Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Τα βασικά προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων

Στέρεες βάσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, στην καλύτερη περίπτωση από το τέλος του 2013 και μετά, με όχημα την πιστή εκτέλεση του νέου Μνημονίου ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας από το Μηχανισμό Στήριξης, καλείται να θέσει η κυβέρνηση μέσα στις πρώτες 100 μέρες του 2013.

Στο πρώτο τρίμηνο η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει τις εντυπώσεις, παρά τη βαριά ατζέντα που αυτό περιλαμβάνει και την εύθραυστη πολιτική ισορροπία στο εσωτερικό της χώρας: «Αυτή τη στιγμή η αξιοπιστία μας βρίσκεται στο ζενίθ και δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το μομέντουμ», τονίζει με νόημα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά κρίσιμο το επόμενο διάστημα. Τα μεγάλα ζητούμενα είναι αφενός να συνεχίσει να χρηματοδοτείται απρόσκοπτα η οικονομία ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση της ρευστότητας και να αρθεί εμπράκτως η αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία. Αφετέρου η εφαρμογή της δέσμης των μέτρων για τη μείωση του χρέους, κατά 40 δισ. ευρώ έως το 2020, που αποφασίστηκαν στις 27 Νοεμβρίου, κυρίως όμως η λήψη πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό του, που όπως ήδη εκτιμούν πολλοί θα αποτελέσει το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο, προϋποθέτει πως η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από τους στόχους και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει τους προσεχείς μήνες. Το «μενού» του πρώτου τριμήνου προμηνύεται ιδιαίτερα βαρύ: Η χώρα έχει να λαμβάνει συνολικά 14,8 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη στο πρώτο τρίμηνο και να αποσπάσει τις επόμενες μέρες την έγκριση από το ΔΝΤ για τη σταδιακή εκταμίευση επιπλέον 3,4 δισ.
Για την εκταμίευση των δόσεων του πρώτου τριμήνου θα πρέπει να προηγηθεί εκτενής έλεγχος από την τρόικα για το εάν η χώρα έχει υλοποιήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενώ θα πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, ώστε η τρόικα να μην εγείρει ζήτημα πρόσθετων περικοπών δαπανών. Στο επίκεντρο της δύσκολης ατζέντας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση άμεσα, είναι η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, και τα δύο προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου, αλλά και η έναρξη της επίπονης, πολιτικά, διαδικασίας εντοπισμού του πλεονάζοντος προσωπικού στο Δημόσιο και τη σταδιακή έξοδο του από τις μισθολογικές καταστάσεις του Κράτους, μέσω της διαθεσιμότητας.

Πρώτος σταθμός η 21η Ιανουαρίου
Με ορίζοντα την, πρώτη για το 2013, συνεδρίαση του Eurogroup που εκτός απροόπτου αναμένεται στις 21 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες καλείται να οριστικοποιήσει και να ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό μαζί με την ανακοίνωση των νέων αυξήσεων των τιμολογίων στη ΔΕΗ είναι τα δύο βασικά προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα, ώστε το Eurogroup να εγκρίνει την αποδέσμευση των 9,2 δισ. ευρώ που αποτελούν τη δόση του Ιανουαρίου. Παράλληλα θα πρέπει να έχει κυρωθεί με νόμο - σκούπα, που αναμένεται να έλθει στη Βουλή, αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της στις 7 Ιανουαρίου, σειρά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, «περνώντας» ρυθμίσεις που ήταν προηγούμενα προαπαιτούμενα από την τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση από το ποσό αυτό τα 7,2 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ για ανάγκες του προϋπολογισμού, με έμφαση για την κυβέρνηση την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Εκτός απροόπτου θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πιθανόν εντός του πρώτου 15ημέρου του μήνα, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει τη χορήγηση 3,4 δισ. ευρώ προς τη χώρα. Το ποσό αυτό μαζί με τα 49,1 δισ. ευρώ που αναμένεται να έχει εκταμιεύσει η Ε.Ε. προς την Ελλάδα έως το τέλος Μαρτίου συγκροτούν τη δόση ? μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου, η οποία εγκρίθηκε επί της αρχής στις 27 Νοεμβρίου.

Αντίστροφη μέτρηση για την έλευση της τρόικας
Μετά το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση των επικεφαλής της τρόικα στην Αθήνα για το νέο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως εντός του Φεβρουαρίου θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup αναμένεται στις 11 Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείεται ότι η έγκριση της δόσης του Φεβρουαρίου θα εξεταστεί σε άλλη συνεδρίαση εντός του ίδιου μήνα.

Βασικό προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου είναι η εφαρμογή τριετών πλαφόν στις δαπάνες ανά τομέα, τουλάχιστον για την κεντρική διοίκηση και τον τομέα της υγείας. Το δυσκολότερο, πολιτικά τουλάχιστον, ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση έρχεται το Μάρτιο. Για να αποδεσμευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου θα πρέπει μεταξύ άλλων να παρουσιαστούν τα σχέδια προσωπικού ανά υπουργείο ώστε να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό και να καθοριστούν συγκεκριμένοι τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτικές, όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν, αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Η κατανομή αυτή θα αποτελέσει τη βάση και για την υλοποίηση της διαθεσιμότητας με καταρχήν στόχο να τεθούν σε διαθεσιμότητα συνολικά 25.000 υπάλληλοι έως το τέλος του 2013, οι μισοί εκ των οποίων έως το τέλος Ιουνίου.

Αποκρατικοποιήσεις
Ένα μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση στο πρώτο τρίμηνο του έτους είναι να στείλει ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα πως είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ώστε να συνδράμει στη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά και να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα προς τη χώρα. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό της μεγάλες καθυστερήσεις στον τομέα αυτό, εν μέρει εξαιτίας του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που επικρατούσε για την Ελλάδα υπό το βάρος των σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει απτά δείγματα γραφής. Στο επίκεντρο βρίσκονται η πώληση της ΔΕΠΑ, της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ ενώ θα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για μια σειρά κινήσεων που σταδιακά μπαίνουν στην τελική ευθεία. Εντός του Μαρτίου αναμένεται επίσης η έναρξη διαγωνισμού για την Εγνατία, η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και περίπου 300 ακινήτων του Δημοσίου.

Συνεχείς ελέγχοι
Ασφυκτική εποπτεία από την τρόικα

Ενδεικτικό της ασφυκτικής εποπτείας από την τρόικα στην οποία έχει ενταχθεί η ελληνική οικονομία είναι το χρονοδιάγραμμα υποχρέωσης αποστολής στοιχείων προς τους πιστωτές της χώρας. Όπως προκύπτει από τον αναλυτικό κατάλογο που περιέχεται στην έκθεση της Κομισιόν θα πρέπει να αποστέλονται στοιχεία κυρίως σε μηνιαία βάση για πλήθος δράσεων και στόχων που πρέπει να καλυφθούν.

Από τη λίστα, ωστόσο δεν απουσιάζουν και... οι εβδομαδιαίες αναφορές: Κάθε Παρασκευή η τρόικα θα πρέπει να ενημερώνεται για την ακριβή θέση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας αλλά και για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Μεταξύ των μηνιαίων αναφορών που πρέπει να γίνονται ξεχωρίζει η υποχρέωση αποστολής ειδικών στοιχείων για τον αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο, με αναλυτικά δεδομένα για μετατάξεις, αποχωρήσεις αλλά και διαθεσιμότητα, αλλά και για την κίνηση των ειδικών λογαριασμών του Κράτους.

Ειδικότερα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποστέλλει στην τρόικα:

Κάθε μήνα

1. Aναλυτικά στοιχεία από το ΓΛΚ για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το μήνα αναφοράς.

2. Επικαιροποιημένο σχεδιασμό για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

3. Αναλυτικά στοιχεία για τη μισθολογική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης, ανά υπουργείο και ανά φορέα με στοιχεία αμοιβών και επιδομάτων, αριθμό εργαζομένων και μέσο μισθό.

4. Στοιχεία για το χρέος και την παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα.

5. Αναφορά για τις ιδιωτικοποιήσεις και τον ισολογισμό του ΤΑΙΠΕΔ.

6. Αναφορά για τις ΔΕΚΟ (έσοδα, δαπάνες, αριθμός εργαζομένων και υποχρεώσεις).

7. Στοιχεία για την κίνηση των ειδικών λογαριασμών του Κράτους.

8. Στοιχεία για τις δαπάνες στον κλάδο της Υγείας και στα ταμεία.

9. Στοιχεία για ενεργητικό και παθητικό ελληνικών τραπεζών, μεταφορά κεφαλαίων τους προς τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό.

Κάθε εβδομάδα

1. Κάθε... Παρασκευή αποστολή επικαιροποιημένων στοιχείων για τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους την εκάστοτε τρέχουσα εβδομάδα.

2. Στοιχεία για ενεργητικό και παθητικό της Τράπεζας της Ελλάδας.

3. Στοιχεία για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Σε τριμηνιαία βάση

1. Στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους, των ΟΤΑ, των Ταμείων, των νοσοκομείων.

2. Στοιχεία για την κατανομή των δανείων από το Μηχανισμό αναλυτικά ανά κατηγορία (ειδικός λογαριασμός, μείωση χρέους, τόκοι, άλλες δημοσιονομικές ανάγκες κ.ά.).

Βασικά προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων

Για τη δόση του Ιανουαρίου (9,2 δισ. ευρώ)
Υιοθέτηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που φέρνει: Πρόσθετους φόρους στους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε νοικοκυριά με παιδιά, σε ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων. Αναπροσαρμογή τιμολογίων της ΔΕΗ για τους πελάτες χαμηλής τάσης, με βάση την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Για τη δόση του Φεβρουαρίου (2,8 δισ. ευρώ)
Θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί τριετή πλαφόν στις δαπάνες ανά τομέα, τουλάχιστον για την κεντρική διοίκηση και την υγεία: Για την πρώτη διετία τα συγκεκριμένα όρια θα θεωρούνται αμετάβλητα και η όποια ευελιξία θα περιορίζεται εντός αυτών υπό τον όρο ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι της γενικής κυβέρνησης. Για τον τρίτο χρόνο τα όρια θα μπορούν να αναθεωρούνται, ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού.

Για τη δόση του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ)
Ολοκλήρωση των νέων σχεδίων προσωπικού στα υπουργεία. Τα νέα αυτά οργανογράμματα θα αποτελέσουν τη βάση για να εντοπιστεί πλεονάζον προσωπικό και να προσδιοριστούν έτσι οι τριμηνιαίοι στόχοι για υποχρεωτική έξοδο από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Έως το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα συνολικά 25.000 υπάλληλοι, οι μισοί εκ των οποίων έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Μείωση των τιμών στα φάρμακα, με βάση τις τιμές στις τρεις χώρες της Ε.Ε. με τις χαμηλότερες τιμές.

Πηγή Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου