Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Επιστροφή φόρου μόνο αν έχει μετρητά η εφορία!


«Θέλετε να εισπράξετε επιστροφή φόρου; Περιμένετε στην άκρη να μαζέψει μετρητά το ταμείο!». Πρόκειται για μια φράση που ακούγεται ουκ ολίγες φορές στις εφορίες όπου φορολογούμενοι υποβάλλονται σε εξευτελιστική αναμονή  προκειμένου «να μαζέψει μετρητά το ταμείο».

Δεν πρόκειται για εφορίες του Μπανγκλαντές ή της Αιθιοπίας. Συμβαίνει στην Ελλάδα του 2012 και του μνημονίου και αντικατοπτρίζει το μέγεθος της διάλυσης που επικρατεί στον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό, όπου η έλλειψη μηχανοργάνωσης, υποδομών και αποτελεσματικότητας βάζει τους φορολογούμενους «τιμωρία» στην άκρη για μερικές ώρες προκειμένου να εισπράξουν όχι χρήματα  που τους χαρίζει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτά που δικαιούνται βάσει της φορολογικής νομοθεσίας.

Υπάρχουν μια σειρά από φορολογικές συναλλαγές οι οποίες όταν οδηγούν σε επιστροφή φόρου δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα από την εφορία να εκδώσει επιταγή ή να πιστώσει το σχετικό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό που δηλώνει ο φορολογούμενος. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει πληρώσει περισσότερο φόρο κληρονομιών ή μεταβίβασης από αυτόν που του αναλογεί επιβάλλεται, όταν ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία για την επιστροφή του «αχρεωστήτως καταβληθέντος» ποσού,  να στηθεί στο ταμείο για να εισπράξει σε μετρητά το σχετικό ποσό. Οι φορολογούμενοι που μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία ρωτούν με το δίκιο τους αν υπάρχει άλλος τρόπος για να εισπράξουν το ποσό. Άλλοι ρωτούν αν μπορεί να γίνει  το αυτονόητο, δηλαδή το ποσό της επιστροφής να πιστωθεί στο taxis και στον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και να συμψηφιστεί με μελλοντικές φορολογικές οφειλές τους. Εισπράττουν από την εφορία ένα μεγαλοπρεπές «όχι» καθώς και ότι «δεν υπάρχει άλλη διαδικασία» εκτός από την αναμονή στο ταμείο για να επιστραφεί το ποσό σε μετρητά.

Παλαιότερα το σχετικό πρόβλημα δεν ήταν τόσο εμφανές. Σήμερα όμως που το χρήμα στο δημόσιο ταμείο δεν περισσεύει και έχουν τεθεί πολύ χαμηλά όρια για την πληρωμή φόρων σε μετρητά στο δημόσιο ταμείο, το πρόβλημα έχει λάβει διαστάσεις. Σήμερα, για λόγους ασφαλείας, οι πληρωμές στα ταμεία των εφοριών γίνονται με μετρητά μόνο για ποσά έως 500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και έως 250 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται τραπεζική επιταγή ή πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Υπάρχουν φορολογούμενοι που τηλεφωνούν κάθε μέρα στην εφορία για να μάθουν αν υπάρχουν μετρητά στο ταμείο ενώ άλλοι πηγαίνουν και περιμένουν με τις ώρες για να μαζευτούν τα μετρητά.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι τα ταμεία στις εφορίες θα κλείσουν και όλες οι πληρωμές και επιστροφές φόρων θα γίνονται αποκλειστικά μέσω του τραπεζικού συστήματος. Μέχρι τότε και εφόσον αυτή η μνημονιακή πρόβλεψη υλοποιηθεί με επιτυχία αν βρεθείτε σε ταμείο εφορίας κοιτάξτε δίπλα σας. Είναι πολύ πιθανόν να δείτε κάποιον φορολογούμενο να περιμένει να μαζευτούν μετρητά στο ταμείο για να πληρωθεί...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου