Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Άρχισε η ενοποίηση φόρων και εισφορών



Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης των εισπρακτικών μηχανισμών φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει το νέο μνημόνιο. Λίαν συντόμως συγχωνεύεται σε ένα ενιαίο έντυπο η δήλωση απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Ε7) που υποβάλλεται στην εφορία και η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ.


Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία από τις διασταυρώσεις μεταξύ των δυο εντύπων που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι πολλές επιχειρήσεις άλλα δήλωναν ως αποδοχές των εργαζόμενων στις δηλώσεις της εφορίας και άλλα στις περιοδικές δηλώσεις του ΙΚΑ με προφανή στόχο να μην αποδώσουν φόρους και εισφορές.

Με την πρώτη δήλωση αποδίδεται στην εφορία ο φόρος εισοδήματος που παρακρατείται από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων των επιχειρήσεων και με τη δεύτερη καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους στο ΙΚΑ. Απαίτηση της τρόικα η οποία περιελήφθη στο κείμενο του νέου μνημονίου που αφορά στις υποχρεώσεις της χώρας είναι να ενοποιηθούν οι υπηρεσίες είσπραξης φόρων και εισφορών. Η τρόικα θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο κατ΄ αρχήν θα μειωθεί το διοικητικό κόστος για το δημόσιο και τις επιχειρήσεις και κατά δεύτερο λόγο θα βελτιωθούν οι εισπράξεις φόρων και εισφορών.

Ήδη έχει συσταθεί κοινή ομάδα δράσης στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ συμμετέχουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Με τη δημιουργία ενιαίας δήλωσης για την απόδοση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και των ασφαλιστικών εισφορών θα:

1. Θα εκδίδεται κοινό αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από τις εφορίες και από το ΙΚΑ
2. Θα βεβαιώνονται από κοινού φόρος μισθωτών υπηρεσιών και ασφαλιστικές εισφορές

3. Οι υπηρεσίες είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΙΚΑ και των εφοριών θα ενοποιηθούν για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην πολιορκία των οφειλετών.

Να σημειωθεί ότι η κοινή ομάδα δράσης προχώρησε και σε διασταυρώσεις μεταξύ των δηλώσεων ΦΜΥ και ΑΠΔ που έχουν υποβάλει οι ίδιες επιχειρήσεις. Από τις διασταυρώσεις αυτές προέκυψαν σε αρκετές περιπτώσεις αποκλίσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να αποδίδεται λιγότερος φόρος ή χαμηλότερες εισφορές. Με την ενοποίηση των δυο δηλώσεων αυτή η απώλεια εσόδων για το δημόσιο και τα ταμεία θα περιοριστεί.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου