Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Το σχέδιο για ηλεκτρονικό ΦΠΑ

Τη μόνιμη αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 350 εκατομμύρια ευρώ ετησίως προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών από τη βελτίωση του συστήματος είσπραξης και απόδοσης του φόρου. Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων που έχει αποστείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς και είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.
Το σχέδιο για τον ΦΠΑ βασίζεται κατά κύριο λόγο στις ηλεκτρονικές πληρωμές από την πλευρά των καταναλωτών, στη διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και στην άμεση και αυτόματη απόδοση του φόρου στο δημόσιο ταμείο.
Ειδικότερα:
- Όταν οι φορολογούμενοι πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα το τμήμα της συναλλαγής που αφορά τον ΦΠΑ θα κατατίθεται άμεσα σε τραπεζικό λογαριασμό του δημοσίου ενώ το υπόλοιπο ποσό που αφορά την αξία της συναλλαγής χωρίς το φόρο θα καταλήγει στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης. Για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά το σύστημα υπάρχει σχεδιασμός για επέκταση των τερματικών χρέωσης καρτών, των γνωστών POS, σε κάθε σημείο λιανικής πώλησης καθώς και στους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών στον τελικό καταναλωτή (π.χ. γιατροί, δικηγόροι). Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους φορολογούμενους για να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα τα οποία θα έχουν τη μορφή έκπτωσης για κάθε συναλλαγή.
-Όλες οι ταμειακές μηχανές θα διασυνδεθούν ηλεκτρονικά με το taxis προκειμένου να καταγράφεται σε πραγματικό χρόνο ο τζίρος των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης. Ο σχεδιασμός προβλέπει και την άμεση απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο ταμείο για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται. Τόσο σε αυτήν την περίπτωση όσο και στην περίπτωση πληρωμής με κάρτες η επιχείρηση θα λαμβάνει επιστροφή ΦΠΑ ανάλογα με την αξία των αγορών της κάθε μήνα ή τρίμηνο (σύμφωνα με το είδος βιβλίων που τηρεί).
-Θα δημιουργηθεί σύστημα κληρώσεων για τυχερές αποδείξεις, η λεγόμενη φορολοταρία προκειμένου να έχουν οι φορολογούμενοι ένα επιπλέον κίνητρο προκειμένου να ζητούν αποδείξεις κατά τις συναλλαγές τους. Για κάθε απόδειξη που λαμβάνει ένας φορολογούμενος θα πρέπει να στέλνει σύντομο γραπτό μήνυμα στο taxisnet με τα στοιχεία της συναλλαγής (αξία, μοναδικός αριθμός απόδειξης, ΑΦΜ κλπ). Κάθε εβδομάδα θα γίνονται κληρώσεις δώρων και χρηματικών ποσών.
Το σχέδιο για την ηλεκτρονικοποίηση των πληρωμών προκειμένου να αυξηθούν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ δεν είναι καινούριο. Σχετικές μελέτες έχουν γίνει και το 2012, ωστόσο, δεν είχαν προχωρήσει καθώς είχε κριθεί ότι δεν θα έκαναν κάποια εντυπωσιακή διαφορά στα έσοδα, ενώ είχαν εκφραστεί και φόβοι ότι θα οδηγούσε σε αύξηση των συναλλαγών με μετρητά προκειμένου να μην καταγράφονται και να μην αφαιρείται άμεσα ρευστότητα από τις επιχειρήσεις. Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται αποφασισμένη αυτή τη φορά να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου πιστεύοντας ότι θα δώσει ένα γερό χτύπημα στην παραοικονομία.
 
πηγή: www.capital.gr   /Σπύροs Δημητρέληs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου