Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Τα ψιλά γράμματα των τεκμηρίων

Τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) που έχει θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταπολεμά τη φοροδιαφυγή έχουν και ψιλά γράμματα. Πρόκειται για λεπτομέρειες που οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσέξουν προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τις φορολογικές αρχές για παραβάσεις αλλά και την πληρωμή φόρου για εισόδημα το οποίο δεν απέκτησαν. Τα ψιλά γράμματα είναι τα εξής:

1. Οι φορολογούμενοι που το 2011 προχώρησαν στην πώληση κάποιου ακινήτου προκειμένου να αγοράσουν κάποιο άλλο ακίνητο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Εφόσον το ακίνητο που πούλησαν είχε αποκτηθεί μετά την 1-1-1988, τότε για την κάλυψη του τεκμηρίου μπορούν να επικαλεστούν μόνο τη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης του ακινήτου και όχι το σύνολο του τιμήματος που εισέπραξαν. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται για την δικαιολόγηση τεκμηρίων αποταμίευση η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για την αγορά του ακινήτου.



2. Ο φορολογούμενος που για την απόκτηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου επικαλείται τη λήψη δανείου θα πρέπει να γνωρίζει ότι η ημερομηνία χορήγησης του δανείου πρέπει να είναι η ίδια ή να προηγείται της ημερομηνίας απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου. Σε διαφορετική περίπτωση το δάνειο δεν αναγνωρίζεται και ο φορολογούμενος θα πιαστεί στην τσιμπίδα του πόθεν έσχες.

3. Οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν μπορούν να δηλωθούν για την κάλυψη τεκμηρίων.

4. Αν και τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και κρατικά λαχεία αναγνωρίζονται από την εφορία για την κάλυψη του πόθεν έσχες ή τεκμηρίων διαβίωσης, τα κέρδη από καζίνο δεν αναγνωρίζονται.

5. Τα ποσά που νομιμοποιήθηκαν με βάση τη ρύθμιση επαναπατρισμού κεφαλαίων μπορούν να δηλωθούν για την κάλυψη τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Δεν μπορούν όμως να δηλωθούν για την δικαιολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης (αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης).

6. Ένας φορολογούμενος που επικαλείται αποταμίευση για την αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου δεν έχει περιορισμό όσον αφορά στον αριθμό των  ετών στα οποία θα δηλώσει ότι συσσώρευσε αποταμιεύσεις. Μπορούν να είναι 10 ή και 15 έτη αρκεί ο φορολογούμενος να διαθέτει στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αποταμίευση (π.χ. βεβαιώσεις πληρωμής τόκων κλπ).



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου