Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Δέσμευση για εισπράξεις 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη

Μέσω του νέου Μνημονίου η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα βάλει τέλος στις χαριστικές ρυθμίσεις και τις αμνηστίες για την είσπραξη φόρων

Το ποσό των 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη δεσμεύεται ότι θα εισπράξει η κυβέρνηση εντός του 2012, ενώ ταυτόχρονα υπόσχεται ότι θα ολοκληρώσει περίπου 12.000 ελέγχους με έμφαση στους φορολογούμενους που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ και στους φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία και θα εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων. Επίσης μέσω του νέου Μνημονίου η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα βάλει οριστικό τέλος στις χαριστικές ρυθμίσεις και τις αμνηστίες για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Ειδικότερα με το νέο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι εντός του 2012 θα:
1. Εισπράξει 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
2. Εισπράξει το 20% νέων οφειλών βεβαιωμένων εντός του 2012.
3. Ολοκληρώσει 300 αναλυτικούς ελέγχους με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή σε μεγάλους φορολογούμενους. Οι μισοί από αυτούς, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
4. Ολοκληρώσει 325 προσωρινούς ελέγχους (ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων κ.ά.) με βάση κριτήρια ρίσκου.
5. Εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους αναλυτικούς ελέγχους στους μεγάλους φορολογούμενους και τους προσωρινούς ελέγχους.
6. Ολοκληρώσει 1.300 ελέγχους σε αυτοαπασχολούμενους και άτομα με μεγάλη περιουσία και θα εισπράξει το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
7. Ολοκληρώσει 10.000 αναλυτικούς ελέγχους για μη απόδοση ΦΠΑ και θα εισπράξει το 20% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων από τους συγκεκριμένους ελέγχους.
Αναδιάρθρωση
Στο νέο Μνημόνιο περιγράφονται και νέα μέτρα για την αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης και του συστήματος συλλογής των φόρων. Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά:
Ενισχύεται με 40 ελεγκτές το προσωπικό της μονάδας φορολογούμενων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.
Επιταχύνεται η διαδικασία πρόσληψης 1.000 ελεγκτών μέχρι το τέλος Απριλίου, με σκοπό την επίτευξη του στόχου των 2.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος του 2012.
Διευθυντές που δεν θα ανταποκρίνονται στους στόχους απόδοσης θα αντικαθίστανται.
Καταργούνται 200 εφορίες έως το τέλος του 2012.
Καταργούνται οι πληρωμές τοις μετρητοίς και με επιταγές σε εφορίες, οι οποίες θα αντικατασταθούν με τραπεζικά εμβάσματα.
Δημοσιεύονται στο διαδίκτυο βασικοί δείκτες απόδοσης για τις εφορίες.
Εγκαθίσταται νέο σύστημα Πληροφορικής, το οποίο θα διασυνδέει όλες τις εφορίες.

πηγή: HMEΡΗΣΙΑONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου