Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Όλες οι αλλαγές που έρχονται στη φορολογία


Την παροχή επιδόματος θέρμανσης στη βάση τεσσάρων κριτηρίων και σε δυο δόσεις, την πλήρη κατάργηση της θεώρησης βιβλίων και τιμολογίων, τη δραστική μείωση των χρηματικών προστίμων για όσους συλλαμβάνονται να έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις,  τη ριζική αλλαγή της φορολογίας στα ακίνητα και την πλήρη ανατροπή στο σύστημα φορολόγησης του εισοδήματος περιλαμβάνει η νέα φορολογική μεταρρύθμιση. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ο κυβερνητικός  σχεδιασμός για τις αλλαγές  στη φορολογία τέθηκε χθες επί τάπητος σε σύσκεψη που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης με εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Από τη Νέα Δημοκρατία στη συνάντηση ήταν οι Α. Βεζυρόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ ο Α. Μακρυπίδης, ενώ συμμετείχε και εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η χθεσινή σύσκεψη ήταν η πρώτη σε  μια σειρά συσκέψεων που έχουν προγραμματισθεί σε διακομματικό επίπεδο και θα έχουν ως αντικείμενο το περιεχόμενο της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης.  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr κατά τη σύσκεψη ορίστηκε ο προγραμματισμός για το χρόνο ψήφισης και εφαρμογής των αλλαγών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που συζητήθηκε, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου πρόκειται να έρθει στη βουλή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα έχει τρία σκέλη.

ΚΒΣ

Το πρώτο σκέλος θα αφορά στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, ορισμένες διατάξεις του ΚΒΣ θα ενσωματωθούν στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ενώ ειλημμένη είναι η απόφαση να καταργηθεί πλήρως η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Ποινολόγιο

Το δεύτερο σκέλος του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου θα αφορά στην αλλαγή του ποινολογίου της εφορίας. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν από τον κ. Μαυραγάνη για την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να μειώσει δραστικά τα φορολογικά πρόστιμα καθώς και τις εξοντωτικές ποινές προκειμένου να δοθεί η ουσιαστική δυνατότητα στους φορολογούμενους να τα πληρώνουν.

Επίδομα θέρμανσης

Το τρίτο σκέλος του νομοσχεδίου θα αφορά στην προγραμματισμένη εξίσωση του φόρου μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Η κουβέντα αφορούσε κυρίως στο επίδομα θέρμανσης όπου προτάθηκε να θεσπιστούν τέσσερα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά θα είναι γεωγραφικά, εισοδηματικά, ποσοτικά (επιφάνεια κατοικίας) και κοινωνικά (μέγεθος νοικοκυριού κλπ). Το επίδομα προτάθηκε να δοθεί σε δυο δόσεις, δηλαδή να γίνει μια προκαταβολή στην αρχή της χειμερινής περιόδου και να δοθεί η δεύτερη δόση στα μέσα της, δηλαδή τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο.

Ακίνητα

Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα αφορά τις αλλαγές της φορολογίας των ακινήτων και αναμένεται να κατατεθεί έως το Νοέμβριο. Με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να θεσπιστεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, στον οποίο θα συγχωνευθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας και το έκτακτο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Χθες κατά τη σύσκεψη υπήρξε έντονος προβληματισμός από την πλευρά των εκπροσώπων των κομμάτων για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προκειμένου να φορολογηθούν οι εκτός σχεδίου εκτάσεις που έχουν αξία οικοπέδου. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να μην φορολογηθούν οι αγροί που δεν ανήκουν σε αγρότες και η εμπορική τους αξία είναι πολύ χαμηλή.



Εισόδημα

Το τρίτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή θα είναι και το πιο καθοριστικό καθώς θα αφορά στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει στη Βουλή μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013 και πριν την κατάθεσή του θα προηγηθεί διαβούλευση διάρκειας τουλάχιστον δυο μηνών. Με το νομοσχέδιο θα επέλθει σημαντική μείωση των φοροαπαλλαγών ενώ συζητήθηκε και η θέσπιση του λεγόμενου αμερικάνικου συστήματος φορολόγησης, το οποίο προσδιορίζει το εισόδημα βάσει του συστήματος έσοδα μείον έξοδα. Με το σύστημα αυτό αναγνωρίζονται όλες οι δαπάνες των φορολογούμενων και αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα. Το υπόλοιπο θα φορολογείται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα η οποία θα θεσπιστεί και θα έχει σημαντικά λιγότερα κλιμάκια από τη σημερινή. Την επόμενη Τετάρτη έχει προγραμματισθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Στη συνάντηση αυτή οι εκπρόσωποι θα εισέλθουν σε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις αλλαγές στη φορολογία.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου