Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Χιλιάδες Ελληνες της κρίσης αγοράζουν παντού πανάκριβα ακίνητα

Πολιτικοί, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ακόμη και... αρχιμανδρίτες έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Είναι είτε φοιτητικά σπίτια των 200-300 χιλ. ευρώ ή συμμετοχές σε εταιρείες με ακίνητα άνω των 20 εκατ. ευρώ.

«Καλώς ήρθαν οι... cash Greeks», δηλαδή οι Ελληνες που θα πληρώσουν σε ρευστό.
Αυτήν τη φράση χρησιμοποιούν οι κτηματομεσίτες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε χώρες του εξωτερικού, για να επιβεβαιώσουν τα σενάρια που κάνουν λόγο για μαζικές αγορές σπιτιών και επαγγελματικών ακινήτων από Ελληνες που βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό.
Η φράση «cash Greeks» χρησιμοποιήθηκε σκωπτικά για πρώτη φορά πέρυσι από την εφημερίδα «Guardian», η οποία αναρωτιόταν πού βρίσκουν οι Ελληνες λεφτά και αγοράζουν ακίνητα, ακόμη και σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου.

Τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις, καθώς πλέον υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν ακόμη και για ακίνητα των 100 και 200 χιλ. ευρώ. Μέχρι το 2011 οι αγορές που γίνονταν κυρίως στη Βρετανία αφορούσαν ακίνητα αξίας από 500 χιλ. ευρώ και πάνω, ωστόσο, ο φόβος της χρεοκοπίας και η ανάγκη για εξασφάλιση των αποταμιεύσεων οδηγεί όλο και περισσότερους στις ξένες κτηματαγορές.
«Εχουμε καθημερινά αιτήματα για αναζήτηση ακινήτων στο εξωτερικό, ακόμη και από συνταξιούχους που πήραν το εφάπαξ τους και θέλουν να επενδύσουν μακριά από την Ελλάδα», τονίζει ο Θεολόγος Μπόσδας, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Voelkers North, ενός δικτύου μεσιτικών γραφείων που αριθμεί 470 γραφεία σε 36 χώρες.
Σύμφωνα με τον κ. Μπόσδα, ενώ παλαιότερα το ενδιαφέρον εστιαζόταν σε ακριβά ακίνητα, εσχάτως έχουν εμφανιστεί μικροεπενδυτές που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα αξίας 300-500 χιλ. ευρώ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν μειωθεί οι ενδιαφερόμενοι για ακίνητα στη Βρετανία αξίας 1 και 1,5 εκατ. λιρών.
Στο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που έχουν λεφτά για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, οι ειδικοί τούς κατατάσσουν στις εξής κατηγορίες:
Οι έχοντες και κατέχοντες. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, δημοσιογράφοι, έμποροι, καλλιτέχνες που αγοράζουν σπίτια και εξοχικά. Πρόκειται για κατοικίες από 700 χιλ. ευρώ μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά και για σαλέ στην Ελβετία που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ.
Οι επενδυτές που αγοράζουν για να έχουν σταθερό εισόδημα. Επενδύουν τα χρήματά τους είτε σε σπίτια που τα ενοικιάζουν αμέσως, είτε σε μεγάλα επαγγελματικά ακίνητα και μεικτές χρήσεις.
Υπάρχουν περιπτώσεις, κυρίως στο Λονδίνο, όπου Ελληνες έχουν γίνει μέτοχοι σε εταιρεία που συστήνεται για την αγορά ενός και μόνου ακινήτου.
Για παράδειγμα, για κτίριο μεικτής χρήσης αξίας 60 εκατ. λιρών μέσα στο Λονδίνο, δημιουργήθηκε εταιρεία στην οποία υπάρχουν μέτοχοι που έχουν βάλει ο καθένας ποσά από 5 έως 20 εκατ. λίρες και εισπράττουν το μερίδιο που τους αναλογεί από την εκμετάλλευσή του.
Αγορά αντί ενοικίου
Οι «επενδυτές της κρίσης», όσοι δηλαδή φοβούνται τη χρεοκοπία. Ενδιαφερόμενοι για σπίτια 80-100 χιλ. ευρώ, κυρίως γονείς που αγοράζουν αντί να ενοικιάσουν σπίτια για τα παιδιά τους που φοιτούν στο εξωτερικό. Πολλοί, όμως, κάνουν και αγορές διαμερισμάτων, τα μισθώνουν και εισπράττουν ενοίκιο.
Η κρίση και η οικονομική αβεβαιότητα είναι οι βασικές αιτίες της φυγής των Ελλήνων. Οπως αναφέρει ο κ. Νίκος Μπατιστάτος, γενικός διευθυντής της «Κατασκευαστικής Κατοικιών batistatos.gr», «σήμερα στην Ελλάδα υγιές επενδυτικό περιβάλλον δεν υπάρχει. Η αβεβαιότητα για το αύριο, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας και η κατρακύλα των οικονομικών δεικτών, κάθε άλλο παρά κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις δημιουργούν».
Μετά την είσοδο στην περιπέτεια των Μνημονίων, καταγράφεται εντυπωσιακή αύξηση των πολιτών που αγοράζουν ακίνητα στο εξωτερικό. Επίσημα στοιχεία για όλες τις χώρες δεν υπάρχουν, καθώς πολλές αγορές γίνονται με απόλυτη μυστικότητα ή με σύσταση εταιρειών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι από το 2009 έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων επενδυτών, ενώ τα κεφάλαια για επενδύσεις στο real estate εκτιμώνται σε τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Ο καλύτερος προορισμός για τα κεφάλαια των «cash Greeks» είναι φυσικά το Λονδίνο, ωστόσο, τους τελευταίους μήνες εκρηκτική είναι η αύξηση της ζήτησης για... γερμανικά ακίνητα. Μπορεί δηλαδή ο Σόιμπλε να μας λοιδορεί, αλλά οι Ελληνες του κάνουν... ντρίμπλα αγοράζοντας ακίνητα στη Γερμανία.
ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟΝ... ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΞΟΝΑ
Γερμανία: Η ασφάλεια της γερμανικής οικονομίας, οι υψηλές αποδόσεις που φτάνουν το 8% για κατοικίες και η ταχύτατη ενοικίασή τους είναι οι βασικοί λόγοι της έκρηξης της ζήτησης για τη Γερμανία. Οπως αναφέρει ο κ. Μπόσδας, «έχουμε μεγάλη ζήτηση από μικροεπενδυτές μέχρι 300 χιλ. ευρώ κυρίως για φοιτητικά ακίνητα, αλλά και για σπίτια και καταστήματα που ενοικιάζονται αμέσως. Στη Γερμανία μπορεί κανείς να βρει σπίτια με 200 χιλ. ευρώ, αλλά και επενδυτικά ακίνητα από 700 χιλ. ευρώ και πάνω. Στις καλές περιοχές του Βερολίνου το κόστος ξεπερνά τα 8.000 ευρώ/τ.μ.
Γαλλία - Ελβετία: Η ζήτηση για τις δύο χώρες ανεβαίνει και δεν αφορά μόνο τα σαλέ αλλά και πολυτελείς κατοικίες σε Ζυρίχη, Γενεύη, Βέρνη, Λουκέρνη, Νίκαια, Μασσαλία και στο Μονακό. Πρόσφατα Ελληνας επιχειρηματίας αγόρασε κατοικία 100 ετών δίπλα σε λίμνη και δαπάνησε εκατομμύρια ευρώ για να την ανακαινίσει, φέρνοντας μάλιστα μηχανικούς, τεχνίτες και υλικά από την Ελλάδα. Πέρυσι, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Κωνσταντίνος ? Αλέξανδρος Γουλανδρής αγόρασε το ακριβότερο ρετιρέ στον κόσμο, ένα σπίτι 1.600 τ.μ. στο Μονακό αντί 240 εκατ. ευρώ.
10.000 ΕΛΛΗΝΕΣ
Εκαναν απόβαση στα... μικρασιατικά παράλια
Λονδίνο: Για περισσότερα από 20 χρόνια επενδύουν οι Ελληνες στη βρετανική πρωτεύουσα. Πολιτικοί, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ακόμη και... αρχιμανδρίτες έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Είναι είτε φοιτητικά σπίτια των 200-300 χιλ. ευρώ ή συμμετοχές σε εταιρείες με ακίνητα άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Μόνο το 2009 εκτιμάται ότι Ελληνες επένδυσαν στο Λονδίνο πάνω από 295 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα δόθηκαν το 2010. Κένσιγκτον, Τσέλσι, Χάμπστιντ, Μέιφερ, Νάιτμπριτζ, Μάρλεμπον, Ρίτζεντς Παρκ είναι οι περιοχές που ζητούν οι Ελληνες επενδυτές, με μερικές από αυτές να είναι από τις ακριβότερες του κόσμου.
Ενα διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Λονδίνο μπορεί να κοστίζει και 1 εκατ. λίρες, οπότε γίνεται αντιληπτό για το τι λεφτά έχουν. Φήμες αναφέρουν ότι γνωστή ελληνική οικογένεια αγόρασε πέρυσι σπίτι αξίας 5,5 εκατ. λιρών. Τα φοιτητικά σπίτια μέχρι 500 χιλ. ευρώ είναι, πάντως, η βασικότερη επιλογή.
Τουρκία: Στην Τουρκία, κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 10.000 ακίνητα έχουν περάσει στα χέρια Ελλήνων. Η Προύσα, η Κωνσταντινούπολη, η Αττάλεια και η Αλικαρνασσός είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Στα παράλια της Μικράς Ασίας πωλούνται διαμερίσματα με θέα στη θάλασσα αντί 50 χιλ. ευρώ.
Βουλγαρία: Πολλοί Βορειοελλαδίτες έχουν αποκτήσει σπίτια στο Μπάνσκο, το Μπόροβετς, το Παμπόροβο, όπου τα νεόδμητα σπίτια πωλούνται 400-800 ευρώ/τ.μ. και 1.000 ευρώ/τ.μ. τα πολυτελή σπίτια πλήρως επιπλωμένα.
πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου