Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Χωρίς τέλος τα καψώνια με το έντυπο Ε9

Για τέταρτη φορά καλούνται να υποβάλουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι τη δήλωση ακίνητης περιουσίας Ε9. Αυτή τη φορά η πρόσκληση είναι έμμεση και γίνεται μέσω του υποτιθέμενου ελέγχου και διόρθωσης των στοιχείων που εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9. Το Ε9 αποτελεί το σύγχρονο φορολογικό γεφύρι της Αρτας, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες δεκαετιών δεν έχει καταφέρει ακόμη το υπουργείο Οικονομικών να χτίσει ένα σύγχρονο και αξιόπιστο περιουσιολόγιο των φορολογουμένων.

Η πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία περιουσιολογίου έγινε το 1997. Δημιουργήθηκε το έντυπο Ε9 και κλήθηκαν όλοι οι φορολογούμενοι να το υποβάλουν στην Εφορία δηλώνοντας λεπτομερώς όλα τα ακίνητα που κατείχαν. Πράγματι όλοι οι φορολογούμενοι το υπέβαλαν και κάθε χρόνο συνέχισαν να δηλώνουν με το Ε9 τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους. Αντί όμως οι δηλώσεις να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά, στοιβάχτηκαν στις εφορίες και ουσιαστικά έμειναν αναξιοποίητες. Η δεύτερη προσπάθεια έγινε το 2005. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάλεσε εκ νέου όλους τους φορολογουμένους να υποβάλουν τις δηλώσεις Ε9, ενώ δημιουργήθηκε και ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή του. Με βάση αυτές τις δηλώσεις η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατάφερε να φτιάξει μια βάση δεδομένων, η οποία όμως και πάλι παρουσιάζει πολλά προβλήματα καθώς ήταν ατελής. Το 2008 αποφασίστηκε να επιβληθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) βάσει των δηλώσεων Ε9 των φορολογουμένων. Για να γίνει αυτό, δημιουργήθηκε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία περάστηκαν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων. Μάλιστα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους εστάλησαν ατομικές προσκλήσεις προκειμένου να εισέλθουν στη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία και να υποβάλουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. 
Ηταν η τρίτη φορά που καλούνταν να υποβάλουν ή να διορθώσουν το Ε9.
Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η τέταρτη. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ανεβάσει στον δικτυακό τόπο της (www.gsis.gr) νέα ειδική εφαρμογή για το Ε9, με την οποία καλεί και πάλι όλους τους φορολογουμένους να ελέγξουν τα ακίνητα που εμφανίζονται ότι τους ανήκουν και να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών ή συμπλήρωση των ελλείψεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χιλιάδες φορολογουμένους έχουν «εξαφανιστεί» τα στοιχεία αγροτεμαχίων που έχουν δηλώσει στο παρελθόν και καλούνται πλέον να τα δηλώσουν ξανά. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων λήγει στις 5 Μαρτίου και με βάση τα στοιχεία του Ε9 πρόκειται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ για τα έτη 2009, τα οποία δεν έχουν εκδοθεί, καθώς και τα εκκαθαριστικά για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011.

πηγή: dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου