Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Μαθήματα νομικής... Οδύσσειας από την Αργεντινή


Οι πολύχρονες διαμάχες με πιστωτές που δεν συμμετείχαν στην ανταλλαγή του χρέους μπορεί να αποτελέσουν «case study» για την Ελλάδα

Η Αργεντινή θα πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν αυτόν τον μήνα χωρίς κανένα πρόβλημα», διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομίας, Herman Lorenzino, την ημέρα των 40στών του γενεθλίων, στις 5 Μαρτίου, στο Μπουένος Άιρες. Με τη θέση του προσπαθεί να καταστήσει ήσσονος σημασίας την απόφαση του δικαστή των ΗΠΑ Thomas Griesa υπέρ των πιστωτών που θέτουν σε αμφισβήτηση την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής στη Νέα Υόρκη.


Ο Lorenzino διένυε μόλις την τρίτη δεκαετία της ζωής του, όταν, τον Δεκέμβριο του 2001, η χώρα χρεοκόπησε υπό το βάρος ενός χρέους -ρεκόρ για την εποχή- της τάξης των 95 δισ. δολαρίων. Η ιστορία της φέρει πολλά κοινά στοιχεία με το πρόσφατο μελόδραμα της Ελλάδας. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής δεν έχει έκτοτε πουλήσει ομόλογα διεθνώς. Έχει, ωστόσο, κρατήσει ιδιαιτέρως απασχολημένο το δικηγορικό γραφείο Cleary ,Gottlieb, Steen & Hamilton, που δουλειά του είναι να αποκρούει τις νομικές απόπειρες των funds που διαχειρίζονται οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές Kenneth Dart και Paul Singer για αποζημιώσεις. Ο 81 ετών σήμερα Griesa έχει λάβει τόσες αποφάσεις στη διάρκεια της νομικής αυτής διαμάχης, που πλέον αντιμετωπίζεται ως μια μικρή διασημότητα από τον Τύπο του Μπουένος Άιρες.

Η χρεοκοπία της Αργεντινής το 2001 ήρθε σε μια περίοδο που το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας διευρυνόταν, ενώ η οικονομία της παρουσίαζε συρρίκνωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υποδαυλίζοντας μια γενική κοινωνική αναταραχή, που οδήγησε στον θάνατο μερικών δεκάδων ανθρώπων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο τότε πρόεδρος, Nestor Kirchner, πρότεινε να ανταλλάξει τα απλήρωτα ομόλογα αντί νέων, αξίας 70% μικρότερης της αξίας των παλιών, παρόμοια με την πρόταση της Ελλάδας. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ομολογιούχων αποδέχθηκαν τη συμφωνία. Άλλοι προσέφυγαν στο δικαστήριο για να επιδιώξουν αποζημιώσεις.

Το 2010, η Πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Fernandez de Kirchner, που ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία της τον Δεκέμβριο, τέσσερα χρόνια αφού διαδέχτηκε τον αποθανόντα σύζυγό της, ανανέωσε την πρόταση ανταλλαγής του 2005, λέγοντας ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία για τους πιστωτές να πάρουν στα χέρια τους τα νέα ομόλογα. Μέχρι εκείνο το σημείο, οι πιστωτές που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη είχαν στα χέρια τους ληγμένους τίτλους αξίας περίπου 4 δισ. δολαρίων. Πέρα από τις αγωγές που έχουν υποβάλει τα hedge funds στη Νέα Υόρκη, μια ομάδα Ιταλών ομολογιούχων επιχειρεί να αποσπάσει μια διαιτητική απόφαση αποζημίωσης από το Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Επενδυτικών Διαφορών της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράδειγμα προς αποφυγή;

Θα μπορούσε η επί μακρόν νομική κληρονομιά της αναδιάρθρωσης της Αργεντινής να αποτελέσει διδακτική εμπειρία για την Ελλάδα, η οποία αυτόν τον μήνα αντάλλαξε περισσότερα από 100 δισ. ευρώ του χρέους της; «Η απάντηση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιος θα είναι ο τελευταίος από τους πιστωτές της Ελλάδας», λέει η Anna Gelpern, καθηγήτρια Νομικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσινγκτον.


Πηγή:www.capital.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου