Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Δωρεάν μεταβίβαση μετοχών μη εισηγμένων στο ΧΑΑ

Πως φορολογείται η δωρεάν μεταβίβαση μετοχών μη εισηγμένων στο ΧΑ;
Υπολογίζεται η αξία τους με βάσει την παρ.2 του άρθρου 13 του Ν.2238/1994 και στην συνέχεια ο φόρος υπολογίζεται με βάσει την κλίμακα της παρ. 2 του άρθρου 29 του Ν.2961/2001

Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με  την παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν.2238/1994 (ΚΦΕ)  φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή (5%) η πραγματική  αξία πώλησης μετοχών ημεδαπών ανωνύμων εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες μεταβιβάζονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά. Για τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας των μετοχών για την επιβολή του φόρου (5%) λαμβάνεται υπόψη  ή κατώτατη πραγματική αξία των μετοχών που μεταβιβάζονται με την διαδικασία που ορίζεται από την παρ.2 του άρθρου 13 του ΚΦΕ.  Επισημαίνεται  ότι οι διατάξεις της παρούσας εφαρμόζονται και  στις υποθέσεις φορολογίας κληρονομικών, δωρεών, και γονικών παροχών σύμφωνα με την Πολ. 1055/ 01-04-2003.

Περαιτέρω η  κτήση περιουσίας αιτία δωρεάς, για την επιβολή του φόρου είναι: a) αυτή που προέρχεται από δωρεά η οποία συνιστάται  κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, και β) αυτή που προέρχεται από κάθε παροχή, παραχώρηση ή μεταβίβαση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου χωρίς αντάλλαγμα, έστω και αν δεν καταρτίσθηκε έγγραφο (παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.2961/2001). Η φορολογική υποχρέωση γεννιέται κατά το χρόνο  της σύνταξης του εγγράφου της δωρεάς, προκειμένου για μεταβίβαση κινητών, αν η παράδοση του αντικειμένου της δωρεάς έγινε χωρίς να συνταχθεί συμβόλαιο ή αν το συμβόλαιο συντάχθηκε μετά την παράδοση του αντικειμένου της δωρεάς, η φορολογική υποχρέωση γεννιέται κατά το χρόνο της παράδοσης (παρ. 1 άρθρου 39 του ιδίου Νόμου).  Η άνευ ανταλλάγματος μεταβίβαση μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο μετοχών, υπόκειται σε φόρο με την κλίμακα του άρθρου 29 του Ν.2961/2001 εάν θεωρηθεί δωρεά ή με το συντελεστή 5% επί της ελάχιστης αξίας μεταβίβασης, εάν αυτή δηλωθεί ως μεταβίβαση από επαχθή αιτία οπότε και φορολογείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ΚΦΕ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η μεταβίβαση μετοχών Α.Ε. σε συγγενείς  Α΄ και  Β΄ Κατηγορίας μπορεί να φορολογηθεί είτε αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, είτε ως δωρεά με βάση την κατά περίπτωση προβλεπόμενη φορολογική κλίμακα. Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπόχρεου σε φόρο. Αν ο υπόχρεος δεν επιλέγει τον αυτοτελή τρόπο φορολόγησης η μεταβίβαση γίνεται όπως προβλέπεται για οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο.

πηγή: epixeirisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου