Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Φοροεπιδρομή στα ακίνητα


Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αγροτεμαχίων από το επόμενο έτος, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προωθεί έναν ενιαίο φόρο στα ακίνητα που θα καταργήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Ο νέος φόρος θα πρέπει να αποδώσει έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο με αποτέλεσμα να εξετάζεται η ένταξη περισσότερων ιδιοκτητών στις κλίμακες. Έτσι για πρώτη φορά εξετάζεται να φορολογηθούν και οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών, οικοπέδων (εντός και εκτός σχεδίου), γραφείων και καταστημάτων.

Στα βασικά σενάρια που εξετάζει αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

•Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου των 200.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στο σύνολο της ατομικής περιουσίας

•Την ύπαρξη ενός αφορολόγητου ορίου που εξετάζεται να είναι στις 100.000 ευρώ ή στις 150.000 ευρώ σε συνδυασμό με ένα όριο επιφάνειας του ακινήτου για παράδειγμα των 80 τ.μ. Από αυτό το όριο και πάνω η ακίνητη περιουσία θα υπάγεται σε φορολόγηση ανάλογα με την κλίμακα.

Τώρα η νέα φορολογική κλίμακα για τον ενιαίο φόρο αναμένεται να είναι όμοια με την κλίμακα για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, να περιλαμβάνει αρκετά κλιμάκια και να διαθέτει συντελεστές που θα κυμαίνονται από το 0,1% έως το 3% ή το 4% για τα μεγαλύτερα ακίνητα.

Για παράδειγμα για ένα ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ με όσα ισχύουν σήμερα ο ιδιοκτήτες πληρώνει 300 ευρώ για το χαράτσι της ΔΕΗ και καθόλου φόρο ακίνητης περιουσίας.

Με το νέο σύστημα θα κληθεί να καταβάλλει 500 ευρώ εάν ισχύσει τελικά ο χαμηλότερος συντελεστής του 0,1%.

Το πλέον δύσκολο εγχείρημα αναμένεται να είναι η καταγραφή και η φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Ειδικά για τους αγρότες εξετάζεται να επιβληθούν κλίμακες για την φορολόγηση των καλλιεργιών με στόχο να εξαιρεθούν οι αγρότες που καλλιεργούν μικρές εκτάσεις.

πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου