Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Λύση & Εκκαθάριση επιχειρήσεων

Γενικά

Όταν αποφασισθεί η εκκαθάριση της επιχείρησης ακολουθείται η εξής διαδικασία:
π.χ. για ΕΠΕ



ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΠΕ: Η Διαδικασία Βήμα - Βήμα

Α. ΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
1. Πρακτικό Γενικής Συνέλευσης με λήψη απόφασης λύσης της εταιρείας και διορισμό εκκαθαριστή (αν η ΕΠΕ είναι μονοπρόσωπη, απαιτείται η παράστασηκαι η υπογραφή του πρακτικού απο συμβολαιογράφο)
2. Συμβολαιογράφος: Καταστατικό Λύσης και Περίληψή του για το ΦΕΚ
Για την σύνταξή του ο/η συμβολαιογράφος, θα ζητήσει αντίγραφο του Πρακτικού ΓΣ με την απόφαση λήψης και Ισολογισμό. Το Καταστατικό θα πρέπει να το πάρουμε σε 6 (τουλάχιστον) αντίγραφα, διότι θα κάνει το γύρο του...
3. Στέλνουμε την περίληψη για Δημοσίευση στο ΦΕΚ (αφού πληρώσουμε το σχετικό παράβολο € 130 συν ΤΑΠΕΤ) και κρατάμε τον Κωδικό Δημοσιεύματος
4. Παίρνουμε όλα τα αντίγραφα του Καταστατικού και ξεκινάμε:
α- ΔΟΥ (κρατάει ένα και σφραγίζει το δικό μας)
β- Ταμείο Νομικών (κρατάει ένα και σφραγίζει το δικό μας, κάτω από
τη ΔΟΥ(αφού πληρώσουμε τα δικαιώματα ταμείου (κάτι ψιλά 25-30 €)
γ- Ταμείο προνοίας δικηγόρων (κρατάει ένα και σφραγίζει το δικό μας)
δ- Πρωτοδικείο (κρατάει ένα και σφραγίζει το δικό μας) και αναγράφει Γενικό και Ειδικό αριθμό Πρωτικόλλου, και τέλος,
ε. Επιμελητήριο (κρατάει ένα και σφραγίζει το δικό μας)-θα ζητήσει να δει και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ

Β. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
Αφού ολοκληρώσουμε τη Νομική Διαδικασία Λύσεως της εταιρείας, ξεκινάμε τη διαδικασία Διακοπής Εργασιών στην εφορία.



1. Υποβολή Μ3 εντύπου στο Μητρώο: Μεταβολή - θέση σε εκκαθάριση
Συνυποβάλλεται Δήλωση Σχέσεων με τον διορισμό του εκκαθαριστή (εντός μηνός από την απόφαση λύσης)

2. Σύνταξη Ισολογισμού Έναρξης Εκκαθάρισης για την περίοδο:
Έναρξη (η πρώτη μέρα από τον τελευταίο Ισολογισμό) - Λήξη (η ημερομηνία του Καταστατικού Λύσης).
3.Λογιστικές εγγραφές εκκαθάρισης
4. Σύνταξη ισολογισμού πέρατος εκκαθάρισης
5. Ακύρωση όλων των φορολογικών στοιχείων (οποτεδήποτε ΠΡΙΝ την υποβολή οριστικής διακοπής εργασιών - ο κώδικας σφραγίζει την ακύρωση πάνω στο έντυπο Μ4)
6. Υποβολή Μ4 εντύπου στο Μητρώο: Συνοδεύεται από τον Ισολογισμό Έναρξης και Λήξης της Εκκαθάρισης

Για όλες τις υποβολές στο Μητρώο απαιτείται Εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο υπογραφής του νομίμου εκπροσώπου προς τον υποβολέα, εκτός αν τις υποβάλλει ο ίδιος ο νόμιμος εκπρόσωπος.
























 Στην συνέχεια ΕΠΕ εισέρχεται στο στάδιο της Εκκαθάρισης :

Ο Στόχος είναι να ρευστοποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία να πληρωθούν οι Προμηθευτές και  οι Φόροι της Εταιρείας έτσι ώστε να μείνει μόνο ταμείο & Κεφάλαιο.



















Kατάθεση δήλωση μεταβολών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ (με όλα τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά, ανάλογα με την νομική μορφή της επιχείρησης), ακυρώνονται τα θεωρημένα στοιχεία και εκδίδονται νέα με την προσθήκη της φράσης «υπό εκκαθάριση» ή επαναθεωρούνται τα ίδια στοιχεία με τη φράση «υπό εκκαθάριση».


Οι εκκαθαριστές πρέπει να περατώσουν, χωρίς καθυστέρηση, τις εκκρεμείς υποθέσεις της εταιρίας, να μετατρέψουν σε χρήμα την εταιρική περιουσία, να εξοφλήσουν τα χρέη της και να εισπράξουν τις απαιτήσεις αυτής. Μπορούν δε να ενεργήσουν και νέες πράξεις, εφόσον με αυτές εξυπηρετούνται η εκκαθάριση και τα συμφέροντα της εταιρίας.
Ανάλογα με την εταιρική μορφή της υπό εκκαθάριση εταιρίας, οι εκκαθαριστές καταρτίζουν μετά το πέρας της εκκαθάρισης τις τελικές οικονομικές καταστάσεις τις οποίες έχουν την υποχρέωση να δημοσιεύσουν στο τεύχος Α.Ε. και Ε.Π.Ε. της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με την 312/29.9.2001 γνωμάτευση του Ε.ΣΥ.Λ., ο τελικός Ισολογισμός επιτρέπεται να περιλαμβάνει στο ενεργητικό του μόνο τα χρηματικά διαθέσιμα και στο παθητικό του μόνο τις οφειλές της εταιρίας προς τους μετόχους, και το προκύψαν πλεόνασμα ή έλλειμμα της εκκαθάρισης.

Σε περίπτωση που η εκκαθάριση δεν περατωθεί μέχρι το τέλος του έτους, τότε υποβάλλεται προσωρινή δήλωση εισοδήματος για τα εισοδήματα κάθε έτους (μέσα σε ένα μήνα από την λήξη του έτους) και οριστική δήλωση εισοδήματος μέσα σε ένα μήνα από την λήξη της εκκαθάρισης. Όταν υποβάλλεται η προσωρινή δήλωση εισοδήματος (όχι η οριστική) κατά το στάδιο της εκκαθάρισης, τότε υπολογίζεται κανονικά και προκαταβολή φόρου πάνω στον κύριο φόρο.

Όσον αφορά το Φ.Π.Α., η περιοδική δήλωση υποβάλλεται κανονικά, ενώ η εκκαθαριστική δήλωση του ΦΠΑ υποβάλλεται μόνο στο τέλος της εκκαθάρισης, όσο μεγάλη και αν είναι η διάρκεια αυτής (και όχι στο τέλος κάθε χρόνου).
Η εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. υποβάλλεται για βιβλία Α’ και Β’ κατηγορίας μέσα σε 55 ημερολογιακές ημέρες από το τέλος της εκκαθάρισης και για βιβλία Γ’ κατηγορίας μέσα σε 130 ημερολογιακές ημέρες.

Επίσης πολλές φορές η λύση και η εκκαθάριση της επιχείρησης πραγματοποιούνται συγχρόνως. Στην περίπτωση αυτή συντάσσεται ένας μόνο ισολογισμός (ο τελικός ισολογισμός) και κατ’ ευθείαν συμπληρώνεται το έντυπο της διακοπής ενώ ακυρώνονται συγχρόνως τα στοιχεία της εταιρίας.
 Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν τηρούνται βιβλία Α’ ή Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και δεν υπάρχουν πάγια και εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία. Στην άσκηση που ακολουθεί, συντάχθηκε από τους εκκαθαριστές ο ισολογισμός της υπό εκκαθάριση εταιρίας σύμφωνα με τα λογιστικά βιβλία. Οι λογιστικές εγγραφές κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης έχουν γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθούν το λογιστή στη σύνταξη των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. καθώς επίσης και στη συμπλήρωση του έντυπου Ε3 (για το προσδιορισμό των αποτελεσμάτων της επιχείρησης).

πηγή: power-tax.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου