Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Δωρεάν παραχώρηση μετοχών αλλοδαπής Α.Ε.

Ημεδαπή Ανώνυμη εταιρεία έχει θυγατρική στο εξωτερικό. Οι υπεύθυνοι της μητρικής σκέφτονται να παραχωρήσουν δωρεάν το ποσοστό συμμετοχής τους, το οποίο ανέρχεται σε 71% στους λοιπούς μετόχους (τους αλλοδαπούς) . Ποιες είναι οι διαδικασίες που προβλέπονται βάσει του 2190/20 (απόφαση ΔΣ ή ΓΣ) προκειμένου να προβεί η εταιρεία στην κίνηση αυτή, Ποιες οι επιπτώσεις στις οικονομικές καταστάσεις (συντάσσονται βάσει 
ΔΛΠ) και τι φορολογικά θέματα προκύπτουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στο Ν.2190/1920 δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη που να διαχωρίζει τον τρόπο πώλησης ή δωρεάς των μετοχών αλλοδαπής εταιρείας, από αυτές που ισχύουν για τη διάθεση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας. Έτσι ελλείψει και τυχόν ειδικής πρόβλεψης του καταστατικού της εταιρείας, είναι μέσα στις αρμοδιότητες του διοικητικού συμβουλίου η λήψη μίας τέτοιας απόφασης. Εννοείται ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού δεν αποκλείει τη δυνατότητα και το δικαίωμα των μετόχων να ζητήσουν εξηγήσεις ή ευθύνες από το διοικητικό συμβούλιο (όπως ισχύει άλλωστε για οποιαδήποτε πράξη του), απολογιστικά σε περίπτωση που τυχόν θεωρήσουν ότι μία τέτοια ενέργεια αντιβαίνει τις αρχές της χρηστής διοίκησης.

Η δωρεάν διάθεση των μετοχών θα έχει ως αποτέλεσμα, πέρα της μείωσης του ενεργητικού, την επιβάρυνση της χρήσης με έκτακτες ζημίες, ίσες με την αποτίμηση της εν λόγω συμμετοχής κατά τον τελευταίο ισολογισμό. Το ποσό της ζημιάς θα πρέπει κατά την άποψή μας να καταχωριστεί απ’ ευθείας σε υπολογαριασμό του 81.02.05 «Ζημίες από μεταβίβαση δικαιωμάτων και λοιπών ασώματων ακινητοποιήσεων», καθώς από τη στιγμή της μεταβίβασης και μετά συνιστά βέβαιη και οριστική απώλεια μη δυνάμενη να συμψηφιστεί με μελλοντικά κέρδη από τη συγκεκριμένη συμμετοχή. Η εν λόγω ζημία, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ.1029/2006 αλλά και τον οικειοθελή χαρακτήρα της δωρεάν παραχώρησης, δεν αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης και θα πρέπει να περιληφθεί στην κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης.

Τέλος σημειώνεται ότι η μεταβίβαση μετοχών αλλοδαπής ανώνυμης εταιρείας μη εισηγμένης σε διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστήριο, από ημεδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα δεν απαλλάσσεται κατ’ αρχήν από την επιβολή αυτοτελούς φόρου υπεραξίας-μεταβίβασης των μετοχών, όπως προβλέπεται στην παρ.2 του άρθρου 13 του ΚΦΕ. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της ιδίας παραγράφου περί του προσδιορισμού ελάχιστης αξίας των προς μεταβίβαση μετοχών, αλλά ο φόρος επιβάλλεται επί της συμφωνηθείσας αξίας πώλησης των μετοχών. Έτσι στην προκειμένη περίπτωση ο φόρος θα είναι μηδενικός. Όμως η ύπαρξη της σχετικής φορολογικής υποχρέωσης καθιστά κατά τη γνώμη μας αναγκαία την υποβολή της σχετικής δήλωσης συνοδευόμενης και από το σχετικό συμφωνητικό για την δωρεάν ή έναντι συμβολικού τιμήματος μεταβίβαση των μετοχών.

Αντίθετα θέμα επιβολής φόρου δωρεάς ή υποβολής αντίστοιχης δήλωσης δεν υφίσταται καθώς στην παρ.2 του άρθρου 3 του Ν.2961/2001 κινητή περιουσία που υποβάλλεται σε φόρο θεωρούνται «οι μετοχές, οι ιδρυτικοί τίτλοι και τα εταιρικά μερίδια των κάθε φύσεως εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα».

πηγή:/ epixeirisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου