Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Υποχρεωτικά μέσω διαδικτύου οι αλλαγές στα παραστατικά φορολογικών μηχανισμών

Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής γνωστοποιήσεων και φορολογικών παραστατικών

Από την 1η Ιουνίου 2012 θεσπίζεται η υποχρεωτική, μέσω του διαδικτύου, υποβολή των  γνωστοποιήσεων και του περιεχομένου των παραστατικών μεταβίβασης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και συστημάτων, για όλους τους υπόχρεους, σύμφωνα με απόφαση του  υπουργείου Οικονομικών..
Η παραπάνω απόφαση στοχεύει στην απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής των προβλεπόμενων γνωστοποιήσεων και φορολογικών παραστατικών, χωρίς μετάβαση των φορολογούμενων στις ΔΟΥ, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αποσυμφόρηση των ΔΟΥ, καθώς και τη μείωση του αντιπαραγωγικού χρόνου των επιχειρήσεων.
Το πλήρες κείμενο της υπ' αριθμ. ΠΟΛ. 1270/28.12.2011, έχει ως εξής:

Έχοντας υπόψη κ.λπ., αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Τρόπος υποβολής
1. Η υποβολή των κατωτέρω γνωστοποιήσεων, που προβλέπονται από τις διατάξεις του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) όπως ισχύει, από υπουργικές αποφάσεις καθώς και από θέσεις της Διοίκησης, γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω του διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
1.1 Χρησιμοποίηση περισσοτέρων σειρών για κάθε είδος φορολογικού στοιχείου.
1.2 Επέκταση της χρήσης του ενιαίου μηχανογραφικού εντύπου για έκδοση και άλλου φορολογικού στοιχείου ή άλλης σειράς στοιχείων ή τήρησης άλλου βιβλίου, από το ήδη θεωρημένο έντυπο.
1.3 Ανάθεση έκδοσης εγγράφων μεταφοράς σε αντιπρόσωπο ή πράκτορα, από το μεταφορέα που πραγματοποιεί θαλάσσιες ή εναέριες μεταφορές.
1.4 Αρχική εγκατάσταση - προσθήκη σημείων εγκατάστασης αυτόματων πωλητών ή τη μεταφορά τους.
1.5 Χρησιμοποίηση τουριστικών λεωφορείων από ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που ανήκουν σε αυτές ή τα εκμεταλλεύονται για τη μεταφορά των υπαλλήλων τους, προκειμένου να μην εκδίδουν δελτία κίνησης.
1.6 Μη τήρηση ενιαίας αρίθμησης ή επανάληψης αυτής κατά την έκδοση φορολογικών στοιχείων από παραδρομή, (αφορά δήλωση πριν το φορολογικό έλεγχο).
1.7 Έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων από παραδρομή, (αφορά δήλωση πριν το φορολογικό έλεγχο).
1.8 Έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων από μηχανογραφικό στέλεχος, λόγω βλάβης της Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. με την οποία σημαίνονται.
1.9 Επανάληψη της ενιαίας αρίθμησης των βιβλίων που τηρούνται σε κινητά φύλλα και των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται.
1.10 Ενημέρωση των μηχανογραφικά τηρούμενων βιβλίων εκτός έδρας.
1.11 Τήρηση των βιβλίων και στοιχείων των ανωνύμων εταιρειών των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης σε εγκατάσταση τους εντός του ίδιου νομού.
1.12 Αλλαγή για πρώτη φορά της μεθόδου προσδιορισμού της τιμής κτήσης των αποθεμάτων ή του ιστορικού κόστους παραγωγής.
1.13 Μη τήρηση ιδιαίτερου πρόσθετου βιβλίου της παραγράφου 5 του άρθρου 10 στο υποκατάστημα που στεγάζεται στον ίδιο ή σε συνεχόμενο κτιριακό χώρο με την έδρα.
1.14 Ενσωμάτωση δεδομένων βιβλίων υποκαταστήματος χωρίς αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα σε άλλο με αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα.
1.15 Ενσωμάτωση δεδομένων βιβλίων υποκαταστήματος χωρίς αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα σε άλλο χωρίς αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα.
1.16 Τήρηση ιδιαίτερης σειράς πρόσθετων βιβλίων επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας.
1.17 Τήρηση των βιβλίων και στοιχείων εκτός έδρας σε άλλο τόπο χωρικής αρμοδιότητας ίδιας ΔΟΥ.
1.18 Τήρηση των βιβλίων και στοιχείων εκτός έδρας αλλά σε τόπο χωρικής αρμοδιότητας άλλης ΔΟΥ στην ίδια πόλη (πλην Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης).
1.19 Παράταση του χρόνου ενημέρωσης των βιβλίων.
1.20 Βλάβη του Η/Υ για παράταση ενημέρωσης των βιβλίων.
2. Η υποβολή του δελτίου αποστολής ή του δελτίου αποστολής - τιμολογίου, που εκδίδεται από τον πωλητή φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και συστημάτων, με την ένδειξη «για τη ΔΟΥ του αγοραστή», αντί της αποστολής αυτού σε φυσική μορφή, γίνεται με ηλεκτρονική υποβολή του περιεχομένου του εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία έκδοσης, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.)
3. Οι εκπρόθεσμες υποβολές του περιεχομένου του παραστατικού της προηγούμενης παραγράφου γίνονται υποχρεωτικά στην αρμόδια ΔΟΥ.
4. Οι υπόχρεοι, εφόσον είναι νέοι χρήστες εγγράφονται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet σύμφωνα με όσα ορίζονται με την με αριθμό ΠΟΛ.1178/7.12.2010, ΑΔΑ41ΦΜΗ-ΤΛ (ΦΕΚΒ79.12.10) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Η διαδικασία αυτή δεν απαιτείται για τους ήδη πιστοποιημένους χρήστες σε οποιαδήποτε εφαρμογή. Σε περίπτωση απενεργοποίησης από την ΓΓΠΣ των κωδικών πρόσβασης στο σύστημα, εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στο άρθρο 6 της ανωτέρω απόφασης.
Άρθρο 2
Έλεγχος - Ενημέρωση ΔΟΥ
1. Η αρμόδια ΔΟΥ ενημερώνεται από την ΓΓΠΣ, αμέσως μετά την υποβολή των γνωστοποιήσεων ή του περιεχομένου των παραστατικών μεταβίβασης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και συστημάτων, ανά υπόχρεο, με ταυτόχρονη καταχώρηση των στοιχείων παραλαβής στο σύστημα TAXIS.
2. Η αρμόδια ΔΟΥ έχει τη δυνατότητα εμφάνισης των στοιχείων των γνωστοποιήσεων και του περιεχομένου των παραστατικών μεταβίβασης φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών και συστημάτων που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά.
Άρθρο 3
Ισχύς της Απόφασης
1. Η απόφαση αυτή ισχύει προαιρετικά από τις 22/12/2011 και υποχρεωτικά από τις 1/6/2012.
2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου