Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Όλα τα μυστικά της αυτασφάλισης

Δυνατότητες αυτασφάλισης με τη συμμετοχή των πρώην εργοδοτών και του ΟΑΕΔ προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος για τους απολυμένους με ηλικία από 55 έως 64 χρόνια


Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των οποίων καταγγέλλεται η σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με τις εξής προϋποθέσεις:

Α. Πραγματοποίηση συνολικά 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.
Β. Συμπλήρωση ημερολογιακά του 55ου έτους κατά την ημερομηνία καταγγελίας της σύμβασης και μέχρι το 64ο έτος.
Γ. Να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ.
Δ. Να υποβάλουν σχετική αίτηση στο οικείο Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντός 60 ημερών από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Οι δικαιούχοι ασφαλίζονται στους κλάδους κύριας σύνταξης και παροχών ασθένειας σε είδος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η αυτασφάλιση αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για όσους έχουν απολυθεί από 15.7.2010 έως και τις 13.10.2011, ημερομηνία έναρξης ισχύος της σχετικής υπουργικής αποφάσεως, και έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για αυτασφάλιση, αυτή ανατρέχει στην ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Για όσους από τους παραπάνω απολυμένους υποβάλουν για πρώτη φορά αίτηση εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης, η έναρξη της αυτασφάλισης χωρεί από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ο χρόνος της αυτασφάλισης δεν αναγνωρίζεται για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η αυτασφάλιση διενεργείται για 25 ημέρες ανά μήνα.

Στο κόστος της αυτασφάλισης συμμετέχει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ο πρώην εργοδότης-καταγγέλλων τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ως εξής:

Α. κατά 50%, προκειμένου για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά το 55ο και δεν έχουν υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας τους και για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από ίδιο δικαίωμα και μέχρι 3 χρόνια κατ' ανώτατο όριο.

Β. κατά 80%, προκειμένου για ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει ημερολογιακά το 60ό και δεν έχουν υπερβεί το 64ο έτος της ηλικίας τους και για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος από ίδιο δικαίωμα και μέχρι 3 χρόνια κατ' ανώτατο όριο.

Το υπολειπόμενο κόστος της αυτασφάλισης των περιπτώσεων Α και Β (ποσοστό 50% και 20% αντίστοιχα) καταβάλλεται από τον Λογαριασμό Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) του ΟΑΕΔ και για όσο χρόνο υφίσταται υποχρέωση καταβολής από τον καταγγέλλοντα τη σύμβαση εργοδότη.

Δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου κάποιος ασφαλισμένος να ενταχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς είναι έξι. Ειδικότερα:
1. Αίτηση
2.Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ ότι ο αιτών είναι εγγεγραμμένος άνεργος, στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι ο ασφαλισμένος υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 66 του ν. 3996/2011.
3.Θεωρημένο αντίγραφο της Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας.
4.Ασφαλιστικά βιβλιάρια του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και λοιπών φορέων κύριας ασφάλισης, απόφαση-βεβαίωση του φορέα ή των φορέων για το χρόνο ασφάλισης του αιτούντος από την οποία να προκύπτει ότι έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και ότι ο τελευταίος ασφαλιστικός φορέας είναι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
5.Νομίμως θεωρημένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο δημοσίου φορέα από το οποίο να προκύπτει η ηλικία του.
6.Σε περίπτωση υπηκόων τρίτων χωρών, άδεια διαμονής σε ισχύ.



Λήξη αυτασφάλισης
Λήξη της αυτασφάλισης επέρχεται όταν:
α. Ο δικαιούχος καταστεί συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος λόγω γήρατος ή αναπηρίας.
β. Με τη συμπλήρωση του 64ου έτους της ηλικίας του.
γ. Με τη συμπλήρωση της 3ετούς διάρκειας ασφάλισης.
δ. Ο δικαιούχος υπαχθείς στην αυτασφάλιση υπήκοος τρίτης χώρας, παύει να διαθέτει νόμιμη άδεια διαμονής για εργασία σε ισχύ.
ε. Η επιχείρηση διακόψει οριστικά και αποδεδειγμένα τη λειτουργία της.
στ. Με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του ασφαλισμένου ότι επιθυμεί τη διακοπή της αυτασφάλισής του.
ζ. Με τοΝ θάνατο του υπαχθέντος στην αυτασφάλιση.

Αναστολή αυτασφάλισης
Αναστολή της αυτασφάλισης επέρχεται όταν ο δικαιούχος:
α. Λαμβάνει επίδομα ασθενείας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
β. Αναλαμβάνει εργασία ασφαλιστέα σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.
γ. Συνταξιοδοτείται λόγω μερικής αναπηρίας ορισμένου χρόνου.
δ. Για οποιονδήποτε λόγο δεν καθίσταται διαθέσιμος στην αγορά εργασίας.
Η αυτασφάλιση δύναται να συνεχιστεί με την προϋπόθεση της υποβολής της σχετικής αίτησης προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον ενδιαφερόμενο εντός 60 ημερών από την ημερομηνία άρσης του λόγου αναστολής.

Επιμήκυνση διάρκειας αυτασφάλισης
Επιμήκυνση του χρόνου της τριετούς κάλυψης των δαπανών αυτασφάλισης με πόρους του ΛΑΕΚ μπορεί να γίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον δηλαδή υπολείπονται έως 150 ημέρες ασφάλισης, για τη συμπλήρωση προϋποθέσεων πλήρους ή μειωμένης συνταξιοδότησης του δικαιούχου ή εφόσον υπολείπονται έως 6 μήνες για τη συμπλήρωση του αντίστοιχου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

πηγή :  olakala.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου