Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Credit Suisse: Οι τρεις λόγοι που η Ισπανία έχει προκαλέσει τις ανησυχίες των αγορών – Πέντε τομείς που οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσέξουν αν θέλουν να βρουν λύση στην κρίση

Ανήσυχη για την Ισπανία και για τα άλυτα ζητήματα της ευρωζώνης παραμένει η Credit Suisse με την τελευταία έκθεση σχετικά με την επενδυτική στρατηγική το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τους πέντε τομείς που θα πρέπει να εστιάσουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί για να οδηγηθούν στη λύση της κρίσης.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Credit Suisse, Andrew Garthwaite, η Ισπανία εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την πορεία της, ωστόσο δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τα δημοσιονομικά της μη βιώσιμα, όπως της Ελλάδας και της Πορτογαλίας.
Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι:

-Η μόχλευση του ιδιωτικού τομέα ξεπερνά το 230% του ΑΕΠ. Δεδομένου ότι έχει μειωθεί μόνο 9% η πτώση πρέπει να συνεχιστεί για ακόμη 40%.
-Η δημοσιονομική σύσφιγξη θα προκαλέσει ύφεση τουλάχιστον 4-5%
-Οι μισθοί στη χώρα μόλις έχουν αρχίσει να υποχωρούν, ενώ θα πρέπει να μειωθούν κατά 5% για να επανέλθει η ανταγωνιστικότητα.
Σύμφωνα με την Credit Suisse η Ισπανία δεν μπορεί να θεωρηθεί μη βιώσιμη, με το χρέος της να διαμορφώνεται στο 70% του ΑΕΠ. Επιπλέον, όπως επισημαίνει, υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για μείωση του ελλείμματος, μεταρρυθμίσεις και απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα. Αυτό θα βοηθήσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί βοήθεια να της την παράσχουν πιο εύκολα.

Κρίση της Ευρωζώνης: Ποια είναι τα κρίσιμα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για να υπάρξει λύση

Υπάρχουν πέντε τομείς που θα πρέπει να δώσουν οι Ευρωπαίοι μεγάλη προσοχή, για να μπορέσουν να βρουν τη λύση, αναφέρει η Credit Suisse. Μάλιστα, όπως αναφέρει η διαδικασία προσαρμογής ίσως ήταν ευκολότερη με μία μικρή υποτίμηση του ευρώ, αφού κάθε 10% πτώσης του ευρώ προσθέτει 1% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ (και 0,7% στην ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ).
Αυτοί οι τομείς είναι:
(1) Επιστροφή στην ανάπτυξη. Με την ανάπτυξη η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει ευκολότερη και το έργο των πολιτικών περισσότερο βατό.
(2) Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στην περιφέρεια. Ο καθαρός δανεισμός της οικονομίας είναι πολύ πιο σημαντικός τομέας από τον δανεισμό της κυβέρνησης. Με τα τρέχοντα επιτόκια η CS υπολογίζει ότι θα χρειαστεί μείωση 5-13% στους μισθούς για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα και η μείωση των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών.
(3) Να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των αδύναμων χωρών
(4) Να οικοδομηθεί ένα τείχος προστασίας έναντι των αδύναμων χωρών
(5) Αμοιβαιοποίηση του χρέους.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου