Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Μόνο σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο το επίδομα θέρμανσης


Μόνο όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο για την θέρμανσή τους θα λάβουν επίδομα θέρμανσης. Αυτή ήταν η απόφαση στη σημερινή μαραθώνια σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υφυπουργού κ. Γ. Μαυραγάνη και εκπροσώπων των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η διαδικασία που προκρίθηκε για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης θα είναι η εξής:

Ο φορολογούμενος που καταναλώνει πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει πριν την παραλαβή του να εισέρχεται σε ειδική εφαρμογή στο δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ και να δηλώνει την ποσότητα που θα παραλάβει. Στη συνέχεια θα λαμβάνει προέγκριση της καταβολή του επιδόματος εφόσον πληροί και τα εισοδηματικά, οικογενειακά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια που θα θεσπιστούν. Στη συνέχεια όταν θα παραλάβει το πετρέλαιο θα καταχωρεί τα στοιχεία του σχετικού τιμολογίου στη ΓΓΠΣ και το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό.


Σημειώνεται ότι για την καταβολή του επιδόματος έχει γραφτεί στον φετινό προϋπολογισμό κονδύλι ύψους 120 εκατ. ευρώ το οποίο όμως ακόμα αναζητείται.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να ζητηθεί από το ΓΛΚ να δοθούν τα ακριβή δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να καθοριστούν και τα ακριβή κριτήρια καταβολής του επιδόματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκάλυψε το Capital.gr την προηγούμενη εβδομάδα το επίδομα κυμαίνεται από 100 έως 400 ευρώ και το λαμβάνουν φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα έως 20.000. ευρώ (το όριο μειώνεται για άγαμους φορολογούμενους χωρίς παιδιά έως και στα 8.000 ευρώ).

Επίσης, προβλέπονται περιουσιακά κριτήρια (αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ), καθώς και γεωγραφικά κριτήρια (διαχωρισμός της χώρας σε 4 ζώνες).

Στη σημερινή σύσκεψη έπεσαν στο τραπέζι προτάσεις για αύξηση του ορίου εισοδήματος έως και τις 30.000 ευρώ καθώς και για θέσπιση ορίου επιφάνειας κύριας κατοικίας στα 120 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι με υψηλότερη επιφάνεια κατοικίας θα εξαιρούνται από την καταβολή του επιδόματος.

Παράλληλα, εξετάστηκαν και όλα τα κριτήρια που έχουν περιλαμβάνονται στο σχέδιο που αποκάλυψε το Capital.gr ωστόσο το επίδομα σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου