από το λογαριασμό των «Δικαιωμάτων Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων υπέρ Τρίτων» ΔΙΒΕΕΤ φορολογείται .
Το δικαστήριο της Κομοτηνής έστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προδικαστικό ερώτημα καθώς ανέκυψε ζήτημα για τον εάν η αποζημίωση που λαμβάνουν οι υπάλληλοι των ΔΥΟ όλης της χώρας, αλλά και άλλων κατηγοριών δημοσιονομικών υπαλλήλων, από το λογαριασμό των ΔΙΒΕΕΤ υπόκειται σε φορολόγηση ή όχι.
Το ερώτημα που τέθηκε είναι εάν συνιστά το τμήμα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% της ειδικής αποζημίωσης από τον λογαριασμό των ΔΙΒΕΕΤ εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, υποκείμενο σε φόρο (αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 15%) ή προορίζεται κατά το νόμο ή από τη φύση του, να καλύψει δαπάνες στις οποίες υποβάλλονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι για την εκτέλεση της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί ή για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της και πρέπει να εξαιρεθεί, ως εκ τούτου, της φορολόγησης».
Αναλυτικότερα, το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής έκρινε ότι η επίμαχη αποζημίωση ΔΙΒΕΕΤ αποτελεί κατά 50% αμοιβή για την παρεχομένη υπερωριακή εργασία η οποία υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και κατά 50% αποζημίωση, η οποία αποσκοπεί στην κάλυψη των δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι υπάλληλοι των ΔΥΟ κ.λπ. για την καλύτερη εκτέλεση της υπηρεσίας τους και που για το λόγο αυτό δεν συνιστά εισόδημα και κατά συνέπεια δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.
Το Β΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Φ. Αρναούτογλου και εισηγήτρια η πάρεδρος Σοφία Βιτάλη) στην υπ΄ αριθμ. 3020/2010 απόφασή του έκρινε ότι η επίμαχη αποζημίωση (άρθρο 14 Ν. 2238/1994) υπάγεται σε φορολόγηση. Και αυτό γιατί όπως προκύπτει από τη νομοθεσία «η αποζημίωση αυτή δεν καταβάλλεται για την κάλυψη δαπανών στις οποίες υποβάλλονται οι υπάλληλοι εξαιτίας της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί».
Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι ναι μεν η φορολόγηση της επίμαχης αποζημίωσης είναι «αυτοτελής περιορισμένη μόνο στο 50% του ποσού και με συντελεστή 15%, παρουσιάζεται από πλευράς συνταγματικότητας ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τους δικαιούχους, όμως η έρευνα του ζητήματος αυτού, εκφεύγει των ορίων» της παρούσης δίκης.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου