Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Τα πλεονεκτήματα της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας

Τις προϋποθέσεις και τα πλεονεκτήματα σύστασης της «Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας» (ΙΚΕ) περιλαμβάνει εγκύκλιος του ΟΑΕΕ.-ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 44

ΘΕΜΑ : «Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ)»
Α.. ΓΕΝΙΚΑ

Με τον παραπάνω σχετικό νόμο (ΦΕΚ αρ. 86/τ.Α΄/11-04-12) θεσπίστηκε νέα εταιρική μορφή η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) που έχει νομική προσωπικότητα και είναι εμπορική ακόμη και εάν ο σκοπός της δεν είναι εμπορικός.

Η νέα εταιρεία που είναι κεφαλαιουχική, δηλαδή από την μία μεριά διαθέτει κεφάλαιο και από την άλλη περιορισμένη ευθύνη των εταίρων της για τα χρέη της εταιρείας, προέκυψε ως εξελικτικός τύπος εταιρείας στο πλαίσια αναμόρφωσης του εταιρικού δικαίου που προχωρούν τα τελευταία χρόνια οι Ευρωπαϊκές νομοθεσίες, καθώς και από την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εισάγει έναν νέο ευρωπαϊκό τύπο "ιδιωτικής" εταιρείας που θα προορίζεται για την μικρομεσαία επιχείρηση, καθότι ο πλησιέστερος στην ΙΚΕ εταιρικός τύπος σήμερα στην χώρα μας είναι αυτός της ΕΠΕ και η σχετική του νομοθεσία (Ν. 3190/1955) εξακολουθεί να ισχύει σχεδόν αναλλοίωτος χωρίς επικαιροποίηση και προσαρμογή στις τρέχουσες συνθήκες αγοράς.

Έτσι, όπου στη νομοθεσία υπάρχουν ρυθμίσεις που αναφέρονται γενικά στις κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι ρυθμίσεις αυτές επεκτείνονται και στην ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (εκτός αν από το νόμο ή τη φύση της εταιρείας συνάγεται κάτι διαφορετικό).

Επίσης, όπου ορίζεται ότι η δραστηριότητα μπορεί να ασκείται από ΕΠΕ, εφεξής θα μπορεί να ασκείται και από ΙΚΕ.

Οι εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις για τις ΕΠΕ εφαρμόζονται και στις ΙΚΕ.

Η ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (ΙΚΕ) συστήνεται μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης (διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 5Α του Ν. 3853/2010 που προστέθηκε με το άρθρο 117 παρ. 3 του Ν. 4072/2012) και η υποβολή αιτημάτων σε αυτή για σύσταση εταιρείας έχει ήδη αρχίσει από 12/06/12.

Β. ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νέου εταιρικού τύπου της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας (ΙΚΕ) είναι τα παρακάτω:

1. Το καταστατικό της εταιρείας που εμπεριέχεται στην πράξη σύστασης καταρτίζεται κατά κανόνα με ιδιωτικό έγγραφο (άρθρο 49 Ν. 4072/2012). Ωστόσο περιβάλλεται τον τύπο του συμβολαιογραφικού εγγράφου στις περιπτώσεις εκείνες που το επιβάλλει ειδική διάταξη νόμου ή που εισφέρονται στην εταιρεία περιουσιακά στοιχεία για τη μεταβίβαση των οποίων απαιτείται ο τύπος αυτός ή αν επιλέγεται από τα συμβαλλόμενα μέρη ο τύπος του συμβολαιογραφικού εγγράφου.

2. Καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι το καταστατικό και οι τροποποιήσεις του, εφόσον είναι ιδιωτικά έγγραφα, καθώς επίσης οι αποφάσεις των εταίρων και τα πρακτικά μπορούν να συντάσσονται εκτός από την ελληνική γλώσσα και σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (παρ. 5 άρθρο 43 Ν. 4072/2012).

3. Η εταιρεία μπορεί να είναι μονοπρόσωπη. Το όνομα του μοναδικού εταίρου υποβάλλεται σε δημοσιότητα δια του Γ.Ε.ΜΗ. (παρ. 4 άρθρου 43 Ν. 4072/2012).

4. Η εταιρεία έχει κεφάλαιο τουλάχιστον ενός (1) ευρώ. Οι εταίροι συμμετέχουν με κεφαλαιακές, εξωκεφαλαιακές ή εγγυητικές εισφορές (άρθρα 77 έως και 79 του νόμου).

5. Στην επωνυμία της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας πρέπει σε κάθε περίπτωση να περιέχονται ολογράφως οι λέξεις: "Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία" ή η συντομογραφία "Ι.Κ.Ε.". Εάν πρόκειται για μονοπρόσωπη, στην επωνυμία συμπεριλαμβάνονται οι λέξεις "Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία" ή "Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.".

Επίσης, η επωνυμία μπορεί να αποδίδεται ολόκληρη με λατινικούς χαρακτήρες ή σε ξένη γλώσσα. Αν αποδίδεται στην Αγγλική θα περιέχει ολογράφως τις λέξεις: "Private Company" ή την ένδειξη "P.C." και αντίστοιχα εάν είναι μονοπρόσωπη "Single Member Private Company" ή "Single Member P.C." (άρθρο 44 Ν. 4072/2012).

6. Η διάρκεια της εταιρείας είναι ορισμένου χρόνου. Αν δεν ορίζεται ο ακριβής χρόνος της διάρκειας στο καταστατικό, η εταιρεία διαρκεί δώδεκα (12) έτη από τη σύστασή της. Παράταση της διάρκειας είναι δυνατή με απόφαση των εταίρων και εάν η απόφαση αυτή δε μνημονεύει τον ακριβή χρόνο, η παράταση ισχύει για δώδεκα (12) έτη (άρθρο 46 Ν. 4072/2012).

7. Μία σειρά πράξεων και στοιχείων της εταιρείας υποβάλλονται σε δημοσιότητα στο Γ.Ε.ΜΗ., όπως και στις περιπτώσεις των άλλων εταιρικών μορφών. (π.χ. η ανακοίνωση του μοναδικού εταίρου, ο διορισμός, η ανάκληση και η αντικατάσταση του διαχειριστή, η λύση της εταιρείας, ο διορισμός, η ανάκληση και η αντικατάσταση του εκκαθαριστή, η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, η απόφαση μετατροπής σε εταιρεία άλλης μορφής, το νέο καταστατικό κ.α.).


Γ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ

Όργανα της εταιρείας είναι η συνέλευση των εταίρων και ο/οι διαχειριστής/ες, κατ' αντιστοιχία με την ΕΠΕ.

Αν δεν ορίζεται διαφορετικά στο καταστατικό, η διαχείριση και εκπροσώπηση της εταιρείας διενεργούνται συλλογικά από όλους τους εταίρους ή από το μοναδικό εταίρο.

Ο τρόπος διαχείρισης και εκπροσώπησης μπορεί να προβλέπεται στο καταστατικό (καταστατική διαχείριση).

Η διαχείριση μπορεί να γίνεται για ορισμένο ή αόριστο χρόνο από έναν ή περισσότερους διαχειριστές που διορίζεται/νται ύστερα από απόφαση των εταίρων της πλειοψηφίας του συνολικού αριθμού των εταιρικών μεριδίων. Αν δεν ορίζεται κάτι συγκεκριμένο στην απόφαση, ο διορισμός του διαχειριστή είναι για αόριστο χρόνο (δηλ. μέχρι ανακλήσεως, παραιτήσεως, έκπτωσης ή θανάτου του).

Διαχειριστής μπορεί να είναι μόνο φυσικό πρόσωπο (άρθρο 58). Στην περίπτωση που ο εταίρος είναι νομικό πρόσωπο, οφείλει να ορίσει φυσικό πρόσωπο που θα είναι διαχειριστής.

Όπως προαναφέρθηκε, ο διορισμός, η ανάκληση και η αντικατάσταση του διαχειριστή υπόκεινται σε δημοσιότητα στο Γ.Ε.ΜΗ.

Δ. ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 103 η Ι.Κ.Ε. λύεται:

α) οποτεδήποτε με απόφαση των εταίρων,

β) όταν παρέλθει ο ορισμένος χρόνος διάρκειας, εκτός αν ο χρόνος αυτός παραταθεί πριν λήξει με απόφαση των εταίρων (όχι όμως πέραν της δωδεκαετίας),

γ) αν κηρυχθεί η εταιρεία σε πτώχευση και

δ) σε άλλες περιπτώσεις που προβλέπει ο εν λόγω νόμος ή το καταστατικό.

Επιπλέον, όπως ορίζεται στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου σε κάθε περίπτωση η λύση της εταιρείας καταχωρείται στο Γ.Ε.ΜΗ., εκτός από την περίπτωση της λύσης που οφείλεται σε πάροδο το χρόνου διάρκειας της εταιρείας που δεν απαιτούνται διατυπώσεις δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 104 αν λυθεί η εταιρεία για οποιονδήποτε λόγο, εκτός από την κήρυξη αυτής σε πτώχευση, ακολουθεί το στάδιο της εκκαθάρισης.

Τα όργανα της εταιρείας κατά το στάδιο της εκκαθάρισης περιορίζονται στις αναγκαίες για την εκκαθάριση της εταιρικής περιουσίας πράξεις.


Ε. ΥΠΑΚΤΕΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΠΡΟΣΩΠΑ


Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 116 του Ν. 4072/2012 τροποποιήθηκε η παρ. 2 του άρθρου 1 του Π.Δ. 258/2005 ορίζοντας ότι στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ υπάγονται:

α) Οι διαχειριστές Ι.Κ.Ε. που ορίστηκαν με το καταστατικό ή με απόφαση των εταίρων και

β) Ο μοναδικός εταίρος Μονοπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας.

Τα εν λόγω πρόσωπα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ σε όλη την επικράτεια, όπως κατ' αναλογία ισχύει για τα υπακτέα στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ πρόσωπα των άλλων μορφών κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΕΠΕ και ΑΕ).

Επίσης, με την προαναφερόμενη παράγραφο του Ν 4072/2012 προστέθηκε στο άρθρο 3 του Π.Δ. 258/2005 περίπτωση ζ' όπου αναφέρεται ότι οι λοιποί εταίροι της Ι.Κ.Ε. που δεν τυγχάνουν διαχειριστές της, έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

ΣΤ. ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες συστήνονται, όπως προαναφέρθηκε, αποκλειστικά μέσω της Υπηρεσίας μίας Στάσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5Α του Ν. 3853/2010 που εισήχθη με το άρθρο 117 του Ν. 4072/2012. Συνεπώς, επέρχονται διαφοροποιήσεις σε ορισμένα σημεία της διαδικασίας σύστασης επιχειρήσεων, όπως αυτά ρυθμίζονται από τις διατάξεις της K1-802/23.3.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 470/τ.Β΄).

Συγκεκριμένα, αντί των δικαιολογητικών για την έδρα της υπό σύσταση εταιρείας (μισθωτήριο συμβόλαιο ή τίτλο κυριότητας ή υπεύθυνη δήλωση δωρεάν παραχώρησης του χώρου για την εγκατάσταση της εταιρείας) αρκεί μόνο υπεύθυνη δήλωση εκ μέρους των υπόχρεων προσώπων.

Οι αιτούντες την σύσταση της Ι.Κ.Ε. και την καταχώρηση αυτής στο Γ.Ε.ΜΗ. συμπληρώνουν και καταθέτουν στην Υπηρεσία Μίας Στάσης έγγραφη εντολή (βλ. συν/νο υπόδειγμα Α). Η εντολή αυτή διαφοροποιείται ως προς την εντολή για σύσταση των άλλων μορφών εταιρειών στα εξής:

α) Δεν περιλαμβάνει αίτηση για χορήγηση αντιγράφου ασφαλιστικής ενημερότητας των εταίρων από ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Μίας Στάσης η έκδοση πιστοποιητικού ασφαλιστικής ενημερότητας για τους εταίρους που επιθυμούν τη σύσταση Ι.Κ.Ε.

β) Αντί της αίτησης για εγγραφή των εταίρων στους οικείους ασφαλιστικούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, περιλαμβάνεται αίτηση για αποστολή ανακοίνωσης προς τους αρμόδιους κατά περίπτωση ασφαλιστικούς οργανισμούς της σύστασης της Ι.Κ.Ε. και αποστολή των στοιχείων των εταίρων και του/των διαχειριστή/ων στους κατά περίπτωση αρμόδιους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία Μίας Στάσης οφείλει να αποστείλει τη σχετική ανακοίνωση (κατά το συνημμένο υπόδειγμα Γ που σας αποστέλλουμε) για τη σύσταση της εταιρείας καθώς και τα στοιχεία των εταίρων και των διαχειριστών αυτής στον Οργανισμό.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι κατά τη σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας δεν έχει εφαρμογή το άρθρο 7 της ΚΥΑ K1-802/23.3.2011 δηλ. η Υπηρεσία Μίας Στάσης προχωρά στη σύσταση της εταιρείας χωρίς να ελέγχει εάν οι εταίροι είναι ασφαλισμένοι και ασφαλιστικά ενήμεροι.

Επιπλέον, το δικαίωμα εγγραφής του ΟΑΕΕ δεν εισπράττεται από την Υπηρεσία Μίας Στάσης, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, το άρθρο 7 της ΚΥΑ K1-802/23.3.2011 δεν τυγχάνει εφαρμογής κατά τη σύσταση της Ι.Κ.Ε. Συνεπώς, το δικαίωμα εγγραφής θα εισπράττεται από τις Υπηρεσίες του Οργανισμού κατά την εγγραφή των υποχρεωτικά υπακτέων φυσικών προσώπων στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Οργανισμού (διαχειριστή/στών Ι.Κ.Ε.) ή των εταίρων που ασφαλίζονται προαιρετικά.

Ζ. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κατόπιν των παραπάνω, με τον Ν. 4072/2012 εισήχθη ο νέος εταιρικός τύπος της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με σκοπό να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα την ΕΠΕ, καθόσον με την παρ. 1 του άρθρου 120 δίνεται η δυνατότητα στις υφιστάμενες ΕΠΕ να μετατραπούν σε Ι.Κ.Ε. μέχρι 31/12/2013 και παράλληλα να αποτελεί τον ενδιάμεσο πόλο-εταιρικό τύπο των προσωπικών εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ) και της ανώνυμης εταιρείας που θα συστήνεται και θα λειτουργεί με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου