Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγές στους κανόνες Διακίνησης - Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών

Αλλαγές στους κανόνες Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών . - Ο καταναλωτής δικαιούται να μην καταβάλλει το αντίτιμο για προσφερόμενο προϊόν ή προσφερόμενη υπηρεσία, εάν δεν του έχει προσκομιστεί νόμιμο παραστατικό που να αποδεικνύει τη συναλλαγή. - Νέες αλλαγές στον Αγορανομικό κώδικα.

Παρουσίαση ολοκληρωμένου κύκλου παρεμβάσεων για τη λειτουργία της αγοράς από τον Υφυπουργό ΑνΥπ Θανάση Σκορδά

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Θανάσης Σκορδάς παρουσίασε σήμερα τον πρώτο κύκλο των θεσμικών παρεμβάσεων του υπουργείου στην αγορά με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων με την άρση εμποδίων και γραφειοκρατικών παρεμβάσεων και τη συγκράτηση των τιμών.

Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι αλλαγές στους κανόνες Διακίνησης / Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), στον Αγορανομικό Κώδικα καθώς και μια σειρά συγκεκριμένων παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση των τιμών και την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα:

Α. ΔΙΕΠΠΥ

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών και τη λειτουργία καταστημάτων τροφίμων προβλέπει:

1.Δυνατότητα μη καταβολής του αντιτίμου εάν δεν έχει προσκομιστεί το νόμιμο παραστατικό.

2.ΦΠΑ – Ο καταναλωτής είναι σε θέση να γνωρίζει την τιμή προ και μετά ΦΠΑ η οποία θα αναγράφεται στις πινακίδες βιομηχανικών προϊόντων σε καταστήματα.

3.Απαίτηση σύμφωνης γνώμης του καταναλωτή μετά την εκτίμηση κόστους της παρεχόμενης υπηρεσίας.

4.Μειωμένα βάρη υλικών συσκευασίας.

5.Προστασία από την εξαπάτηση στην αγορά καυσίμων.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών και τη λειτουργία καταστημάτων τροφίμων πετυχαίνει στην αγορά:

1.Ασφάλεια δικαίου.

2.Μείωση διοικητικού βάρους.

3.Άρση περιορισμών και αδικαιολόγητων υποχρεώσεων.

4.Αίρονται απαγορεύσεις σχετικές με περιορισμός της χύμα πώλησης ελαίων, των νωπών οπωρολαχανικών επί προμήθεια, των χύμα πώλησης χυμών, τοματοπολτού και της κατοχής σκόνης γάλακτος.

Β. Νέες θεσμικές παρεμβάσεις



1.Βρεφικό γάλα: η ρύθμιση για την απελευθέρωση της διακίνησης από τα σούπερ – μάρκετ επανεισάγεται με τρόπο που δεν θα προσκρούει στην απόφαση του ΣτΕ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο που ίσχυσε η απελευθέρωση, οι τιμές μειώθηκαν κατά 20 %.

2.Ίδρυση επιχειρήσεων: δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες με οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία μέχρις ενός ορισμένου ορίου, να επαναδραστηριοποιηθούν στην αγορά.

3.Απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με παρεμβάσεις στη νομοθεσία για το ΓΕΜΗ, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία και τη θέσπιση πρότυπων καταστατικών επιχειρήσεων.

4.Δίνεται η δυνατότητα αδειοδότησης επιχειρήσεων από τα επιμελητήρια.

5.Προτείνονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις με τη θέσπιση τεσσάρων περιόδων εκπτώσεων το χρόνο.

Γ. Αγορανομικός Κώδικας: καταργούνται απηρχειωμένες διατάξεις, ενοποιείται το νομικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις και τις προσφορές, κ.α.

Τι αλλάζει στον Αγορανομικό Κώδικα;
Ο Αγορανομικός Κώδικας είναι ο νόμος πλαίσιο του 1946 που δίνει την εξουσιοδότηση στον Υπουργό να εκδίδει Αγορανομικές Διατάξεις. Ο Κώδικας δεν ρυθμίζει διεξοδικά κανένα θέμα, αυτό το κάνουν οι Διατάξεις. Στον Κώδικα επίσης περιλαμβάνεται το κυρωτικό σύστημα κάτω από το οποίο τιμωρείται η παράβαση της Διάταξης.

1. Καταργούνται απαρχαιωμένες διατάξεις που ανάγονται στην μεταπολεμική περίοδο και εξυπηρετούσαν άλλες ανάγκες επάρκειας αγαθών και προστασίας του καταναλωτικού κοινού. Τέτοια παραδείγματα είναι π.χ. η εξουσία που δινόταν στον Υπουργό να απαγορεύει τις εξαγωγές, να ρυθμίζει τον τρόπο και τόπο πώλησης ειδών βιοτικής ανάγκης και να ρυθμίζει τις συμβατικές σχέσεις των μερών σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης προϊόντων.

2. Ενοποιείται το νομικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις και τις προσφορές.. Το νομοθετικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις και τις προσφορές ρυθμίζεται από άλλο νόμο, συγκεκριμένα το ν. 802/1978. Σκοπός είναι η πλήρης ενσωμάτωσή του στον νέο Κώδικα και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που πολλές φορές τείνει να είναι δυσνόητο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα δοθεί η ευκαιρία να επανασυζητηθεί το θέμα των εκπτώσεων και των προσφορών που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

3. Αποκτούμε ενιαίο και αποτελεσματικό κυρωτικό πλαίσιο, με εξειδίκευση και λειτουργικότητα ώστε να εξυπηρετείται η αρχή της αναλογικότητας και η ουσιαστική προστασία του καταναλωτή. Σήμερα, ο Αγορανομικός Κώδικας προβλέπει σειρά οριζόντιων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε παράβασης και να χρησιμοποιούνται παράγοντες στάθμισης των προστίμων όπως π.χ. μέγεθος παράβασης, επίδραση στον καταναλωτή καθώς και να διευρυνθούν μορφές κυρώσεων όπως π.χ. η δημοσίευση σοβαρών παραβάσεων (καθώς παρατηρείται η επιχείρηση να προβαίνει σε παραβάσεις έχοντας συνυπολογίσει το πιθανό κόστος ενός προστίμου με το αντίστοιχο όφελος που αποκομίζει).

Τι πετυχαίνουν οι ΔΙΕΠΠΥ για την Αγορά;

1. Ασφάλεια δικαίου:
• Αίρονται αλληλεπικαλύψεις στον τομέα των επισημάνσεων όπως π.χ. στα προσυσκευασμένα και μη τρόφιμα, ζητήματα που ρυθμίζονται διεξοδικά από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ακολουθείται πλέον το μοντέλο της παραπομπής που είναι και ο σύγχρονος τρόπος νομοθέτησης για να μην υπάρχουν συγχύσεις που υποσκάπτουν την αίσθηση ασφάλειας δικαίου των επιχειρήσεων-καταναλωτών.
• Δημιουργείται ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μέσα από τη συγκέντρωση όλης της νομοθεσίας (γενικές και ειδικές διατάξεις) που διέπει τη σήμανση κάθε κατηγορίας μη εδώδιμων βιομηχανικών προϊόντων με άμεσο και εύσχημο τρόπο.
• Αίρονται διατάξεις για την κατάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε διατιμημένα - ελεγχόμενου κέρδους που αν και δεν εφαρμόζονταν πλέον, δημιουργούσαν ερωτηματικά και δυσκολίες.
• Καταργούνται πολλά ειδικά ζητήματα δειγματοληψιών τροφίμων που ρυθμίζονταν στην Αγορανομική Διάταξη, καθώς αποτελούν αποκλειστικά ζητήματα του ΕΦΕΤ και του ΓΧΚ.Καταργείται όλο το κεφάλαιο που ρύθμιζε ζητήματα φαρμάκων (διαμόρφωση τιμών, ποσοστά κέρδους, υποχρεώσεις φαρμακευτικών επιχειρήσεων) καθώς αυτά αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπ. Υγείας..

2. Μείωση διοικητικού βάρους:
• Μετά την κατάργηση της υποβολής τιμοκαταλόγων χονδρικής και των απολογιστικών στοιχείων τιμών. Η διαδικασία κοστολόγησης υπάγεται , στο πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών και τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς.
• Αίρεται η αδικαιολόγητη υποχρέωση διαφόρων επιχειρήσεων (τυροκόμων, ελαιουργών, χονδρεμπόρων οσπρίων κλπ) για δήλωση των στοιχείων της επιχείρησης τους στην Περιφέρεια στην αρχή κάθε περιόδου και τήρησης ειδικού τύπου βιβλίου αποθήκης.
• Αίρεται η υποχρέωση γνωστοποίησης στοιχείων για εισαγόμενες από Τρίτες Χώρες πρώιμων πατατών για την ευρύτερη περιφέρεια της Πρωτεύουσας καθώς τα τελωνεία γνωρίζουν πρωτογενώς τη διακίνηση νωπών προϊόντων.
• Δίνεται η δυνατότητα στα πρατήρια υγρών καυσίμων που πωλούν και υγραέριο να αναρτούν την τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης στην ίδια πινακίδα με τις τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων, ακόμα και αν το υγραέριο κίνησης προέρχεται από διαφορετική εταιρεία.
• Το “Βιβλίο Διακίνησης Πετρελαίου” γνωστό και ως “Αγορανομικό”, παραστατικό υποχρεωτικό για τη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι απαραίτητο πλέον να συμπληρώνεται όταν ο διακινητής του πετρελαίου θέρμανσης έχει ήδη εκδώσει Συγκεντρωτικό Δελτίο Αποστολής και δεν χρειάζεται πλέον θεώρηση από την Περιφέρειαή την Αστυνομία.
• Το “Βιβλίο Διακίνησης Καυσίμων” στα πρατήρια υγρών καυσίμων καταργήθηκε διότι ήταν άσκοπη η καθημερινή ενημέρωσή του, δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατόν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις ποσότητες υγρών καυσίμων που διακινούνται από τα πρατήρια, λόγω διαφοράς θερμοκρασιών. Η μη συμπλήρωσή του επέσυρε ποινικές κυρώσεις. Αντικαθίσταται από το σύστημα εισροών – εκροών. (Για τα πρατήρια LPG, τον έλεγχο των ποσοτήτων υγραερίου κίνησης τον κάνει το τελωνείο).

3. Άρση περιορισμών και αδικαιολόγητων υποχρεώσεων όπως:
• Η υποχρέωση κατασκευαστών και εξαγωγέων αγαθών (γενικά) να δηλώνουν σε Αστυνομική Αρχή τις ποσότητες που δεν εξήχθησαν, ενώ επρόκειτο να εξαχθούν (απαρχαιωμένη διάταξη - για λόγους επάρκειας αγαθών - ανάγκη άλλης εποχής).
• Η υποχρέωση αναγραφής ενδείξεων τιμών σε αγαθά που πωλούνται επί πιστώσει (απαρχαιωμένη διάταξη - η αγορά δουλεύει με δόσεις πιστωτικών Καρτών πολλά χρόνια)
• Οι υποχρεώσεις αντιπροσώπων αυτοκινητοβιομηχανιών συμμορφώνονται με τον προκαθορισμένο υποχρεωτικό και προαιρετικό εξοπλισμό εργοστασίου ή μη (ανεφάρμοστη διάταξη στις μέρες μας).
• Η υποχρέωση των εισαγωγέων ανταλλακτικών και εξαρτημάτων έως 14,67 € να διαθέτουν όλα τα ανταλλακτικά της τελευταίας δεκαετίας σε πρώτη ζήτηση για λόγους επάρκειας (ανάγκες άλλων εποχών) δεδομένου ότι υφίσταται σχετικό ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.
• Η υποχρέωση να τηρούνται ονομαστικές ποσότητες προσυσκευασιών ζυμαρικών και η απαγόρευση της χύμα πώλησης προς τον καταναλωτή.
• Η υποχρέωση εισαγωγέων να διαθέτουν τα νωπά αλιεύματα Ν. Αττικής σε συγκεκριμένα σημεία διάθεσης.
• Η υποχρέωση των αρτοποιών να έχουν αποθέματα αλεύρων, καύσιμης ύλης και αλατιού που να καλύπτουν τις ανάγκες τους βάσει ημερήσιας κατανάλωσης για 3 ημέρες κατά την περίοδο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου και 3 ημέρες κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου - Ιουνίου.
• Η υποχρέωση των αρτοποιών να ψήνουν φαγητό και γλυκίσματα, και ειδικά για το νομό Αττικής και η υποχρέωση να λειτουργούν κλίβανοι κάθε τέταρτη Κυριακή αποκλειστικά για τη δραστηριότητα αυτή.
• Ο περιορισμός σε βιομηχανίες αυτούσιων σπορελαίων, να διαθέτουν το 30% του συνόλου της παραγωγής τους (απαρχαιωμένη διάταξη) και το υπόλοιπο 70% να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για πρώτη ύλη.
• Αίρονται όλα τα προκαθορισμένα βάρη μερίδων φαγητών και φρούτων στην εστίαση καθώς και των ειδών ζαχαροπλαστικής.
• Η υποχρέωση εξοχικών παραλιακών κέντρων να πωλούν ζύθο, αναψυκτικά, οίνο κ.λπ. μόνον εάν ο πελάτης παραγγείλει και φαγητό (απαρχαιωμένη διάταξη).
• Οι γραφειοκρατικού τύπου υποχρεώσεις στις αγοραπωλησίες ζώντων ή σφαγμένων ζώων για έκδοση 5 αντιτύπων καρμπονιζέ τιμολογίων.
• Η υποχρέωση λιανοπωλητών κρέατος να τηρούν ειδική πινακίδα 30 επί 40 εκατοστών (ανεφάρμοστο στην πράξη). Πλέον αναρτούν απλή πινακίδα.
• Η υποχρέωση βιομηχανιών παραγωγής προϊόντων από ψίχα βερίκοκου να δηλώνουν στην Περιφέρεια τις ποσότητες πυρήνων βερίκοκου που παρήγαγαν και διέθεσαν και άλλα αναλυτικά στοιχεία των συναλλαγών τους καθώς και η υποχρέωση ανά τρίμηνο να δηλώνουν τις ποσότητες που αγόρασαν.
• Ο καθορισμός εξόδων διαλογής και συσκευασιών νωπών (υπήρχε λόγος ύπαρξης κατά την εποχή της διατίμησης και μόνο).
• Τα προκαθορισμένα βάρη ξυλοκιβωτίων για τη διακίνηση νωπών.
• Η υποχρέωση εξαγωγέων πατατών να επιστρέφουν ποσότητες πατατών που απορρίφθηκαν από εκτιμητή κατά την παράδοση πατατών από παραγωγούς σε εξαγωγείς καθώς και η υποχρέωση παρουσίας εκτιμητή (απαρχαιωμένη διάταξη).

4. Οι προκαθορισμένοι όροι για τη διακίνηση πράσινων μπανανών και τον τρόπο ωρίμανσης τους αλλά και η υποχρέωση για υπεύθυνες δηλώσεις θεωρημένες από αστυνομικές υπηρεσίες. Αίρονται απαγορεύσεις όπως:
• Αίρεται ο περιορισμός της χύμα πώλησης ελαίων, στο στάδιο χονδρικής, που μέχρι πρότινος επιτρεπόταν μόνο σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, αφού προηγουμένως έχουν λάβει σχετική άδεια από την Περιφέρεια. Πλέον η χύμα πώληση είναι επιτρεπτή αρκεί να γίνεται σε περιέκτες με συγκεκριμένες ενδείξεις - χωρίς άδεια.
• Αίρεται η απαγόρευση πώλησης νωπών οπωρολαχανικών επί προμηθεία από τους λιανοπωλητές για λογαριασμό των εμπόρων. Έτσι το κανάλι διανομής θα μπορεί να είναι πιο ελαστικό. Άλλωστε κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται από τον ΚΒΣ.
• Αίρεται η απαγόρευση χύμα πώλησης χυμών σε όλα τα στάδια εμπορίας (εκτός επιτόπιας κατανάλωσης που επιτρεπόταν ανέκαθεν) και η αντίστοιχη υποχρέωση για καθορισμένη συσκευασία 2 lt. Επίσης, η υποχρέωση τήρησης βιβλίου αδιάθετων χυμών.
• Αίρεται η απαγόρευση χύμα πώλησης τοματοπολτού και η υποχρέωση των βιομηχανιών τοματοπολτού να περιορίζουν την παραγωγή τοματοπολτού σε βενζινοδοχεία μέχρι το 30% της παραγωγής τους.
• Αίρεται η απαγόρευση της κατοχής σκόνης γάλακτος καθώς οι προδιαγραφές των γαλακτοκομικών προϊόντων ρυθμίζονται διεξοδικά στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Τι πετυχαίνουν οι ΔΙΕΠΠΥ για τον καταναλωτή;

1. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΙΜΟΥ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΕΙ ΝΟΜΙΜΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ.
• Ο καταναλωτής δικαιούται να μην καταβάλλει το αντίτιμο για προσφερόμενο προϊόν ή προσφερόμενη υπηρεσία, εάν δεν του έχει προσκομιστεί νόμιμο παραστατικό που να αποδεικνύει τη συναλλαγή.

2. ΦΠΑ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
• Ο καταναλωτής είναι σε θέση να γνωρίζει την τιμή προ και μετά ΦΠΑ η οποία θα αναγράφεται στις πινακίδες βιομηχανικών προϊόντων σε καταστήματα.
• Κατοχυρώνεται το δικαίωμα του καταναλωτή να μην προβεί σε πληρωμή εάν δεν λάβει τη νόμιμη απόδειξη τόσο κατά την αγορά προϊόντων όσο και κατά την παροχή υπηρεσιών.
• Καλύπτεται για πρώτη φορά και το ηλεκτρονικό εμπόριο με ένα εξειδικευμένο περιβάλλον προστασίας του καταναλωτή σε ότι αφορά τις ενδείξεις.
• Στον τιμοκατάλογο των καταστημάτων εστίασης – αναψυχής, ο καταναλωτής δεν θα ενημερώνεται μόνο για την τελική τιμή, αλλά η τιμή πλέον αναλύεται σε καθαρή τιμή, ΦΠΑ, τελική τιμή. Επιπλέον, στον τιμοκατάλογο αναγράφεται ξεκάθαρα το δικαίωμα του καταναλωτή να μην προβεί σε πληρωμή εφόσον δεν λάβει τη νόμιμη απόδειξη.
• Ορίζεται ρητά ότι στα καταστήματα εστίασης, κανένα προϊόν (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή.
• Ορίζεται ρητά ότι στα καταστήματα εστίασης, ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει την τιμή και το βάρος του προϊόντος που θέλει να καταναλώσει όταν αυτό προσφέρεται με το κιλό σε βρώσιμη μορφή (και τα ψάρια σε βρώσιμη μορφή). Ο καταστηματάρχης εξασφαλίζει με κάθε πρόσφορο μέσο την τήρηση αυτής της αρχής. Όταν τα προϊόντα προσφέρονται με τη μερίδα, ο καταναλωτής ενημερώνεται για το βάρος της μερίδας που θα καταναλώσει ανεξαρτήτως της κατάργησης των προκαθορισμένων βαρών μερίδων εστίασης.

3. ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
• Στις υπηρεσίες που δεν μπορεί να υπολογισθεί το κόστος εργασίας εκ των προτέρων καθιερώνεται υπηρεσία εκτίμησης και ο καταναλωτής ενημερώνεται για την υπηρεσία εκτίμησης και την αξία της, ενώ παράλληλα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη πριν ο πάροχος της υπηρεσίας προχωρήσει στην κύρια παροχή.

4. ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΒΑΡΗ ΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
• Ελαττώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη των υλικών συσκευασίας (χαρτί περιτυλίγματος κλπ) στα χύμα προϊόντα, ώστε ο καταναλωτής να μην αγοράζει ακριβά τη συσκευασία. Επίσης εξαιρείται το βάρος της βάσης τούρτας από την τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής.

5. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
• Τίθενται προδιαγραφές για τη σήμανση στερεών βιοκαυσίμων (pellets, μπριγκέτες) για να ξέρει ο καταναλωτής τι αγοράζει, επειδή η ποιότητα καθορίζει την ενεργειακή απόδοση του προϊόντος και τη λειτουργία των καυστήρων. Και για τα προσυσκευασμένα και για τα χύμα.
• Γίνονται πιο αυστηρές οι απαιτήσεις (προσωπικό, τεχνική επάρκεια) για τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία για τη συντήρηση - ρύθμιση - σφράγιση των αντλιών καυσίμων, τα οποία σφραγίζουν / διασφαλίζουν τα σημεία ρύθμισης του όγκου. Τώρα και τα συνεργεία των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, που αναλαμβάνουν τα πρατήρια με εταιρικό σήμα, χρειάζεται να αξιολογηθούν και να εξουσιοδοτηθούν από τη Δ/νση Μετρολογίας.
• Επιβάλλεται από τους κατασκευαστές / εισαγωγείς αντλιών να σφραγίζουν / διασφαλίζουν όλα τα λοιπά σημεία, πέρα από τα σημεία ρύθμισης του όγκου, τα οποία μπορεί να καταδολιευθούν, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η εξαπάτηση του καταναλωτή με την παροχή λιγότερου καυσίμου. . Διασφαλίζεται η όλη κατασκευή της αντλίας, έτσι ώστε να διατηρείται στην κατάσταση που είχε κατά την αρχική της κατασκευή, όπως αυτή εγκρίθηκε.
• Η ευθύνη για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των αντλιών είναι από κοινού του πρατηριούχου και του εξουσιοδοτημένου συνεργείου που έχει αναλάβει τη συντήρηση / ρύθμιση / σφράγιση των αντλιών (είτε αυτό είναι ανεξάρτητο συνεργείο, ή ανήκει σε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών) και του κατασκευαστή / εισαγωγέα.
• Επιβάλλεται σε κάθε πρατήριο, με ευθύνη του πρατηριούχου να υπάρχει φάκελος για κάθε αντλία, με όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να τεκμηριωθεί ότι η αντλία είναι νόμιμο όργανο μέτρησης και ότι δεν έχει τροποποιηθεί από την αρχική της κατασκευή.
• Επιβάλλεται στους κατασκευαστές / εισαγωγείς αντλιών να καταθέτουν στη Δ/νση Μετρολογίας αντίγραφα με τις εγκρίσεις, τα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και τα τεχνικά σχέδια των αντλιών σε ηλεκτρονική μορφή, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στο υλικό αυτό όλες οι υπηρεσίες ελέγχου στη χώρα και να γίνει αποτελεσματικότερος ο έλεγχος που διεξάγεται.
• Θεσμοθετείται η λιανική πώληση καυσόξυλων κατ' όγκο όπως στις περισσότερες άλλες χώρες (με το χωρικό κυβικό μέτρο). Σκοπός είναι η εξάλειψη του φαινομένου παραπλάνησης του καταναλωτή λόγω μεγάλης περιεκτικότητας σε υγρασία. Θεσμοθετούνται διαφορετικές τιμές για κάθε τύπο καυσόξυλου.

πηγή: taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου