Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Στο στόχαστρο της εφορίας οι καταθέσεις και οι δαπάνες, σύμφωνα με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ


Μεγάλες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισοδημάτων, από τις εφορίες, για περίπου 8.500.000 πολίτες έφερε η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Με βάση την τροπολογία αυτή, η εφορία από δω και πέρα δεν θα υπολογίζει το εισόδημα των φορολογουμένων μόνο με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα αλλά θα ελέγχονται και θα διασταυρώνονται παράλληλα οι καταθέσεις των πολιτών, και θα καταγράφονται αναλυτικά οι καταναλωτικές δαπάνες σε μετρητά ή σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια.

Με την τροπολογία αυτή το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει σε όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες) τις έμμεσες τεχνικές φορολογικού ελέγχου που ήδη εφαρμόζονται στους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος τρόπος ελέγχου θεωρείται αναγκαίος για να υπάρχει μια ισορροπημένης στρατηγική φορολογικής συμμόρφωσης που θα διευκολύνει το έργο των εφοριών και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της δικαιότερης φορολογικής μεταχείρισης.



Πλέον, η εφορία μέσω των ειδικών προγραμμάτων του συστήματος TAXIS θα μπορεί να αναλύει σε βάθος τη ρευστότητα του φορολογούμενου και το βιοτικό του επίπεδο, ενώ όσον αφορά το θέμα των καταθέσεων οι φοροελεγκτικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν αυτόματα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και να εξετάζουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία τις αναλήψεις και τις καταθέσεις των φορολογουμένων για να δουν εάν υπάρχουν κρυφές δαπάνες ή και εισοδήματα και στην συνέχεια να επιβάλουν πρόσθετους φόρους στους παραβάτες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου