Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Υποχρεώσεις και ευκαιρίες από την εφορία έως το τέλος Μαΐου


Ένας σημαντικός αριθμός φορολογικών υποχρεώσεων και... ευκαιριών έχει συσσωρευτεί έως το τέλος Μαΐου. Η διενέργεια των εκλογών αλλά και οι ταμειακές δυσχέρειες του δημοσίου είχαν σαν αποτέλεσμα να δοθούν αλλεπάλληλες παρατάσεις έως το τέλος του μήνα για την υποβολή μιας σειράς από φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και για τη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών. Ειδικότερα οι φορολογούμενοι έχουν έως το τέλος του μήνα τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών η οποία έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- πρέπει τα χρέη προς την εφορία που ζητείται να ρυθμιστούν να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

- ρυθμίζονται οφειλές που ανέρχονται έως 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και έως τα 75.000 ευρώ όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα.

- η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να είναι 100 ευρώ.

- η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί  σε έως και 24 δόσεις αλλά μετά από αίτημα στον προϊστάμενο της εφορίας και την επίκληση αδυναμίας εξόφλησης, ο αριθμός των δόσεων μπορεί να αυξηθεί έως και σε 60.


Επίσης, έως το τέλος Μαΐου λήγει και η προθεσμία για σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα λήγει η προθεσμία για:

- Την  υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. έτους 2011 (έως τις 25 Μαΐου). Οι ενδεχόμενες χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις,  θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ τουλάχιστον τρεις εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής.

- την υποβολή των δηλώσεων φόρου ακίνητης περιουσίας νομικών προσώπων (Φ.Α.Π.) έτους 2012 καθώς και των δηλώσεων ειδικού φόρου επί των ακινήτων έτους 2012, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του Α.Φ.Μ.

- Μέχρι και τις 31 Μαΐου 2012, η προθεσμία υποβολής από τις επιχειρήσεις των σχετικών στοιχείων που αφορούν την παροχή Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων και κατοικιών για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 (χρήσεις 2010 και 2011).

- Τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων.

- Μια σειρά ειδικών φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις (π.χ. παρακρατηθέντες φόροι κ.ά).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου