Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Οικονομική ασφυξία πλήττει την αγορά

Αλλη μια χαμένη χρονιά κινδυνεύει να αποτελέσει το 2015 για την ελληνική οικονομία, καθώς ακόμη και εάν, από ένα θαύμα, υπήρχε σήμερα συμφωνία με τους πιστωτές, η ύφεση στην αγορά ή στην καλύτερη περίπτωση η ασθενική ανάπτυξη, πιθανολογείται πλέον με βάσιμες παραδοχές. Η χώρα απειλείται να διανύσει την όγδοη -με εξαίρεση το 2014 που υπήρξε οριακή ανάπτυξη- χρονιά συρρίκνωσης και το πιθανότερο είναι ότι ούτε ο τουρισμός, που εκτιμάται φέτος ότι θα είναι αυξημένος, θα ανατρέψει την υφεσιακή πορεία.

Παράγοντες του οικονομικού κύκλου εξηγούν ότι εάν χαθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους, ουσιαστικά χάνεται και η χρονιά. Είναι η περίοδος που οι επιχειρήσεις υλοποιούν τους προϋπολογισμούς τους, προχωρούν στις παραγγελίες τους και με τη σειρά τους οι προμηθευτές προγραμματίζουν τις παραδόσεις. Με λίγα λόγια, η οικονομία κινείται. Κόντρα σε αυτή την απλή λογική, παράγοντες της αγοράς περιγράφουν τη δραματική κατάσταση που βρέθηκε η ελληνική οικονομία ήδη από την αρχή του χρόνου, με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και την επάνοδο στην αβεβαιότητα, που οδήγησε στη συνέχεια στο πάγωμα κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και την παντελή έλλειψη ρευστότητας.

Διανύοντας ήδη τον τρίτο μήνα διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους πιστωτές, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα». Χωρίς τραπεζικό δανεισμό και ρευστότητα, με αυθαίρετες φορολογικές υποχρεώσεις -όπως η πρόσφατη επιβολή φόρου 26% για τις «τριγωνικές συναλλαγές»-, αγοράζοντας πρώτες ύλες «τοις μετρητοίς», προπληρώνοντας παραγγελίες σε ξένους προμηθευτές, εισπράττοντας από τους εγχώριους προμηθευτές με έξι και πλέον μήνες καθυστέρηση και με την κάθετη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης εξαιτίας της ύφεσης, οι εγχώριες επιχειρήσεις προσπαθούν απεγνωσμένα να παραμείνουν με το κεφάλι «έξω από το νερό».

Στέγνωσαν τα ταμεία

Η αδυναμία συμφωνίας με τους εταίρους έχει στεγνώσει τα ταμεία του κράτους, στερώντας από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προγραμματισμένες πληρωμές περί το 1,5 δισ. ευρώ. Τα νοσοκομεία όπως και οι συμβεβλημένοι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι, η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και των οικογενειακών επιδομάτων μετακυλίονται κατά ένα ή δύο μήνες, οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστερούν, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα πάσης φύσεως φορέων της ευρύτερης γενικής κυβέρνησης «ρεπάρονται» με ορίζοντα δεκαπενθημέρου, για να καλυφθούν άλλες καθημερινές δαπάνες. Οι πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «τραβούν» προς τα πίσω και εκτός από τους κατασκευαστές, που εκτελούν έργα του ΕΣΠΑ και πληρώνονται με καθυστέρηση (σ.σ. για την οποία υπήρξε και ανακοίνωση - βόμβα του ΣΑΤΕ), σοβαρές καθυστερήσεις παρατηρούνται κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου στις πληρωμές προς διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όπως οι αρχαιολόγοι, οι εκπαιδευτικοί, κ.ά.

Η εικόνα που υπάρχει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι ότι εάν η χώρα δεν λάβει μέρος της δόσης του Απριλίου, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα θα εκτιναχθούν πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, που εκτιμάται ότι τον Φεβρουάριο θα αυξηθούν για πρώτη φορά, έπειτα από χρόνια.

Τελειώνει ο χρόνος

Στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών προειδοποιούν ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, καθώς τραυματίζει καθημερινά τα τελευταία ζωντανά κύτταρα στην οικονομία και την κοινωνία. Η πρόεδρος του ομίλου Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζει την «ανάγκη επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας το ταχύτερο δυνατόν». Αντίστοιχα ο πρόεδρος του ομίλου Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης, επισημαίνει τον κίνδυνο η χώρα να ζει με τη μόνιμη απειλή του Grexit ή του Graccident και προειδοποιεί ότι «θα ήταν ιστορικό λάθος να ωθήσουμε τα πράγματα σε ακραίες επιλογές, με επικίνδυνες και μη μετρήσιμες σήμερα επιπτώσεις». Οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και η πιθανότητα να οδηγηθούμε σε άλλη μια χρονιά ύφεσης θα κριθεί τους επόμενους μήνες. Η συνεισφορά του τουρισμού, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα είναι 1% του ΑΕΠ και αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις είναι εάν θα συνεχιστεί η υποχώρηση των άλλων κλάδων της οικονομίας. Ηδη οι πρώτες ενδείξεις του 2014, που έδειχναν την τάση σταθεροποίησης της οικονομίας, έχουν αρχίσει να αναστρέφονται, με βασικότερο τον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, που τον πρώτο μήνα του έτους υποχώρησε κατά 16%, όταν η υποχώρηση του Δεκεμβρίου είχε περιοριστεί στο 5,2%.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  /ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου