Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Μόνο ένα στα δέκα εκκαθαριστικά επιστρέφει φόρο


Μόνο ένα στα δέκα εκκαθαριστικά σημειώματα είναι φέτος πιστωτικό (προκύπτει δηλαδή επιστροφή φόρου), ενώ πέρυσι ήταν τέσσερα στις δέκα. Αυτή την άκρως επιβαρυντική για την τσέπη των φορολογούμενων εικόνα παρουσιάζουν τα πρώτα περίπου 40.000 εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων τα οποία έχουν εκδοθεί από το taxisnet στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα εκκαθαριστικά αυτά:

- τα περίπου 25.000 είναι  χρεωστικά, δηλαδή προκύπτει οφειλή φόρου. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1.300 ευρώ.

- τα περίπου 4.500 είναι πιστωτικά, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου, ενώ τα υπόλοιπα είναι μηδενικά.


Να σημειωθεί ότι η μεγάλη μείωση φέτος των επιστροφών φόρου εισοδήματος οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, όπως είναι η θέσπιση αυστηρότερων τεκμηρίων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου και το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών. Επίσης στα φετινά εκκαθαριστικά  επιβεβαιώνεται μια στρέβλωση των τεκμηρίων. Υπάρχουν φορολογούμενοι με εισόδημα χαμηλότερο των 5.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο, αλλά λόγω τεκμηρίων (π.χ. ΙΧ, κατοικία) ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο και καλούνται να πληρώσουν φόρο. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν και περισσότερο φόρο λόγω αποδείξεων καθώς το απαιτούμενο ποσό σε αποδείξεις δεν υπολογίζεται με βάση το δηλωμένο εισόδημα αλλά με το τεκμαρτό που είναι υψηλότερο. Πρόκειται, ωστόσο, για κλασικές περιπτώσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι μπορούν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια διαβίωσης (είναι «μαχητά) προσκομίζοντας στην εφορία σχετικά δικαιολογητικά (π.χ. κάρτα ανεργίας κλπ).


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου