Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Με αρνητικό πρόσημο τα έσοδα και στο οκτάμηνο


Εκρηκτική αύξηση παρουσίασαν τον Αύγουστο τα έσοδα του δημοσίου από το φόρο εισοδήματος. Παρά την αύξηση, ωστόσο, το πρόσημο στο σύνολο του οκταμήνου του έτους παρέμεινε αρνητικό καθώς, λόγω της ύφεσης και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης, εξακολουθούν να μειώνονται οι εισπράξεις από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τον Αύγουστο οι εισπράξεις του δημοσίου από το φόρο εισοδήματος αυξήθηκαν κατά περίπου 85% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος ο μεγάλος όγκος των εκκαθαρίσεων των φορολογικών δηλώσεων έγινε τον Ιούλιο με αποτέλεσμα η πρώτη δόση από αυτά τα εκκαθαριστικά να πληρώθηκε τον Αύγουστο. Ο κυριότερος λόγος είναι βεβαίως ότι τα φετινά εκκαθαριστικά είναι βαριά και ασήκωτα λόγω των πολλαπλών χαρατσιών που έχουν ενσωματωθεί σε αυτά (φόρος επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά κλπ).

Η εντυπωσιακή αύξηση των εισπράξεων του φόρου εισοδήματος βελτίωσε, ωστόσο, οριακά την πορεία των κρατικών εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου τα καθαρά κρατικά έσοδα παρουσίασαν μείωση κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2011. Ωστόσο, η επίδοση αυτή είναι οριακά καλύτερη από την αντίστοιχη του επταμήνου. Στο επτάμηνο τα καθαρά κρατικά έσοδα παρουσίαζαν μείωση κατά 1,5% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 4,3%.

Όσον αφορά τα έσοδα από το φόρο προστιθέμενης αξίας διατήρησαν και τον Αύγουστο την γνωστή πτωτική τους πορεία. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 παρουσίασαν μείωση κατά περίπου 6,5%. Η μείωση αυτή συνδέεται άμεσα με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της κατανάλωσης λόγω της ύφεσης της οικονομίας.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των κρατικών εσόδων τους επόμενους μήνες καθώς θεωρούν θετική την αύξηση των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει και από το γεγονός ότι τους επόμενους μήνες, εκτός από το φόρο εισοδήματος, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα, το ΦΑΠ για το 2010 και 2011 καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η υστέρηση των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού τον Ιούλιο  ανήλθε στα 2,8 δισ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου